nlc.hu
Életmód

Hosszabb és nehezebb lesz a pollenszezon

Hosszabb és nehezebb lesz a pollenszezon

A globális felmelegedés és a szén-dioxid-kibocsátás miatt súlyosabb pollenszezonok várhatók a jövőben.
Allergiás nő orrot fúj egy virágos mezőn

Az Amerikai Egyesült Államokban 10-40 nappal korábban kezdődhet a pollenszezon és 5-20 nappal lehet később vége az évszázad végére – írja a Pénzcentrum egy friss tanulmány alapján.

A jelenség oka egyrészt a globális felmelegedés, ami miatt a növények korábban kezdenek virágozni. A fokozott szén-dioxid-kibocsátás pedig több virágpor előállítására készteti a növényeket. Az előrejelzések szerint pedig ez a tendencia az átlaghőmérséklet növekedésével a jövőben erősödni fog.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ napi jelentése szerint az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ám ebben az időszakban van jelen egyszerre a legtöbb növényféle virágpora a levegőben.

Jelenleg a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést, koncentrációjuk országosan a közepes-magas tartományban alakulhat. A kevésbé jelentős allergének közé tartozó fenyőfélék virágporának mennyisége is jellemzően magas szintet érhet el.

Aki allergiás a virágporra, annak első lépésben érdemes tájékozódnia a számára allergén növényekről, és figyelni az aktuális pollenjelentést. Abban a napszakban, amikor a legmagasabb az adott növény pollenjeinek koncentrációja a levegőben, érdemes lehetőség szerint a lakásban tartózkodni csukott ablakok mellett.

Ha elmegyünk otthonról, akkor hazaérkezés után minél előbb öltözzünk át. A ruhákat érdemes még azelőtt kimosni, hogy más tárgyakkal érintkeznének, és a pollenek megtapadnak rajtuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top