Volt, aki matyó népviseletben úszta át a Balatont

F.C. | 2024. Július 21.
A leggyorsabbak 1 óra alatt teljesítették a távot.

A tavalyinál is többen, 11 ezren vettek részt a 42. Lidl Balaton-átúszáson vasárnap Révfülöp és Balatonboglár között. A szombati rossz idő miatt egy nappal elhalasztották a rajtot, vasárnap kora reggel azonban tökéletes körülmények fogadták az indulókat – számolt be a szervező Budapesti Sportiroda.

Elsőként, reggel 7 órakor profi sportolók, a junior nyíltvízi úszó válogatott egy csoportja ugrott a vízbe Révfülöpön, közülük először a veszprémi Barabás Imre, valamint a pécsi Hartmann Máté érte el a déli partot, másodpercre azonos, 1 óra 1 perc 54 másodperces eredménnyel.

A holtversenyben győztes Barabás Imre (b) és Hartmann Máté (j) – Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A hölgyeknél Juhász Janka kétszeres magyar bajnok úszó nyert, neki 1 óra 4 perc és 15 másodperc kellett ahhoz, hogy átússza a Balatont.

Juhász Janka a célban – Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A mezőny nagy részét azonban – ahogy 1979 óta, a Balaton-átúszás 45 éves történetében mindig – a szabadidő-sportolók alkották. Több mint 1100 hazai településről és 51 országból érkeztek résztvevők. Akadt olyan hölgy is, aki legutóbb 1986-ban úszott, és saját magának akarta bizonyítani, hogy 38 év kihagyás után ismét képes rá.

Nem hiányozhatott a mezőnyből Gurbán Béla, az a 70 éves budakeszi nyugdíjas sem, aki 1979 óta egyetlen Balaton-átúszást sem hagyott ki, idén tehát 42. alkalommal teljesítette az 5,2 kilométert.

Úszott Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkár, Kapu Tibor, a Hunor Programban kiválasztott űrhajós és Járai Máté színész is.

Czene Gábor paratriatlonos egymás után háromszor teljesítette a távot, így összesen több mint 15 kilométert úszott.

A 42. Lidl Balaton-átúszás résztvevői – Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Mezőkövesdről származó Bajzáth László matyó népviseletben úszta át a Balatont, ami – saját bevallása szerint – még mindig kisebb őrültség, mint amit néhány éve csinált, akkor ugyanis 45 kilogrammos tűzoltó felszereléssel teljesítette a távot.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is részt vett az eseményen a Magyar Honvédség katonáiból, honvédelmi alkalmazottjaiból és családtagjaikból álló Úszó Erőd mintegy 400 tagja.

A résztvevők között többségben voltak a férfiak (60-40 százalék). A legidősebb induló egy 84 éves férfi volt, miközben csaknem minden tizedik úszó 18 évesnél fiatalabb, köztük sok általános iskolás gyerek. 

Kiemelt fotó: MTI/Vasvári Tamás

Exit mobile version