nlc.hu
Életmód

39. Lidl Balaton-átúszást

Megtartják szombaton a Balaton-átúszást

A múlt héten elhalasztották, most szombaton azonban már megrendezik a népszerű sporteseményt.

2021. augusztus 7-én, szombaton rendezik meg a 39. Lidl Balaton-átúszást, amelyet a múlt héten a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elhalasztottak.  A szervezők csütörtöki közleménye szerint a döntést az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának időjárás előrejelzése alapján, a Balatoni Vízirendészet parancsnokának egyetértésével hozták meg.

A Révfülöp és Balatonboglár között sorra kerülő eseményen az előrejelzések szerint nyárias hőmérsékletre lehet számítani, a déli órákban 29-30 fokkal. A vízhőmérséklet alacsonyabb lesz az elmúlt hetekhez képest, 23-24 fokos felszíni vízhőmérséklet várható.

Balaton-átúszás

A versenyzõk 5,2 kilométeres távot teljesítenek (Fotó: MTI / Vasvári Tamás)

 Az eddigi 38 átúszás legjobb ideje a férfiaknál a 10 kilométeren csütörtökön Tokióban olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf (57:00 perc), a nőknél pedig a 2012-ben olimpiai bajnok Risztov Éva (1:00:58 óra) nevéhez fűződik.

Tudtad?

A Balaton-átúszáson az indulóknak a Révfülöp és Balatonboglár közé eső 5,2 kilométeres szakaszt kell teljesíteniük. A tó első átúszója, Szekrényessy Kálmán dzsidáskapitány azonban ennél még jóval hosszabb távot csinált végig: 1880. augusztus 29-én a Siófok és Balatonfüred közé eső 14 kilométeres szakaszt úszta át, 6 óra 40 perc alatt. Lényegében ezzel a teljesítménnyel született meg maga a magyar úszósport. A dzsidáskapitány egy bohózatot is írt Miért úszták át a Balatont címmel, melyet még ugyanazon a napon mutattak be.

 Még több Balaton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top