nlc.hu
Sztárok

Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert nyíltvízi úszásban

Újabb siker: Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban

Rasovszky a magyar olimpiai csapat 13. érmét szerezte a japán fővárosban, négy arany és három bronz mellett ez a hatodik ezüst.
Rasovszky Kristóf , ezüstérem, tokiói olimpia

A 24 éves veszprémi úszó az egész verseny során az élmezőnyben tempózott, az utolsó másfél kilométerre a végül győztes, világbajnok Florian Wellbrock szakadt el tőle, Rasovszky pedig a hajrában az olasz Gregorio Paltrinierit megelőzve másodikként csapott a célba.

Jó időben úsztak

A 26 fős mezőny ragyogó, napsütéses időben ugrott vízbe a Tokiói-öbölben kialakított pályán, ahol hét kört kellett megtenniük a versenyzőknek. Rasovszky a magyar olimpiai csapat 13. érmét szerezte a japán fővárosban, négy arany és három bronz mellett ez a hatodik ezüst.

Rasovszky Kristóf megnyert ezüstnek tartja a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban nyert medálját a tokiói olimpia csütörtöki napján, mivel a győztes Florian Wellbrock szerinte verhetetlen volt.
 „Éjjel 2.45-kor ébredtem, de megérte ilyen korán kelni – mondta magyar zászlóba burkolózva a 24 éves úszó. – Olyan meleg volt a víz, hogy erre csak én készülhettem, ugyanis Hévízhez képest jégfürdő volt az első kör. Nekem nem volt olyan melegem, mint amire a többiek panaszkodtak.”

A német rivális verhetetlennek tűnt

A futamot úgy értékelte, hogy a győztes német riválisa ezen a napon verhetetlen volt, az utolsó körben pedig emberfeletti teljesítményt nyújtott.
 „Óriási eredménynek tartom, hogy Paltrinierit magam mögött tudtam tartani a hajrában. A végén nagyon figyeltem, melyik oldalamon úszik, és végig ennek megfelelően kacsáztam, mert ha mellém ér, akkor tudtam, hogy vége” – mesélte az utolsó 3-400 méterét Rasovszky, aki az egész utolsó kört egy nagy holtpontnak nevezte.

A taktikát illetően elárulta, nem számított arra, hogy a világbajnoki címvédő Wellbrock már az elején ilyen komoly iramot diktál. Inkább azt várta, ami egy nappal korábban a női versenyben történt, amikor is a legjobbak hosszú ideig megbújtak a mezőnyben. Hozzátette, a második kör elején már érezte, hogy felér a német riválisára, a negyedik körben pedig azért állt élre tempót diktálni, hogy megnehezítse a felzárkózást, s így kifárassza az üldözőket. Megjegyezte, ez jó ötlet volt, látva, hogy Paltrinierinek a végén már nem maradt ereje igazi hajrára.

Megnyert ezüst  

Edzője, Szokolai László szerint is megnyert ezüstről lehet beszélni.
„Végig nyugodt voltam. Akkor tudtam biztosan, hogy megvan az érem, amikor Paltrinieri nem tudott olyan gyorsan felzárkózni, majd mikor ez megtörtént, előzni már nem tudott. Ráadásul láttam Kristóf mozgásán, hogy benne még maradt erő.”

Szokolai kifejtette, a medencében 1500 méteren is remeklő úszóknak – például Wellbrocknak és Paltrinierinek – értelemszerűen nagyobb az utazósebességük, viszont minél extrémebbek a körülmények, tanítványának annál jobbak az esélyei a kiváló döntéshozó képessége miatt.

Azonosan felkészült versenyzők között az dönt, hogy ki tudja jobban kontrollálni a változó körülményeket

mondta Szokolai.

Fotó: MTI

Még több magyar siker, még több olimpia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top