Balkánon őshonos gekkók lepték el Budapestet

F.C. | 2024. Július 22.
Jól érzi magát nálunk ez a mediterrán faj, akárcsak az olasz skorpió.

Invazív, Magyarországon nem őshonos gekkók élnek a budapesti utcákon. Minderről a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, Gulyás Kis Csaba beszélt a Sokszínű Vidéknek. A természetvédő maga is megörökített egy, Balkánon elterjedt, Kotschy-gekkó példányt egy fővárosi épületen.

A faj természetes elterjedésének legészakibb határa Koszovóban van. Az aprócska állatok a Balkán-félsziget mellett Kis-Ázsiában, Törökországban, a Görög szigeteken és Izraelben élnek, de az olaszországi Pugliában és a Krím-félszigeten is előfordulnak.

“Budapesten több zónában is előfordulnak. A legtöbb adat a Ferenc körút, Tompa utca környékéről van. (…) Általában a meleg estéken aktívak, amikor legalább 20 fok van, de néha nappal is” – mesélte Gulyás Kis Csaba, aki azt is elárulta, hogy ugyancsak behurcolt fajként találkozott már Budapest környékén olasz skorpióval is.

Mint mondja, komoly ökológiai problémát is okoznak az invazív fajok, mint például az ékszerteknős, a görög teknős, a karmosbéka, a mosómedve, a nutria vagy éppen a papagáj.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version