Ezek a fürdőszobai szokások akár véget is vethetnek egy párkapcsolatnak

nlc | 2024. Július 26.
Az összeköltözés nagy lépés minden párkapcsolatban, onnantól kezdve nincs titok, nem lehet a legjobb képet mutatni magunkról – és bizony a fürdőszobai szokásainkról is lehull a lepel, ami néha kicsit kiábrándító lehet.

Legyen szó a mosatlan edényekről, a mosásban összezsugorodó pulóverekről vagy a WC-ülőke felhajtva hagyásáról – a legrosszabb szokásaidat nap mint nap felfeded a párod előtt az összeköltözés után. Bár a lakás több területe is okozhat konfliktusokat, úgy tűnik, hogy a fürdőszoba az a helyiség, amely a párkapcsolati problémák egyik fő gyújtópontja lehet. Most tiszta vizet öntünk a vécébe: egy 1500 fős felmérésből kiderült, hogy a párok milyen viselkedés miatt hagynák el – vagy fontolgatnák az elhagyást – egymást.

Nem annyira párkapcsolatbarát szokások

A felmérés szerint az emberek negyede fontolóra venné a szakítást pár nem túl szívderítő, vécében rendszeresített szokás miatt. Íme néhány konkrét dolog, amely problémákat okozhat egy kapcsolatban:

1. A foltok a vécében

Bár általában azt gondolnánk, hogy a nőket jobban zavarja, ha vizeletcseppeket találnak a vécéülőkén, de valójában a férfiakat bosszantja leginkább ez a probléma. A megkérdezett férfiak több mint fele állította, hogy akár szakítóok is lenne számára, ha vizelet maradna az ülőkén a barátnője után. A nők sem örülnek természetesen a pisifoltos ülőkének, ám ők emellett még kifejezetten visszataszítónak találják azt is, ha nincs lehúzva a vécé, amikor bemennek: több mint egyharmaduk mondta, hogy ezen két vécézési szokás miatt kétszer is meggondolná, hogy együtt maradjon-e partnerével.

De nemcsak a vizeletfoltokkal, hanem egyéb hátrahagyott szennyeződésekkel szemben is megfogalmaztak ellenérzéseket a résztvevők: a férfiak 35 százaléka felvonná a szemöldökét amiatt, hogy a partnere vérfoltot vagy székletnyomot hagy a vécében, míg a nők 33 százalékkal elnézőbbek voltak a mindenféle foltokkal a férfiak irányában.

2. Nyitva hagyott ajtó

A résztvevők 27 százaléka átgondolná a kapcsolatát, ha a partnere nyitva hagyja az ajtót, miközben vécére megy, ami elméletileg sok kapcsolatot veszélyeztet – a számok ugyanis azt mutatják, hogy az emberek 63 százaléka nyitott ajtóval használja a vécét. Ez azt jelenti, hogy ötből három pár nyitva hagyja az ajtót, miközben a vécén van – így mindent láthat a másik. Meglepő módon, ezen párok közül ötből egy teszi ezt az összeköltözés utáni első hónapon belül, bár ebben a nemek között van azért különbség: a nők esetében egy hónapnál jóval hosszabb időbe telik, mire magabiztosnak érzik magukat a párjuk előtt még a legalapvetőbb fürdőszobai tevékenységek körül is.

3. Az üres vécépapír-guriga

Triviálisnak tűnhet, de a résztvevők negyede elgondolkodna azon, hogy véget vessen egy románcnak amiatt, hogy a másik üresen hagyja a vécépapírtartót, ami teljesen érthető, hiszen senki sem akar kiabálni a vécéről nagy rászorultságában, hogy vécépapírhoz jusson. A guriga üresen hagyása azt üzeni a másiknak, hogy nem törődünk vele, nem érdekel, hogyan oldja meg az ügyes-bajos dolgait, és nem gondoskodunk a jólétéről – csoda, ha ezek után szakítani akar?

Forrás: Getty Images

Miért jelentenek nagy problémát a fürdőszobai szokások?

Bár a közhiedelemben él a vélekedés, hogy a WC-ülőke fel/lehajtása a leggyakoribb problémaforrás, az Opinio által a Zewa megbízásából készült reprezentatív felmérés cáfolja ezt. A párkapcsolatban élők többségének soha (nők: 55%, férfiak: 66%) vagy mindössze alkalomszerűen volt párkapcsolati konfliktusa a mellékhelység használatával kapcsolatban, a gyakori problémáról beszámolók aránya mindössze 4 százalék. A konfliktusok fő forrása ugyanis a WC-n töltött idő (43%), a sürgetés (41%) és a tisztaság (27%), a WC-ülőke le/felhajtása csak a párok 22 százalékának okoz problémát, amelyet a WC papír helyesnek vélt használatával kapcsolatos nézeteltérés (21%) követ.

Fontos eredménye a kutatásnak, hogy a párok többsége megvitatja a WC-használat kérdéseit a partnerével, de a válaszadók 18 százalékának még mindig többnyire vagy kifejezetten tabutémának számítanak ezek a kérdéskörök, a nemek közül pedig a férfiaknál magasabb valamelyest a tabusítást érzékelők aránya. A párok nagy részének nincs semmilyen szabálya a WC-használatra, vagy az összeszokás során kialakított közös rendszert használják sikeresen. További érdekesség, hogy 10 százalék körüli azok aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy nincsenek szabályaik, de segítene nekik, ha lennének.

ZEWA_Infografika_1

Forrás: Zewa

ZEWA_Infografika_2

Forrás: Zewa

ZEWA_Infografika_3

Forrás: Zewa

Dr. Donna Oriowo párterapeuta leírta, hogy miért lehetnek a fürdőszobai szokások olyan veszélyesek a párok számára: „Az emberek valószínűleg a fürdőszobában a legőszintébbek. Ez az a hely, ahol reggelente elkészülnek, és ahol a kialakult ápolási szokásaikat, a napi rutint elvégzik. Amikor egy friss összeköltözés után vagyunk, akkor fény derül mindenre, és ezek a szinte titkos rituálék már nem lesznek olyan titkosak. A konfliktusok a fogkrém kupakja körül is kialakulhatnak, vagy akár amiatt, hogy hogyan szereted a WC-t használni (felhajtott ülőkével, lehajtott ülőkével vagy csukott fedővel), de nemcsak arról van szó, hogy mik a preferenciáid, hanem arról is, hogy miért vannak ezek a preferenciáid.”

A szakember szerint a fürdőszobai szokások tükrözhetik azt, hogyan állsz az otthonod más részeihez, vagy akár magához az élethez. A szakításhoz vezető fürdőszobai szokások túlmutatnak azon, hogy mit csinálsz vagy nem csinálsz a vécében. Szakításhoz vezethet, ha a pár két tagja nem hajlandó kommunikálni arról, hogy mit szeretnének, mire van szükségük a kényelemhez, és ha ezek után nem tudnak kompromisszumot kötni annak érdekében, hogy a másik fél jól érezze magát. Mindezt az információt, üzenetet hordozhatja egy üres vécépapír-guriga vagy egy felhajtott ülőke.

A párterapeuta azt tanácsolja, hogy az összeköltözés előtt már kommunikáljanak egymással a párok a vécé és az egész fürdőszoba használatáról, előre egyezzenek meg egymással a kritikus kérdésekben, a tisztaság és a munkamegosztás követelményeiben. Illetve azt is erősen javasolja a szakember, hogy mindkét félnek legyen egy saját kis része a fürdőben, legalább egy kisszekrény, hogy külön tudják tartani a pipereholmit, hogy ha már a vécé közös, legalább a borotva és smink maradjon szeparálva.

Források: 1, 2, 3

Nem szeretnéd, hogy a kellemetlen szagok konfliktust okozzanak a párkapcsolatodban? Segíthet a Zewa innovációja, az Odor Block® technológia, amelynek segítségével a Zewa Deluxe illatosított WC-papírok rövid idő alatt semlegesítik a mellékhelyiségben kialakuló nem kívánatos szagokat.

Exit mobile version