nlc.hu
Életmód
Fürdőszobai szokások körül a konfliktusok

Ezek a fürdőszobai szokások akár véget is vethetnek egy párkapcsolatnak

Az összeköltözés nagy lépés minden párkapcsolatban, onnantól kezdve nincs titok, nem lehet a legjobb képet mutatni magunkról – és bizony a fürdőszobai szokásainkról is lehull a lepel, ami néha kicsit kiábrándító lehet.

Legyen szó a mosatlan edényekről, a mosásban összezsugorodó pulóverekről vagy a WC-ülőke felhajtva hagyásáról – a legrosszabb szokásaidat nap mint nap felfeded a párod előtt az összeköltözés után. Bár a lakás több területe is okozhat konfliktusokat, úgy tűnik, hogy a fürdőszoba az a helyiség, amely a párkapcsolati problémák egyik fő gyújtópontja lehet. Most tiszta vizet öntünk a vécébe: egy 1500 fős felmérésből kiderült, hogy a párok milyen viselkedés miatt hagynák el – vagy fontolgatnák az elhagyást – egymást.

Nem annyira párkapcsolatbarát szokások

A felmérés szerint az emberek negyede fontolóra venné a szakítást pár nem túl szívderítő, vécében rendszeresített szokás miatt. Íme néhány konkrét dolog, amely problémákat okozhat egy kapcsolatban:

1. A foltok a vécében

Bár általában azt gondolnánk, hogy a nőket jobban zavarja, ha vizeletcseppeket találnak a vécéülőkén, de valójában a férfiakat bosszantja leginkább ez a probléma. A megkérdezett férfiak több mint fele állította, hogy akár szakítóok is lenne számára, ha vizelet maradna az ülőkén a barátnője után. A nők sem örülnek természetesen a pisifoltos ülőkének, ám ők emellett még kifejezetten visszataszítónak találják azt is, ha nincs lehúzva a vécé, amikor bemennek: több mint egyharmaduk mondta, hogy ezen két vécézési szokás miatt kétszer is meggondolná, hogy együtt maradjon-e partnerével.

De nemcsak a vizeletfoltokkal, hanem egyéb hátrahagyott szennyeződésekkel szemben is megfogalmaztak ellenérzéseket a résztvevők: a férfiak 35 százaléka felvonná a szemöldökét amiatt, hogy a partnere vérfoltot vagy székletnyomot hagy a vécében, míg a nők 33 százalékkal elnézőbbek voltak a mindenféle foltokkal a férfiak irányában.

2. Nyitva hagyott ajtó

A résztvevők 27 százaléka átgondolná a kapcsolatát, ha a partnere nyitva hagyja az ajtót, miközben vécére megy, ami elméletileg sok kapcsolatot veszélyeztet – a számok ugyanis azt mutatják, hogy az emberek 63 százaléka nyitott ajtóval használja a vécét. Ez azt jelenti, hogy ötből három pár nyitva hagyja az ajtót, miközben a vécén van – így mindent láthat a másik. Meglepő módon, ezen párok közül ötből egy teszi ezt az összeköltözés utáni első hónapon belül, bár ebben a nemek között van azért különbség: a nők esetében egy hónapnál jóval hosszabb időbe telik, mire magabiztosnak érzik magukat a párjuk előtt még a legalapvetőbb fürdőszobai tevékenységek körül is.

3. Az üres vécépapír-guriga

Triviálisnak tűnhet, de a résztvevők negyede elgondolkodna azon, hogy véget vessen egy románcnak amiatt, hogy a másik üresen hagyja a vécépapírtartót, ami teljesen érthető, hiszen senki sem akar kiabálni a vécéről nagy rászorultságában, hogy vécépapírhoz jusson. A guriga üresen hagyása azt üzeni a másiknak, hogy nem törődünk vele, nem érdekel, hogyan oldja meg az ügyes-bajos dolgait, és nem gondoskodunk a jólétéről – csoda, ha ezek után szakítani akar?

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Miért jelentenek nagy problémát a fürdőszobai szokások?

Bár a közhiedelemben él a vélekedés, hogy a WC-ülőke fel/lehajtása a leggyakoribb problémaforrás, az Opinio által a Zewa megbízásából készült reprezentatív felmérés cáfolja ezt. A párkapcsolatban élők többségének soha (nők: 55%, férfiak: 66%) vagy mindössze alkalomszerűen volt párkapcsolati konfliktusa a mellékhelység használatával kapcsolatban, a gyakori problémáról beszámolók aránya mindössze 4 százalék. A konfliktusok fő forrása ugyanis a WC-n töltött idő (43%), a sürgetés (41%) és a tisztaság (27%), a WC-ülőke le/felhajtása csak a párok 22 százalékának okoz problémát, amelyet a WC papír helyesnek vélt használatával kapcsolatos nézeteltérés (21%) követ.

Fontos eredménye a kutatásnak, hogy a párok többsége megvitatja a WC-használat kérdéseit a partnerével, de a válaszadók 18 százalékának még mindig többnyire vagy kifejezetten tabutémának számítanak ezek a kérdéskörök, a nemek közül pedig a férfiaknál magasabb valamelyest a tabusítást érzékelők aránya. A párok nagy részének nincs semmilyen szabálya a WC-használatra, vagy az összeszokás során kialakított közös rendszert használják sikeresen. További érdekesség, hogy 10 százalék körüli azok aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy nincsenek szabályaik, de segítene nekik, ha lennének.

Dr. Donna Oriowo párterapeuta leírta, hogy miért lehetnek a fürdőszobai szokások olyan veszélyesek a párok számára: „Az emberek valószínűleg a fürdőszobában a legőszintébbek. Ez az a hely, ahol reggelente elkészülnek, és ahol a kialakult ápolási szokásaikat, a napi rutint elvégzik. Amikor egy friss összeköltözés után vagyunk, akkor fény derül mindenre, és ezek a szinte titkos rituálék már nem lesznek olyan titkosak. A konfliktusok a fogkrém kupakja körül is kialakulhatnak, vagy akár amiatt, hogy hogyan szereted a WC-t használni (felhajtott ülőkével, lehajtott ülőkével vagy csukott fedővel), de nemcsak arról van szó, hogy mik a preferenciáid, hanem arról is, hogy miért vannak ezek a preferenciáid.”

A szakember szerint a fürdőszobai szokások tükrözhetik azt, hogyan állsz az otthonod más részeihez, vagy akár magához az élethez. A szakításhoz vezető fürdőszobai szokások túlmutatnak azon, hogy mit csinálsz vagy nem csinálsz a vécében. Szakításhoz vezethet, ha a pár két tagja nem hajlandó kommunikálni arról, hogy mit szeretnének, mire van szükségük a kényelemhez, és ha ezek után nem tudnak kompromisszumot kötni annak érdekében, hogy a másik fél jól érezze magát. Mindezt az információt, üzenetet hordozhatja egy üres vécépapír-guriga vagy egy felhajtott ülőke.

A párterapeuta azt tanácsolja, hogy az összeköltözés előtt már kommunikáljanak egymással a párok a vécé és az egész fürdőszoba használatáról, előre egyezzenek meg egymással a kritikus kérdésekben, a tisztaság és a munkamegosztás követelményeiben. Illetve azt is erősen javasolja a szakember, hogy mindkét félnek legyen egy saját kis része a fürdőben, legalább egy kisszekrény, hogy külön tudják tartani a pipereholmit, hogy ha már a vécé közös, legalább a borotva és smink maradjon szeparálva.

Források: 1, 2, 3

Nem szeretnéd, hogy a kellemetlen szagok konfliktust okozzanak a párkapcsolatodban? Segíthet a Zewa innovációja, az Odor Block® technológia, amelynek segítségével a Zewa Deluxe illatosított WC-papírok rövid idő alatt semlegesítik a mellékhelyiségben kialakuló nem kívánatos szagokat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top