nlc.hu
Életmód

Ezt használták wc-papír helyett az amishok

Ezt használták WC-papír helyett az amishok

Az emberek, akik úgy élnek, mintha a 19. században lennénk. Ők az amisok, akiknek a puritán és ultrakonzervatív szabályai elutasítanak, mindent, ami modern. Most épp a wc használatukról terjed egy videó a TikTokon.

Az amishok sajátos élete mindig érdekelte azokat, akiknek csak sejtéseik lehetnek arról, hogy milyen lehet egy ilyen zárt közösségben élni, és mindig van egy olyan kiugrott tag, aki mesél is az amisok közötti életéről.

Ezúttal azt árulta el egy ex- amish asszony, hogy közösségében miért nem használnak vécépapírt, és mit használnak helyette, amikor a mosdóba mennek.

Lizzie Ens a TikTok-on magyarázta el, hogy a vécépapír az ő életmódjukban “luxuscikknek” számított az olyan prioritásokhoz képest, mint az élelmiszer és a ruházat. Ezért, amikor ki kellett mennie a mosdóba, összegyűrt újságpapírdarabokat vagy magazinokat kellett használnia.

Ez egész évben így volt – még akkor is, amikor hó volt a földön.

– mondta.

@lizzieh_wellness Imagine using newspapers for toilet paper. Count your blessings today 😜 #amishtiktok #breakingamish #escapingamish #amishrenegade #fyp ♬ original sound - Lizzie Ens

Kik azok az amisok?

Ő azok az emberek, akik úgy élnek, mintha megállt volna az idő a 19. században. Az amerikai közösség tagjai elutasítják a modern technológiát, öltözéküktől kezdve egészen a közlekedési eszközökig.  

Az amishok főként az Egyesült Államokban, Pennsylvania, Ohio és Indiana államban telepedtek le, de kisebb közösségeik élnek Kanadában és Dél-Amerikában is. Az úgynevezett „régimódi amishok” (old order Amish) a legkonzervatívabbak: ők lovas kocsival közlekednek, öltözékük és megjelenésük olyan, mintha a 19. századból léptek volna elő, a földművelési módszerei is a gépesítés előtti korszakot idézi.

Az amishok elutasítják a modern eszközöket.

(Fotó: DeAgostini/Getty Images)

Nőként nincs saját döntésed

Hagyományosan nagy családban élnek, ennek oka az is, hogy nem használhatnak fogamzásgátló eszközöket, így nem ritka a 8-10 gyerek sem.  A klasszikus nemi sztereotípiák érvényesülnek a közösségeikben, a lányok jövőjét a háztartás és a gyerekszülés jelenti, és a párválasztás is gyakran elrendezett.  Az amish nőknek kiszabott feladatuk alárendelődni az apjuknak vagy testvéreiknek. Ez az Amish Baskets szerint „nem jelenti azt, hogy a nőkkel másodrendű állampolgárként bánnának, de elvárják tőlük, hogy alávessék magukat férjük döntéseinek és véleményének“. Érdekes ellentét, és nem éppen egyenrangúságról árulkodnak azoknak a kiugrott nőknek a történetei sem, akik arról mesélnek, hogyan bántalmazták őket szexuálisan, a legtöbbször a saját családtagjaik.

A Sins of the Amish című rövid televíziós dokusorozat őszereplője, egy Mary Byler nevű fiatal nő arról számolt be, hogy a biológiai apja kisgyermekként szexuálisan zaklatta, és hogy a saját bátyja elől sem volt biztonságban.

A People magazinnak adott interjújában pedig elmondta, távozása után megtudta, hogy testvére, David állítólag talált egy másik áldozatot, a fiatalabbik húgukat.

„Anyám azt mondta a kishúgomnak: »meg kell bocsátanod«, és ez azt jelenti, hogy nem beszélhetsz róla, nem beszélhetsz róla senkinek. Én pedig úgy gondoltam, ha nem teszek semmit, a húgom felnő, és ugyanolyan poklot él át, mint én“ – mesélte Byler a lapnak.

A fiatalok csak az úgynevezett rumspringa részeként kapnak „kimenőt“ a Ordnungból. Ekkor a tizenévesek kimehetnek a „tiltott“ világba szórakozni és felfedezni azt. Ezt követően általában csatlakoznak a gyülekezethez, megkeresztelkednek a közösség felnőtt tagjaként.

A szabályok szerint az amish férfiak és nők nem járhatnak középiskolába és főiskolára sem. Hatéves korukban kezdik meg tanulmányaikat, 14 évesen pedig abbahagyják. A tinédzserek végül szakmát tanulnak, hogy felnőttként hasznosak legyenek a közösségük számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top