Ezt a 8 gyógyszert soha ne vedd be kávéval együtt!

S. Z. | 2024. Július 31.
Az egészségedre is hatással lehet, ha szinte egyszerre veszel be bizonyos gyógyszereket és iszol melléjük kávét. Ezekre az orvosságokra figyelj!

Aki reggel kávéval indítja a napot, ismerheti azt a jelenséget, hogy a gőzölgő fekete elfogyasztása után nem sokkal a vécé a következő állomás. Nem mindenkinél fordul ez elő, viszont a kávé stimulálja a gyomrot és serkenti az emésztést. Ez akár előnyös is lehet, de nem csak az étel juthat át gyorsabban az emésztőrendszeren. Kutatások szerint a kávé jelentősen befolyásolhatja egyes gyógyszerek felszívódását, eloszlását, átalakulását és anyagcseréjét, amelyeknek így megváltozhat a hatása. Olvass tovább, hogy kiderüljön, milyen orvosságokat nem szabad kávéval kombinálni, és mire kell figyelni.

Pajzsmirigygyógyszer

Alulműködése esetén a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, ami súlygyarapodást, száraz bőrt, ízületi fájdalmat, hajhullást és rendszertelen menstruációt okozhat. A betegeknek általában levotiroxint tartalmazó készítményeket írnak fel, hogy segítsenek helyreállítani a hormonszintet. Tanulmányok azt mutatják, hogy a pajzsmirigygyógyszer szedésével egyidejűleg történő kávéfogyasztás csökkentheti a gyógyszer felszívódását, akár akár több mint a felével is.

Megfázás és allergia elleni gyógyszerek

Fotó: Getty Images

Emberek millió használják a megfázás, illetve allergia elleni készítményeket, amelyek gyakran tartalmaznak olyan központi idegrendszeri stimulánsokat, mint a pszeudoefedrin vagy a fexofenadin. A kávé szintén stimuláns, így az allergiagyógyszer és a kávé kombinációja fokozhatja az olyan tüneteket, mint a nyugtalanság és az alvásképtelenség.

A cukorbetegség gyógyszerei

Ha a kávédat cukorral vagy tejjel iszod, az a vércukorszint megemelkedéséhez vezethet, ami befolyásolhatja a cukorbetegség elleni gyógyszerek hatását. Ráadásul tanulmányok szerint a túl sok koffein megnehezítheti a vércukorszint szabályozását, ezáltal ronthatja a cukorbetegek tüneteit, és növeli a szövődmények kockázatát.

Alzheimer-kór elleni gyógyszerek

Az Alzheimer-kór az agy olyan betegsége, amely megnehezíti a gondolkodást, az emlékezést és a napi feladatok elvégzését, valamint a kognitív funkciók fokozatos elvesztésével jár. Az Alzheimer-kór elleni hatóanyagokra – mint a donepezil, a rivastigmin és a galantamin – hatással van a koffein. Összehúzza az agy keringését elkülönítő vér-agy gátat, és csökkentheti, hogy az orvosságból mennyi jut el az agyba.

Asztma elleni gyógyszerek

Az asztma a tüdő krónikus betegsége, amely gyulladttá és irritálttá teszi a légutakat. Légzési nehézségeket, köhögést és zihálást, valamint szorító érzést okoz a mellkasban. Amikor fellángolnak a tünetek, sok asztmás hörgőtágítót szed, amelynek a hatóanyaga például aminofillin vagy teofillin. A hörgőtágítók úgy segítenek, hogy ellazítják a légutakat, és így megkönnyítik a légzést, de mellékhatásaik vannak, mint a fejfájás, a nyugtalanság, a gyomorfájdalom és az ingerlékenység.

A kávé vagy más, magas koffeintartalmú ital fogyasztása növelheti a mellékhatások kockázatát, emellett kevesebb hatóanyag szívódhat fel és hasznosulhat a szervezetben.

Antidepresszánsok

Az elmúlt évtizedekben drámaian megnőtt a depresszió és a hangulatzavar kezelésére felírt antidepresszánsok mennyisége. Egyes hatóanyagok, mint például a fluvoxamin, az amitriptilin, az eszcitalopram és az imipramin másképp alakulhatnak át a szervezetedben, ha kávét iszol – különösen ha nagy mennyiségben –, és csökkenhet a felszívódó gyógyszer mennyisége. A kutatások szerint különösen a fluvoxamin fokozza a koffein szokásos mellékhatásait, és olyan tüneteket okozhat, mint az álmatlanság és a szívdobogás.

Antipszichotikus gyógyszerek

Az antipszichotikus gyógyszereket elsősorban skizofrénia, pszichózis, mánia, bipoláris zavar és más mentális problémák kezelésére írják fel. A hatásukat a neurotranszmitterek gátlásával vagy az agyban lévő receptorok blokkolásával fejtik ki. Tipikus hatóanyagok a fenotiazin, a klozapin, a haloperidol és az olanzapin. A kávé hatására a szervezetben kevesebbet szívódhat fel ezekből, mint akkor, ha vársz egy kicsit a reggeli kávéval.

Magas vérnyomás elleni gyógyszerek

Magyarországon a 30-79 éves lakosság közel fele, a férfiak 56, a nők 41 százaléka szenved magasvérnyomás-betegségben. Sokan szednek verapamil vagy propranolol hatóanyagokat tartalmazó vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, amelyek a szívritmus lelassításával hatnak. Ha azonban kávét iszol, ezekből a hatóanyagokból kevesebb szívódik fel, és a készítmény nem tudja kifejteni a teljes hatását. Érdemes minden esetben egyeztetni az orvossal, hogyan időzítsd a gyógyszer bevételét és a kávé elfogyasztását.

(Health)

Exit mobile version