nlc.hu
Életmód
Migrént kiváltó élelmiszerfélék

Kegyetlen migrént okoznak ezek az ételek

Genetikai hajlam esetén akár már egy darab büdös sajt is migrént okozhat.

A migrén leginkább a másnapossághoz hasonlító, neurobiológiai tünetegyüttes. Hányinger, szédülés és erős fejfájás, fényre és zajra való erős érzékenység a jellemzői. Migrén rohamot ráadásul bizonyos esetekben élelmiszerek is kiválthatnak, az arra genetikai okok miatt hajlamos embereknél – írja a Huffingtonpost

Migrénes rohamot többféle stressz inger

kombinációja válthatja ki, például ételek, vagy a hormonszint-változás. Ha egyszerre több tényező okoz rohamot, az valószínűleg erősebb tünetekkel jár. Ezek az ételek és italok okoznak a leggyakrabban migrént:

Alkoholok

Az alkohol dehidratál és értágulatot is okoz. A vörösbor, az étcsokoládék és bizonyos sajtok tartalmazzák a migrén stresszor tiramin nevű biogén amint.

Csoki

A leggyakoribb ételalapú migrén stresszor. Az még nem tiszta, hogy a migrénroham előtti csokoládé éhség már a tünet része-e vagy kiváltó ok. Mindenesetre a kakaó szerotonint szabadíthat fel, ami hozzájárulhat a migrénes roham kialakulásához.

Kávé

Bár egyes betegeknél kisebb mennyiség segíthet a migrén ellen, túladagolása kiváltó ok is lehet. A koffein szintén dehidratáló hatású, ami kiválthatja a migrént. Egészséges felnőttként legfeljebb négy-öt csésze kávé megengedett naponta.

Sajt

Minél idősebb és szagosabb a sajt, annál több benne az erjedése során keletkező tiramin. Ami megint csak migrént válthat ki. A tiamin befolyásolhatja a vérnyomást és noradrenalint szabadíthat fel, ami a migrén kiváltó oka lehet.

Húsok

A szalonna, a kolbász vagy a sonka nitrát és nitrit tartalma a véráramlás szabályozásában szerepet játszó nitrogén-oxiddá alakul. A véráramlás változása pedig migrén stresszor. A nitrátok stimulálhatják a migrénes fájdalomingert továbbító trigeminális ideget, emellett gyulladásos neuropeptidek felszabadulását is okozhatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top