nlc.hu
Egészség

Migrén és fejfájás kezelése forró vízbe áztatott lábakkal

Egyszerű trükk a migrén és fejfájás ellen, ami az orvosok szerint is csodafegyver

Egy egyszerű, de annál nagyszerűbb technika, ami felrobbantotta az internetet: mutatjuk, hogyan szabadulj meg a fejfájástól.

Ha gyakori látogató nálad a migrén vagy a fejfájás, nem kell bemutatnunk, milyen óriási küzdelmet jelent a kínzó érzéstől való szabadulás. Tudjuk, hogy minden tippet és trükköt is bevetettél már, ami a nagykönyvben meg van írva, fájdalomcsillapítóból pedig sanszos, hogy nálad többfélét találunk, mint a gyógyszertárban. Van azonban egy technika, amit talán még nem próbáltál – pedig a netezők jelenleg erre esküsznek!

@becca_vonbereghy

I get them BAD too. Im gonna be doing this from now on first thing in the mornings if I feel it coming on 🙏🏼 #migraine #fyp

♬ original sound – .

Elterjedt a TikTokon ugyanis egy rendkívül egyszerű, de elvileg annál hatásosabb trükk a fejfájás ellen: a migréntől szenvedők forró vízbe áztatják a lábukat. Nem, nem leforrázni kell persze a lábad, hanem épp kényelmes hőmérsékletű vizet kell engedni akár egy lavórba vagy a kádba. Kezdetben 20-30 percig, vagy amíg jobban nem érzed magad.

  • „Migrénesként ez forradalmi újítás nekem. El sem hiszem, milyen gyorsan hatott! Muszáj kipróbálnotok.”
  • „Négy perccel ezelőtt látni sem láttam – ez a forró vizes trükk megváltoztatta az életem.”
  • „Két napja sajog a fejem, most kipróbáltam ezt. Annyival jobb lett, hogy a megkönnyebbüléstől elsírtam magam.”
  • „Nekem mindig hat, ha jó időben kapom el a kezdődő migrént.”
  • „Mindenhol láttam ezt a trükköt, úgyhogy úgy gondoltam, kipróbálom úgy, hogy meleg vizes párnát csavarok a lábaim köré. Így is működött!”
  • „Tegnap szörnyen fájt a fejem, kipróbáltam ezt, és sokkal hatásosabb, mint hittem.”
  • „Teljes sötétben szoktam ezt csinálni, igazi megváltás. Én is a TikTokról tanultam.”

Ilyen beszámolók érkeznek a témában készült videókban és azok kommentszekcióiban.

Migrén

Fotó: Maridav/Depositphotos

De mi a módszer háttere?

Szintén a TikTokon osztotta meg a Dr. Joe felhasználónevű orvos annak magyarázatát, miért is működhet a forró vizes technika. „A forró víz kitágítja a lábban lévő ereket, így eltereli a véráramlást az agyadban már kitágult erekből. Emellett lazítja az izmokat, és oldja a feszültséget, illetve modulálja a test fájdalomérzékelését” – magyarázta a videójában Dr. Joe, és hozzátette, hogy már csak annak a tudata is segíthet, hogy úgy érzed, teszel valamit a fájdalom ellen.

Egy másik TikTokozó orvos, Doctor Sood megerősíti kollégája nézeteit, miszerint ez egy szuper migréngyilkos módszer lehet a vérerek tágulása miatt. „Az agyból elterelt véráramlás azt jelenti, hogy kevesebb nyomás helyeződik azokra a vérerekre, melyek a migrént okozzák, így csökkenhet a fájdalom.”

@drjoe_md

Immersing your feet in hot water is a home remedy sometimes used to alleviate migraine headaches. The scientific evidence supporting this method is limited, and it may not be effective for everyone. However many people swear by it! Has this ever worked for you? #migrainerelief #headaches #homeremedies #headacherelief #healthtips

♬ original sound – Dr. Joe, M.D. 🩺

Dr. Joe a Buzzfeednek elmondta, hogy „a forró vizes kezelés mögött elmélet a hidroterápia elvéből és a test vérrendszeréből fakad. Azonban fontos kiemelni, hogy kevés a mögöttes tudományos bizonyíték, és nem garantált, hogy mindenkinek egyaránt beválik.”

Dr. Max, egy harmadik orvos a TikTokon azt azért hozzátette, hogy „bár a hidroterápiáról egyelőre kevés kutatás született, az elméletet alátámasztja a tudomány. A hidroterápiáról köztudott, hogy erősíti a bolygóideg aktivitását, ami a relaxálással és stresszcsökkentéssel áll összefüggésben. Ha gyakran szenvedsz migréntől, a hidroterápia hasznos kiegészítője lehet a kezelésnek.”

via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top