nlc.hu
Életmód

Migrén elleni tippek

6 dolog, ami segít átvészelni a legrosszabb migrént is

Egy migrénes fejfájás akár napokig is velünk maradhat, megkeserítve a létezést is, viszont szerencsére vannak opciók, amiket be lehet vetni a gyorsabb regenerálódás érdekében!

Kevés rosszabb dolog van annál, mint amikor a migrén lecsap az emberre, ugyanis ez nem egy szimpla fejfájás, amit egy fájdalomcsillapító megold, hanem egyenesen rövidzárlat, amikor az embernek még a létezés is nehezére esik.

Migrén

Fotó: Getty Images/Westend61

Aki egyszer is tapasztalta, milyen érzés ez, az pontosan tudja, hogy soha többé nem akarja átélni, hiszen a migrén képes napokra is kivonni minket a forgalomból, ám sajnos az esetek többségében nem engedhető meg az a luxus, hogy a hét felében egy elsötétített szobában pihenjünk. Szerencsére van más, ami segíthet gyorsabban átvészelni! 

Víz, víz és még egy kis víz 

A hidratálás alapból, egészséges állapotban is nagyon fontos, de kezdődő fejfájás vagy migrén esetén elengedhetetlen. Kezdetnek jó, ha legalább 2,5-3 liter folyadékot megiszol, ha pedig jól esik ennél több is, akkor nyugodtan igyál, mert a dehidratáltság a migrén egyik leggyakoribb kiváltó tényezője. Ami a folyadék jellegét illeti, elsősorban a víz, a gyógyteák jöhetnek szóba, viszont a cukrozott gyümölcslevek és szörpök, a szénsavas üdítő nem ajánlottak, akárcsak a koffeintartalmú italok, mert ezek még több vizet vonnak el a szervezettől. 

Masszázs 

A vérkeringés fokozására és a stresszből adódó görcsösség fizikai megszüntetésére ilyenkor érdemes a masszázst is bevetni, és itt most nem kell feltétlenül a professzionális megoldásra gondolni, ha nincs rá lehetőséged. Kérd meg a párod, az egyik barátod, hogy óvatosan gyúrja át az izmaidat a vállak, a nyak és a tarkó részén, utána pedig finom mozdulatokkal mozgassa át a fejbőrödet is. Ha hányingered van, és nem esik jól hasra feküdni, akkor ülő helyzetben is kivitelezhető a dolog, a lényeg, hogy kényelmes legyen. A migrén egyik kiváltó okaként tartják számon a feszültséget, úgyhogy egy rövid masszázs tényleg csodákra képes akár úgy is, ha magadnak csinálod. 

Hideg borogatás 

Amennyire közhelyesen hangzik a hideg borogatás, annyira jó migrén esetén, mert tágítja az összeszűkült ereket és ezzel szabadabb véráramot eredményez, ami a görcsös fejfájáson is enyhít. Legyen a mélyhűtőben néhány jégkocka, vagy egy jégakku, amit erre a célra tudsz használni, csak arra figyelj, hogy mindig törülközőbe csavarva tedd a homlokodra, tarkódra, nehogy a bőröd bánja, és 10 percnél így se használd tovább egyszerre! Jobb, ha inkább fél óránként, óránként ismétled a borogatást. 

Lábak és kezek melegítése 

A végtagok melegítése szintén serkentőleg hat a vérkeringésre, úgyhogy mosd addig a kezed meleg víz alatt, amíg teljesen átmelegszik, a lábaidat pedig áztasd bele a kádba – szigorúan csak bokáig –, hogy egy kicsit jobban beinduljon a véráramlás.  

Magnéziumpótlás 

Mivel a fejfájás is egy görcs, ezért ilyenkor a magnéziumbevitel sokat használhat. A napi ajánlott mennyiség 300-350 milligramm (testkilónként 5-6 milligrammal számolj) ilyenkor többet számít, mint hinnéd, viszont ezt akár 400 grammra is emelheted a migrén idejére, főleg akkor, ha nem marad meg benned sok minden, mert akkor pláne kell az utánpótlás. 

Mozgás 

A mozgás jótékony hatását itt sem szabad lebecsülni, egyrészt feltölti friss oxigénnel a szervezetet, másrészt fokozza a vérkeringést. Nem kell megerőltető dolgot csinálni, néhány jógából ismert nyújtás is pont elég, de ha van benned elég erő ahhoz, hogy kimozdulj, akkor a séta a szabad levegőn is remek alternatíva. Ez a stresszt is csökkenti, úgyhogy tényleg minden szempontból telitalálat.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top