Életmód
Szponzorált tartalom

A migrén nem csak neked fáj – végezd el a tesztünket!

Volt már valaha olyan mértékű fejfájásod, hogy nem tudtál dolgozni? Sőt, még a bevásárlást sem tudtad elintézni? Ha migréned van, akkor ismerős lehet ez a helyzet.

A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint, háromnegyedrészt nőket.

Mi a migrén?

A migrén egy erős, a tevékenységet nagy mértékben zavaró vagy akár meggátoló fejfájás, amit hányinger, az esetek egy részében hányás, fény-, illetve zajérzékenység kísér. A migrén általában éveken, évtizedeken át visszatérő rohamok formájában jelentkezik. A fájdalom és a kellemetlen kísérő tünetek a betegek és a társadalom számára is komoly tehertételt jelentenek.

A legaktívabb éveket teszi tönkre!

Egy 2017-es vizsgálat szerint hazánkban a migrén felelős az elvesztett egészséges évek több, mint 2%-ért. Ráadásul az 50 év alattiak körében a migrén az egészséggel összefüggő korlátozottság leggyakoribb oka, tehát a társadalom aktív korú tagjai számára ez jelenti a legnagyobb kihívást. Bár a migrénesek kevesebb, mint fele fordul orvoshoz, így is a fejfájás az egyik leggyakoribb panasz mind az alapellátásban, mind a neurológiai szakellátásban, így az ellátórendszerre is súlyos terhet ró.

Ne szégyelld!

Az erős fájdalom nagyon kellemetlen és megkeserítheti a mindennapokat. A migrénesek életminősége nem csak a rohamok alatt rosszabb, hanem fejfájásmentesen is. A rohamok közötti időszakban ugyanis a migrénesek 10%-a attól szorong, hogy a rohamok visszatérnek, és további 15%-uk elkerül olyan, számukra fontos dolgokat, amik megítélésük szerint migrént válthatnak ki. A migrénesek kb. harmada nem szívesen beszél fejfájásáról, mert úgy érzik, hogy sem a családjuk, sem a barátaik, sem a munkatársaik nem értik meg e problémájukat.   

Migrénbarát munkahely?

A migrén nem csak az életminőséget rontja. A kutatások szerint a migrénesek egy része nem tud képességeinek, illetve elképzeléseinek megfelelő karriert építeni. Jól példázza ezt az, hogy már olyan weboldal is létezik, ami a „migrénbarát” munkakör kiválasztásához ad tanácsokat. Meglepő az is, hogy a betegeknek a jövedelmük is alacsonyabb lehet, részben a rosszabb karrier-lehetőségek miatt, részben a migrén miatt betegállományban töltött idő miatt. Egy svéd vizsgálat szerint egy év alatt a migrénesek több, mint 76%-a kényszerült hosszabb-rövidebb betegszabadságra.

A te életedet mennyiben befolyásolja a migrén? Az alábbi tesztből kiderül.

A MIDAS kérdőív segítségével megtudhatod, milyen fokozatú fogyatékosságot okoz a migrén. A kérdőívet orvosok is használják a betegség hatásának, súlyosságának felméréséhez.

Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top