Íme, az 5 korai jele annak, hogy a házi kedvenced rákkal küzd

Esvé | 2024. Augusztus 07.
Érdemes mindet jól megjegyezni, a korai felismerés ugyanis a négylábú kedvenceknél is életet menthet.

Gazdik, nincsenek jó híreink! Mi magunk is elszörnyedve olvassuk ugyanis a Huffpost oldalán közzétett legfrissebb statisztikákat arra vonatkozóan, hogy a ma születő négylábú kedvencek közül minden negyediket – élete során valamikor –, rákbetegséggel diagnosztizálnak majd; a kutyák esetében pedig a 10 év feletti jószágok fele ebben a betegségben pusztul majd el.

És, hogy vajon mi állhat az egyre szaporodó daganatos esetek hátterében? Nos, jó kérdés. A szakemberek szerint minden bizonnyal egyszerre több tényező is, amilyenek például a megváltozott környezeti tényezők, a túltenyésztés, vagy az a puszta tény, hogy a kedvenceink – a gondos gazdiknak és az egyre inkább fejlődő állatorvos-tudománynak köszönhetően – elég sokat élnek ahhoz, hogy daganatos betegség alakuljon ki a szervezetükben. Akárhogy is, a felelősségteljes, állatszerető gazdiknak nem árt megjegyezni néhány figyelmeztető jelet, amik az állatorvosok szerint szinte biztosan rákbetegségre utalhatnak.

Annál is inkább, mert a kutyák-cicák általában már csak akkor jelzik egyértelműen, hogy valami baj van – nem evés, nem ivás, állandó fekvés formájában – ha a betegség már előrehaladottabb stádiumban van.

Ezeket a rákra utaló tüneteket minden gazdinak tudnia kell! (Kép forrása: GettyImages)

1. Megváltozott viselkedés

Nem kunyerál ételt, miközben a reggeli kávédat készíted? Nehezebben veszed rá a délutáni sétára? Egész mostanáig imádta a közös labdázásokat, de most inkább a helyén fekszik és alszik? Ha ilyen, vagy ehhez hasonló változást észlelsz kedvencednél, érdemes elgondolkodni a kivizsgáláson. Dr. Julie Bulman-Fleming, amerikai állatorvos szerint a daganatos betegségek korai szakaszban úgy hatnak a kutyákra, macskákra, mint az emberekre az influenza.

Kedvetlenné és enerválttá válnak tőle, ezért az ilyen típusú tünetekre nagyon kell figyelni.

2. Új csomók, puklik

Az a gazdi, akinek kedvence már kicsit idősebb, pontosan tudja, hogy az idő haladtával néhány egyenetlenség szinte természetes. Dr. Robert. B. Rebhun szerint a korosodó kedvenceknél megjelenő bőr alatti léziók, zsírcsomók az esetek többségében teljesen ártalmatlan, jóindulatú elváltozások. Baj azokkal a csomókkal és puklikkal van szerinte, melyeknek egyenetlenek a szélei, viszonylag gyorsan jelentek meg és napról napra nőnek is.

Kulcsfontosságú, hogy a gazdik idejekorán kivizsgáltassák az ilyen típusú elváltozásokat

– teszi hozzá.

3. Sokat iszik és még többet pisil

Bizonyos daganatfajták megemelik az állat szervezetében a kalcium szintjét, ami komoly szomjúságot okoz. Ha a kedvenc egyik napról a másikra látványosan többet iszik, vagy ha ez nem is látványos, de a gazdi azt veszi észre, hogy a szokásosnál többször tölti után a vizes tányért, érdemes elgondolkodni a kivizsgáláson. Dr. Bulman-Fleming szerint néhány ráktípus a vesék működését befolyásolja, ezért nem csak a mértéktelen vízivás, de a bepisilés is okot adhat a gyanakvásra.  

4. Semmiből jött sántikálás

Dr. Rebhun szerint a nagytestű, valamint óriás méretű kutyusok különösen fogékonyak a csontokat és ízületeket érintő daganatfajtákra, ezért az esetükben minden sántikálást, mozgási nehezítettséget, végtagdagadást – pláne, ha csak az egyik láb érintett – érdemes kivizsgáltatni.

5. Megmagyarázhatatlan hízás/fogyás

Csakúgy, mint az embereknél, a különféle daganatos megbetegedések kedvenceinknél is jelentkezhetnek életmódbeli változtatásokkal nem magyarázható hízással/fogyással. Dr. Nick Dervisis szerint a hirtelen fogyás ilyen esetben arra utalhat, hogy a szervezet erőn felül dolgozik – és ezzel több energiát éget – hogy leküzdje a betegséget.

Emellett az emésztőrendszert érintő rákos megbetegedések is befolyásolhatják a táplálék felszívódását

– tette hozzá.

Exit mobile version