Nem űzi el az unalmat a mobilozás, sőt csak ront a helyzeten, mondják a szakértők

CS.Á. | 2024. Augusztus 25.
A videók görgetése nem ördögtől való, nem mindegy viszont, hogy milyen céllal és hogyan tesszük ezt.

Sokan és sokszor próbálunk úgy kikapcsolódni vagy megszabadulni az unalomtól, hogy vég nélkül nézzük a közösségi oldalak rövid videóit. Csakhogy egy új kutatás szerint ez a szokás csak ront a helyzeten. Dr. Katy Tam, a kutatás vezetője elmondta, hogy bár izgalmasnak és inspirálónak tűnhet a tartalmak gyors átlapozása, valójában csak még tovább növeli az unalom érzését és csökkenti az élmény értékét. 

Az unalom érzése valójában egy motivációs jel, amely változásra ösztönöz minket, vagyis az unalom nemcsak negatív hatással bír, hanem lehetőséget is kínál arra, hogy újraértékeljük tevékenységeinket és megtaláljuk, hogy mi is az, ami valóban értelmet és elégedettséget ad az életünkben. A szakértők szerint az unalommal való megfelelő szembenézés éppen abban segíthet bennünket, hogy tudatosabban válasszuk meg a számunkra kielégítő tevékenységeket.

Fotó: GettyImages

A kutatók azt javasolják, hogy a videók nézése közben próbáljunk meg több figyelmet fordítani magára a tartalomra, ne pedig csak automatikusan görgessünk az újabb és újabb felvételekre. Ha tudatosabban, nagyobb koncentrációval fogyasztjuk ezeket a tartalmakat, az segíthet abban, hogy valóban élvezzük azokat, és ne csak egyszerű időtöltésként funkcionáljanak. Emellett érdemes azt is átgondolnunk, hogy mit próbálunk elkerülni az állandó videóváltogatással, mert az igazi megoldások gyakran mélyebben rejlő igényeink megértésében és kielégítésében rejlenek.

via

Exit mobile version