Milliókat találtak a padláson, nagy koppanás lett a vége

Bagaméri Viki | 2024. Augusztus 25.
Egy régi ház felújítása közben bukkantak rá a szép summára, a tervezgetést azonban gyorsan abba kellett hagyniuk, miután egyeztettek a bankjukkal.

Egy Toszkánában élő fiatal pár a rokonaitól vásárolt meg egy felújításra szoruló házat, melynek padlásán 20 millió líra porosodott. Ez átszámítva több mint 8 millió forintot ér, a kezdeti öröm után azonban hamar az arcukra fagyhatott a mosoly.

Az olasz pár egy évek óta üresen álló ingatlant vásárolt meg, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, hamarosan neki is látott az elhanyagolt épület felújításának. Miközben a pénzügyi tanácsadóként dolgozó nő a házban tett-vett, férje rászánta magát a padlás takarítására.

Mivel frissen vásárolt otthonukban már csak az utolsó simításokat végezték, a férfinek szüksége lett volna egy kartondobozra, hogy belepakolja a kiselejtezett holmijaikat. Ennek keresése közben figyelt fel egy fekete szemeteszsákra, amit szívesen újrahasznált volna a rögtönzött lomtalanításhoz.

A bankban fialt volna igazán a pénz

Az első meglepetés akkor érte, amikor kibontotta a nejlonzsákot: több mint 8 millió forintot érő lírát talált benne, gondosan átszámolt kötegekbe rendezgetve. A takarékoskodó rokon minden bizonnyal azelőtt gyűjtögette félretett pénzét a padláson, hogy bevezetésre került volna az euró Olaszországban.

A kincsre lelő pár tagjai felkerestek egy közeli bankot, arra a válaszra azonban, amit ekkor kaptak, egyikük sem számított: kiderült, hogy a forgalmon kívül helyezett bankókat több mint 10 éve nem váltják euróra Olaszországban, így lényegében semmit sem ér, amit az új házukban találtak.

„Akár miszlikre is apríthatnánk, és Karnevál idején a levegőbe szórhatnánk a bankjegyeket, amiket maximum egy megszállott gyűjtőnek adhatnánk el meglehetősen nyomott áron” – fejtette ki csalódottan a pórul járt páros női tagja, majd folytatta.

„Biztos vagyok benne, hogy mások is találtak a miénkhez hasonló meglepetéseket pincékben és padlásokon, feleslegesen reménykedve a meggazdagodásban. Ha a rejtélyes pénzgyűjtögető rokonunk bankba tette volna, és nem otthon kuporgatta volna a kis vagyonát, ma több mint 16 millió forintnak megfelelő eurónak örülhetnénk. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam…” – fejtette ki zárásképp a történetükért lelkesedő olasz országújságíróknak a befektetések világában jártas szerencsétlen megtaláló.

Exit mobile version