nlc.hu
Életmód
100 boríték kihívás

Rengeteg pénzt spórolhatsz a 100 boríték kihívással

Egy népszerű tiktokos kihívás azt állítja: azzal néhány hónap alatt akár milliós összeget is meg lehet takarítani. De vajon tényleg működik?

100 Envelope Challenge, azaz 100 boríték kihívás néven terjedt el a TikTokon az a kihívás, melynek segítségével nem egészen négy hónap alatt elvileg akár 5050 dollárt, azaz mintegy 1,7 millió forintnak megfelelő összeget is meg lehet takarítani

A módszer lényege, hogy beszámozunk 100 darab borítékot, majd az első napon az 1. számúba beteszünk 1 dollárt (340 forintot), a második napon a 2. számúba 2 dollárt (680 forintot), a harmadik napon a 3. számúba 3 dollárt (1020 forintot), majd így folytatjuk tovább egészen a századik napig. Ezek az összegek persze módosíthatók, a saját anyagi lehetőségeinkhez mértek felfelé vagy lefelé is.

Így kezdj neki!

A lényeg, hogy minden nap „befizessünk” valamennyit a borítékba, ezzel ösztönözve magunkat arra, hogy az adott összeget ne költsük el valamilyen, nem feltétlenül szükséges dologra. A pénzt időrendi sorrendben is elhelyezhetjük a borítékokban, de véletlenszerűen is haladhatunk, felszorozva az alapösszeget az adott boríték sorszámával. 

Borítékok

Illusztráció: Getty Images

„A többi virális pénzmegtakarítási módszerhez hasonlóan itt is a játékosság és a szórakozás érzése járul hozzá ahhoz, amit amúgy is kellene csinálni” – magyarázta Jack Howard pénzügyi szakember a HuffPostnak.

„Az olyan módszerek, mint a 100 boríték kihívás, segíthetnek, mert a megtakarítást játékká változtatják, és van egy világos út és cél, amit követni kell, ami csökkenti a tervezéssel és a koncentráltsággal járó mentális terhelést” – tette hozzá Andrea Woroch költségvetési szakértő.

Ez a megtakarítási módszer különösen előnyös lehet „vizuális típusoknak”, akik könnyebben költik a pénzt bankkártyáról, a látható, kézzel fogható készpénzt azonban nehezebben. 

„Ha tudod, hogy el kell érned a célt, megakadályozhatod, hogy olyan dolgokra költs, amelyekre valójában nincs szükséged, és amelyeket korábban megszokásból vásároltál” – emelte ki Howard.

A szakértők megjegyezték persze, hogy nem mindenki számára reális az 1 dolláros összegből kiindulni, ám még ha kisebb összeg is az alap, a végeredmény akkor is megtakarítás lesz

A készpénzfelvétel ugyanakkor költségekkel jár, ami csökkenti a megspórolt pénzt, Howard épp ezért úgy látja, érdemes lenne digitalizálni a kihívást és az napi összeget egy megtakarítási számlára utalni. 

via

Ez is érdekelhet Átlátszó persely Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top