Brutális: naponta hét kiló arzén kerülhet bele a Sajóba

Vad Rózsa | 2024. Augusztus 29.
A Sajó szlovák szakaszán napi hét kiló arzén mosódik bele a vízbe, a halakban is felhalmozódik.

Két és fél éve szennyezi a szlovákiai Alsósajó vasércbányájából kifolyó szennyezett bányavíz a Sajó folyót. Egyelőre nem látszik olyan megoldás, ami végleg megszüntetné a környezetszennyezést – írja a ma7.sk.

A kifolyó bányavíz vasvegyületet, valamint más veszélyes nehézfémeket, nikkelt, mangánt, cinket és arzént tartalmaz és jelenleg másodpercenként öt liter kerül belőle a folyóba. A bányamentők ezért év végéig csővezetéket és szennyvízfogó gátat építenek. Ezután a bányavizet felfogó ülepítőmedencéket és víztisztító berendezéseket is terveznek, hogy a bányába befolyó tiszta víz ne találkozzon a mélyből jövő szennyezettel.

Varga Tibor sebész, Sajó megmentéséért küzdő aktivista elmondta, hogy az aszály miatt a kifolyás utáni néhány kilométeren ismét

narancssárgás, rozsdaszínű a Sajó vize.

A szlovák állami geológiai intézet mérései szerint pedig az arzén mennyisége is nőtt a folyó vizében. Varga horgászegyesülete is segít megállapítani, hogy a szennyező anyagokból mennyi kerül a halak szervezetébe. A legutóbbi vizsgálat hivatalos eredményeit még nem tették közzé, ám az előzetes információk szerint nagyon rossznak tűnnek.

A rozsnyói Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet július 30-i rendelete megtiltotta az alsósajói bánya és a rozsnyói járás határa közti Sajó szakaszon fogott halak fogyasztását. Az indoklás szerint a halakban mért arzén mennyisége „komoly veszélyt jelenthet az emberek egészségére”.

A májusi mérések alapján naponta 7 kiló arzén

kerül a folyóba, miközben már 0,1 gramm halálos dózis. „Egy idő után minden telítődik, minden mérgező lesz. Most már tilos a halak fogyasztása. Mi lesz, ha az arzén bekerül az ivóvízbe vagy a talajba, ha semmit nem lehet majd termeszteni a Sajó mentén?” – kérdezte Varga Tibor.

Dr. Faragó Péter, az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület (ÉMHE) elnöke augusztus 6-án kérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) felé bejelentéssel élt, hogy vizsgálják meg a Sajó folyó halállományát, a vízminőséget.

 

A Nébih válaszlevelét hétfőn tetté közzé közösségi oldalán az ÉMHE.

Exit mobile version