nlc.hu
Életmód

Mérések szerint már tisztább víz folyik a Sajóba

Mérések szerint már tisztább víz folyik a Sajóba

Az egykori Siderit vasércbányából származó szennyezés hónapokon keresztül ömlött a folyóba.

Az első vizsgálatok megerősítették, hogy már tisztább víz folyik a Sajóba (Slaná) az alsósajói (Nižná Slaná) bányából – írja az ujszo.com. A szlovák gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a méréseket rögtön a bányánál végezték, miután a mélyebb rétegekbe folyó vizet a felszínre terelték.

Sajó

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerint a beavatkozás hatékony volt. A szerdai kormányülés után a tárcavezető azt állította, hogy a bányából kifolyó víz már teljesen tiszta, a szakembereknek ugyanis sikerült megjavítania a bánya mélyén lévő vezetéket.

A minisztérium szerint 80 százalékkal csökkent a folyóba kerülő víz vas- és egyéb ásványi anyag-tartalma. A bányavizet múlt csütörtökön sikerült a felszínre terelni, ezért nem mos ki annyi ásványi anyagot az alsóbb rétegekből.

A Sajó felső, szlovákiai szakaszán 2022 februárjában észlelték a víz vöröses elszíneződését. A szlovák hatóságok megállapították, hogy a szennyezés forrása a Rozsnyó (Rožňava) járásbeli alsósajói (Nižná Slaná) Siderit állami vasércbánya, mely 2008-ig működött. A Siderit bányaüzem 1975-től egészen 2008-ig üzemelt Alsósajóban, a csőd után tulajdonjoga visszaszállt az Ércbányák Állami Vállalatra, és vélhetően a nem megfelelő rekultiváció vezetett a mostani helyzethez. 

Hónapokon keresztül kontrollálatlanul ömlött a folyóba a szennyezés, amely a Sajó felső szakaszának egy részén szinte teljesen kipusztította az élővilágot. Becslések szerint naponta 1,5 millió liter erősen szennyezett víz került a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kilogramm arzént tartalmazott.

A Sajó szlovákiai szakaszán február óta tartó szennyezés megállítását célzó munkálatok május végén kezdődtek el.

Korábban összefoglalót készítettünk a Sajón történt ökológiai katasztrófáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top