nlc.hu
Trend

Szennyezés miatt pusztult a Sajó élővilága Szlovákiában

“A folyó halott” – szennyezés miatt pusztul a Sajó élővilága

Szlovákiában súlyos károkat szenvedett az élővilág, Magyarországon a vízügy szerint egyelőre minden határérték alatti.

A Sajó folyóba Szlovákia területén februárban vasoxid tartalmú szennyeződés került, és a Felvidék.ma szerint a bányavíz azóta is, a korábbinál is nagyobb mennyiségben egyre ömlik a vízbe, ez pedig hatással van az élővilágra is. A helyi horgász szövetség egyik tagja számolt be, hogy a partot folyami rákok tetemei lepték el, a folyó 10 kilométeres szakaszán pedig egyetlen pisztrángot, pénzes pért, fejes domolykót sem találtak.

Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja

– nyilatkozta Varga Tibor. Hozzátette, mivel a helyi hatóságok tétlenkednek, ezért az Európai Bizottság elé viszi az ügyet.

A Sajó folyó Sajópüspökinél, a magyar-szlovák határ közelében

A Sajó folyó Sajópüspökinél, a magyar-szlovák határ közelében 2022. március 14-én. (Fotó.
MTI/Komka Péter)

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint a Sajó magyarországi szakasza kevésbé kitett a veszélynek. „Ott, a bánya területén, egy pici patakba csordogál ez a szennyezés, ami ott nyilván nagyon látványos és nagyon-nagyon erősen koncentrált. Magyarországra ehhez képest több százszoros mennyiségű víz érkezik. Egyrészről természetes vízpótlás van nagyon sok mellékvíz-folyásokból akár szlovák, akár magyar területen, illetve a hazai vízpótlási lehetőségekből is plusz víz kerül a folyóba több helyről is. Így aztán itt nyilvánvalóan jóval kevésbé érzékelhető ez a szennyezés szerencsére”idézi az Infostart a szóvivőt.

Hozzátette, március 13-a óta fokozott figyelőszolgálat dolgozik, és alacsonyabb vízszint esetén heti rendszerességgel mérik a vízben lévő nehézfém mennyiségét, amikor pedig Szlovákiában romlik a helyzet, akkor naponta vesznek mintát. Elmondása szerint egyébként itthon minden határérték alatti, sem a mérőcsoportok, sem pedig a figyelőszolgálatot ellátó kollégák nem tapasztaltak semmilyen pusztulást, és horgászoktól sem kaptak bejelentést. 

A szennyezésről egyébként az Országgyűlésben is szó esett,  Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője napirend előtti felszólalásban jelezte, hogy levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, a kormány tegyen meg mindent a szennyezés ellen, erre válaszul Orbán Balázs államtitkár arról beszélt, hogy folyamatosan figyelik a vízminőséget,és  a szlovákiaihoz hasonló mértékű szennyeződés nem mutatható ki itt, igaz, kisebb elváltozások a magyar szakaszon is megfigyelhetők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top