Kiderült: nem is olyan nagy baj az érzelmi evés

CS.Á. | 2024. Szeptember 01.
Végre egy jó hír: semmi gond nincs azzal, ha örömünkben vagy bánatunkban eszünk. Az a kérdés, milyen gyakran tesszük és mennyire sikerül megtartanunk az egyensúlyt.

Egy hosszú, stresszes nap végén sokan nyúlnak a kedvenc csokijukhoz vagy sütijükhöz – de vajon ez tényleg akkora probléma lenne? Jennifer Rollin, a Marylandi Étkezési Zavarok Központjának alapítója szerint az érzelmi evés teljesen normális, sőt akár az egészséges étkezés része is lehet. A lényeg, hogy ne szigorú szabályokkal és bűntudattal közelítsünk hozzá, hanem figyeljünk az egyensúlyra.

Az étel nem csak arra szolgál, hogy energiát adjon, gondoljunk csak bele: mennyi örömöt hoznak a közös családi étkezések, ünnepi fogások vagy egy spontán cukrászdázás a barátokkal, figyelmeztet a szakértő. Ha az evést kizárólag üzemanyagként kezeljük, kimaradunk ezekből a fontos pillanatokból, és könnyen túlzott korlátozásba csúszhatunk, ami akár falásrohamokhoz is vezethet.

Fotó: GettyImages

Az érzelmi evés csak akkor válik problémává, ha ez lesz az egyetlen módszerünk az érzelmek kezelésére, figyelmeztet Jennifer Rollin. Az egészséges étkezési szokások a rugalmasságon és az egyensúlyon alapulnak: adjunk magunknak engedélyt arra, hogy élvezzük az ételt, miközben figyelünk arra is, hogy ne ez legyen az egyetlen megküzdési stratégiánk. 

via

Ez is érdekelhet Megnézem
Exit mobile version