Nagyon sírt és hányt is félelmében a kisfiú, aki mogyoróallergia miatt halt meg Újpesten

Esvé | 2024. Szeptember 04.
Máté még 2022. januárjában hunyt el, miután egy iskolai szülinapon földimogyorót is tartalmazó ostyát evett.

Azután, hogy egy 2023-as előkészítő ülésen beismerte bűnösségét, ma a bíróságon folytatódott annak a tanárnőnek a tárgyalása, aki még 2022. januárjában adott egy iskolai születésnap keretében földimogyorót is tartalmazó ostyát a súlyosan mogyoróallergiás diákjának. A 6 éves újpesti Máté már az iskolában rosszul lett az ételtől, majd nem sokkal később meghalt.

A Blikk értesülése szerint a bíróság a mai napon felolvasta annak a tanárnőnek a vallomását, aki az osztályban kiosztotta az édességet a gyerekek számára. Ebből kiderült, hogy a fiú szülei az üzenőfüzetben jelezték gyermekük allergiáját, arról hivatalos orvosi papírt nem mutattak és nem is hoztak, valamint szóban sem jelezték senkinek a gyerek betegségét.

A napközis tanárnő vallomásában kitért arra, hogy neki csupán felületes tudása volt a mogyoróallergia tüneteiről, ezért miután Máté hányt azt gondolta, a szervezetéből már távozott, aminek távoznia kellett, így nem hívott mentőt. Az iratból kiderült az is, hogy a kisfiú az ünneplés közepén a másik nevelőtől kérdezett rá arra, hogy volt-e mogyoró abban az ostyában, amit kaptak, majd a válasz hallatán pánikba esett, nagyon sírt és hányni kezdett.

A nevelők ezután értesítették a gyerek édesanyját, aki hamar megérkezett, beszélgetett kicsit az egyik nevelővel, majd kézen fogva távozott a fiával. Máté állapota közben folyamatosan romlott, édesanyjával végül egy benzinkútra rohantak be – a mentők is ide jöttek már – de nem tudták megmenteni a fiú életét.

A napközis tanárnő, akit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolnak és aki ellen felfüggesztett fogházbüntetést, valamint a tanítói foglalkozás gyakorlásától történő határozott idejű eltiltást indítványoznak, elmondta még azt is, hogy Máté szorongós és sírós gyerek volt korábban is, így abból, hogy a szülinapon is így viselkedett, nem tudtak egyből arra következtetni, hogy nagyon nagy a baj.

A kisfiú szüleit októberben, zárt tárgyaláson hallgatja meg a bíróság.

Exit mobile version