nlc.hu
Aktuális

Szigorítások kezdődtek az újpesti tragédia nyomán

Újpesti tragédia: az ételallergiás gyerekek miatt szigorítanak az iskolákban, óvodákban

Egy apró figyelmetlenség is végzetes lehet, egy 7 éves fiú halálát okozhatta a súlyos ételallergia által kiváltott reakció.

Feltehetően súlyos ételallergia, mogyoróérzékenység okozta reakciók következtében vesztette életét egy 7 éves kisfiú Újpesten a múlt héten. A gyerek egy iskolában megtartott születésnapi tortázás után lett rosszul, majd végül nem az intézményben, hanem egy benzinkúton hunyt el. Bár a mentők gyorsan a helyszínre értek, nem tudták megmenteni a kisfiú életét.

A sokakat megrázó tragédia miatt számos intézményben – köztük újpesti óvodákban, iskolákban – rendeltek el szigorú szabályokat. Figyelmezették a szülőket, hogy mostantól a nevelési intézményekbe nem hozhatnak be a gyerekek közösségi fogyasztásra szánt élelmiszert, illetve italokat. A bölcsődékben, illetve óvodákban legfeljebb gyümölcsöt vihetnek be a szülők.

Továbbá újpesti polgármester is hathatós intézkedések bevezetését ígérte, hogy hasonló tragédiák a jövőben ne történhessenek.  Déri Tibor közösségi oldalán fejezte ki együttérzését, mint írta, személyesen is letaglózta a szomorú eset. Egyben közölte, hogy kezdeményezi egy olyan szakértői testület felállítását, amely betartható, és hatékony megoldásokra tesz javaslatot a hasonló tragédiák elkerülése érdekében. Jelezte, oktatási és egészségügyi szakemberekkel egyeztet majd, és az intézményfenntartókat is megkeresi az ügyben.

A súlyos étel, illetve köztük a mogyoróallergia valódi veszélyeit csak az érintettek, gyerekek esetén szüleik, hozzátartozók képesek felmérni. Számukra a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy olyan szigorú szabályok szerint éljenek, amelyek kizárják a lehetőségét annak, hogy az allergénekkel érintkezzenek. Ez az olyan elterjedt alapanyagok esetében, mint a mogyoró, nem könnyű feladat.

Életet menthet a bizalmatlanság

Épp az említett, súlyos mogyoróallergiája van Vági Róbert kisfiának is. A most 11 éves Frigyes mindössze másfél éves volt, amikor először vették észre rajta az allergia tüneteit. A kisfiú tünetei a semmiből jöttek, egyik pillanatról a másikra egyszer csak kipirult az arca. A szülők elsőre nem tudták mivel társítani a problémát, majd rájöttek, hogy köze lehet ahhoz, hogy Frigyest valamivel azután puszilta meg édesapja, hogy mogyorós csokit evett. Bár a család háziorvosa először nem akarta beutalni a kisfiút allergiavizsgálatra – hároméves kor alatt ez nem is általános –, végül mégis kivizsgálták Frigyest. Ekkor derült ki, a szinte még csecsemőkorú fiúnak súlyos mogyoróallergiája van.

mogyoróallergia Újpest tragédia Amy May ételallergia

Az ételallergiás gyerekek miatt szigorítanak az iskolákban, óvodákban (Képünk illusztráció – Fotó: Lior Mizrahi/Getty Images)

A ma 11 éves fiút azóta a szülei  úgynevezett molekuláris, más néven komponens-alapú allergiavizsgálatra viszik évente. Ez többek közt arra is alkalmas, hogy megjósolja, milyen lesz az allergia kimenetele, milyen reakció várható. Frigyesnél sajnos fennáll az úgynevezett anafilaxiás fulladás veszélye és tizenkét évesen az orvosok szerint már nem valószínű, hogy az allergiát kinövi. Ugyanilyen anafilaxiás fulladás okozhatta a múlt héten elhunyt 7 éves kisfiú halálát.

Frigyes szülei a diagnózis óta szó szerint mindent figyelnek az élelmiszerekkel összefüggésben, és mára az általános iskolás fiú is így tesz. A Vági család azóta minden egyes élelmiszer csomagolását átolvassa, legyen szó akár kenyérről, vagy akár egy multivitamin-készítményről.

Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy ezt minden terméknél, minden alkalommal meg kell tenni, mert előfordul, hogy időközben változtatnak a cégek az összetevőkön és, amit nemrég még biztonsággal el lehetett fogyasztani, lehet, hogy többé már biztonságos.

Ugyanakkor Vági Róbert szerint nem ez a helyzet valódi nehézsége. Az igazi lelki terhet az jelenti a család számára, hogy folyamatosan győzködni kell a környezetet, az iskolát, az ismerősöket arról, az allergia nem minden esetben jelent annyit, hogy viszket valakinek egy kicsit a bőre. Sőt, adott esetben már egy apró hiba is végzetes lehet – hívta fel a figyelmet a családapa. A kisfiú „belenőtt” abba, hogy folyamatosan óvatosnak kell lennie. Ahogy apja fogalmazott:

Fenn kell tartson magában egyfajta folyamatos bizalmatlanságot a környezetével szemben. Hogy ne gondolja azt, hogy attól, hogy valaki felnőtt, automatikusan jobban tudja, mi jó neki. Hogy ne fogadjon el másoktól semmit, hiába tukmálják.

Fel kell készíteni az iskolákat

Frigyessel szülei a pár napja Újpesten történt tragédiát is megbeszélték. A fiút, bár elszomorította a dolog, nem ijesztette meg, mivel kis kora óta együtt él azzal, hogy ez vele is megtörténhet. A fiú mindig magánál hord egy adrenalintartalmú önadagoló tollat (epipen), melynek használatát otthon rendszeresen gyakorolják. Habár a szülők nagyon féltik fiukat, igyekeznek nem eltiltani azoktól a tevékenységektől, amikben a kortársai részt vesznek.

Az újpesti üggyel kapcsolatban egyébként Vági Róbert elmondta, a szülő nem tud mindent kontrollálni, tulajdonképpen csak azt, ami otthon történik, ezért elkerülhetetlen egyfajta megosztott felelősségvállalás az iskolával. Azt szerinte semmiképpen sem szabadna engedni a jövőben, hogy az iskolákba szabadon lehessen bevinni élelmiszereket. Hozzátette azt is, ha csak az orvos nem magyarázza el a szülőknek, hogy mit jelent pontosan a súlyos ételallergia, előfordulhat, hogy nem sejtik, adott esetben végzetes is lehet gyermekük számára.

Az újpesti tragédia szintén téma volt a súlyos ételallergiások közösségi csoportjaiban. Az egyik ilyen, Facebookon szerveződött csoport, „a mogyoróallergiások és anafilaxiások csoportja”, amelynek több mint nyolcszáz tagja van. Az esettel kapcsolatban sokan azt tartották fontosnak, hogy a jövőben a különböző intézmények legyenek megfelelően felkészülve a komoly allergiás helyzetekre. Továbbá, hogy legyen a hasonló helyzetek megelőzésének is jogszabályi háttere. Szorgalmazták például a kötelező anafilaxia tréning bevezetését a pedagógusoknak, illetve, hogy legyen minden intézményben életmentő gyógyszer.

The Amy May Trust: Őszinte részvétünk

A mogyoróallergia veszélyeire néhány évvel ezelőtt Amy May szomorú esete hívta fel a világ figyelmét. A brit nő, aki eredetileg az iTV-n futó reggeli műsor, a This Morning producere volt, 2014-ben majdnem életét vesztette Budapesten, miután egy étteremben mogyoró került az ételébe, vagy a környezetébe. Végül nem halt meg, de nagyon súlyos agykárosodást szenvedett. Julie Martin, az Amy támogatására létrehozott The Amy May Trust vezérigazgatója az nlc érdeklődésére elmondta, Amy öt évet töltött kórházban és különböző egészségügyi intézményekben, majd 2019-ben hazaköltözhetett a szüleinek a házába. Amy jelenleg vak, nem tud járni, beszélni, egyedül enni, vagy gondoskodni magáról. A fiatal nő élete végéig napi huszonnégy órás ellátásra szorul majd. Julie Martin hozzátette azt is, szeretné a szervezet tagjainak nevében együttérzését és részvételét kifejezni az Újpesten tragikus körülmények közt elhunyt kisfiú szüleinek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top