„Nem tudom, mennyi választási lehetőségem volt” – ezt teszi a sztárokkal, ha túl hamar kerülnek reflektorfénybe

Sz.Cs. | 2024. Szeptember 08.
Az elmúlt évtizedekben a saját szemünkkel nézhettük végig, hogy mekkora traumákat tud okozni az, ha valaki túl hamar kerül a reflektor középpontjába. Akadnak olyan A-listás sztárok, akik az elmúlt évek távlatából nyíltan beszélnek arról, hogy milyen gyereksztárnak lenni.

Sok szempontból kifejezetten előnyös, ha valaki híres ember gyermekeként születik, pláne Hollywoodban, ahol nem titok, hogy a hírességek gyermekei, illetve rokonai jókora előnnyel indulnak. Az amerikai filmipart joggal éri az a kritika, hogy a nepotizmus melegágya, ettől függetlenül ez nem azt jelenti, hogy az illető ne lenne tehetséges. Tény, hogy nem egyszerű egy népszerű ember árnyékában élni, pláne egy olyan világban, ahol mindenki legalább ugyanannyit, vagy még annál is magasabb elvárásokat támaszt a gyerekek felé. A helyzet talán még rosszabb akkor, ha olyan színészekről vagy hírességekről van szó, akik már egészen fiatalon – legtöbbször a szülők nyomására – belekerültek a médiába, illetve a filmes világba. 

Azok, akik a 90-es évek popsztárjain, vagy a Disney Channel színészein nőttek fel nem egy gyereksztárt ismernek, akiknek a megszerzett hírnevük után félresiklott az élete. Kis korunkban sokszor arra vágyunk, hogy a kedvenc színészünk, vagy énekesünk bőrébe bújhassunk, azonban híresnek lenni nem egészen olyan ragyogó, mint ahogyan azt elképzeljük. Sokan nem tudtak megbirkózni a munkaterheléssel, a rájuk irányuló figyelemmel, illetve a gyerekkoruk elvesztésével, de ami a legfontosabb, az új családi dinamikával. Az új családi dinamika alatt azt értjük, hogy akadnak olyan esetek, amikor a család megélhetése a gyermek sikerességétől függ. Felborulnak a családi szerepek és a gyerek lesz a kenyérkereső. Erre remek, azonban annál elkeserítőbb példával szolgálhat Britney Spears, Demi Lovato, Cole Sprouse, de még Zendaya is. 

A szülők felől is nagy elvárás nehezedik a gyereksztárokra 

Az idő előrehaladtával sok sztár számol be arról, hogy tulajdonképpen nem sok beleszólásuk volt a karrierük alakulásába. Zendaya például azok közé a sztárok közé tartozik, akinek sikerült kitörnie Disney Channel árnyékából, ennek ellenére nemrég nyíltan beszélt arról, hogy mekkora nyomás is nehezedett rá. 

Nem tudom, mennyi választási lehetőségem volt

– mesélte a 27 éves színésznő néhány hónappal ezelőtt a Vogue-nak, majd azt is elárulta, hogy családja a színészetből származó jövedelmére támaszkodott. 

„Úgy éreztem, hogy nagyon hamar egy felnőtt szerepbe taszítottak bele. Nagyon korán lettem a családom kenyérkeresője, éppen ezért rengeteg szerepcsere történt. Hamar váltam felnőtté.”

Fotó: Adam Larkey/Disney Channel via Getty Images

Hasonló, bár kicsit drasztikusabb szerepbe kényszerítették bele Cole és Dylan Sprouse-t is, akik mindössze nyolc hónaposak voltak, amikor elkezdtek színészkedni. (Nem elírás, az ikerpár legkorábbi szerepeikben még kisbabaként, vagy gyerekként tűntek fel.) A fiúk hamar reflektorfénybe kerültek és 12 évesen már szinte az egész világ ismerte őket. Sikeres karriere ellenére azonban Cole egészen más megvilágításba helyezte a gyereksztárok életével kapcsolatos gondolkodásmódunkat.

Azt hiszem, az édesanyám az anyaságban óriási önazonosságra lelt, amit megpróbált nyereséges vállalkozássá tenni. Az egypetéjű ikerfiúk, akik színésznek állnak egyfajta  gazdasági kiskaput is jelentenek. Vannak olyan munkaügyi törvények, amelyek segítenek abban, hogy nyereségesek legyenek” – mondta a Call Her Daddy podcastjében, majd így folytatta: Pénzügyi szempontból nagyon is ésszerű volt, hogy színészkedni kezdjünk. Azt hiszem, ez kielégítette a nárcizmusát. 

A színész szerint édesanyja nárcizmusa alkalmatlan szülővé tette, éppen ezért el is veszítette az ikrek felügyeleti jogát. Sprouse azt mondja, hogy édesanyja a gyerekként megkeresett pénzük nagy részét elköltötte. Ennek ellenére nem ők voltak az egyetlenek, akiket valamilyen szinten traumatizált az, hogy fiatalon váltak ismertté.

A-listás sztárok, akik nyíltan beszéltek arról, hogy milyen gyerekszínésznek lenni 

Miley Cyrus 

Tisztán emlékszem arra az időszakra, amikor Miley Cyrus mindenki számára egyszerűen csak Hannah Montana volt. A legtöbb lánynak Hannah Montana virított a táskáján, a tolltartóján, a füzetén, a tornazsákján, azonban a kettős életet nem lehet egyszerű kezelni, pláne 13 évesen. 

„Nekem az volt a nehéz, hogy megtaláljam az egyensúlyt. Ez még nehezebbé vált akkor, amikor Hannah Montanaként is turnézni kezdtem. Szeretném hozzátenni, hogy ez felnőttként rendkívüli pszichés károkat okozott.” 

Fotó: Paul Hawthorne/Getty Images

Selena Gomez 

Selena Gomez mindössze 9 éves volt, amikor a Barney és barátai című sorozatnak köszönhetően megismerte a világ. 

„Az egész gyermek- és serdülőkoromat nagyon kizsákmányolták. Emlékszem, hogy fiatalabb koromban úgy éreztem, mintha megerőszakolnának, még akkor is, ha a strandon voltam. Talán 15 vagy 16 éves lehettem és az emberek állandóan fényképeztek. Nagyon erőszakosnak éreztem, nem tetszett és nem értettem. Nagyon furcsa érzés volt, mivel a fotósok felnőtt férfiak voltak én pedig fiatal lány voltam. Nem tetszett ez az érzés.”

Fotó: John Shearer/Getty Images

Natalie Portman 

„Az, hogy gyerekként szexualizáltak elvett a saját szexualitásomtól is, félelmet keltett bennem. Ez volt az oka annak, hogy tizenéves koromban kijelentettem, hogy nem szeretnék szerelmes jelenetekben szerepelni. Elkezdtem olyan szerepeket választani, amik kevésbé szexisek, mert aggódtam amiatt, hogy hogyan látnak engem és mennyire érzem magam biztonságban. Úgy éreztem, hogy csak akkor lehetek biztonságban, ha konzervatív és komoly vagyok.”

Forrás: IMDB

Amanda Bynes 

Amanda Bynes 2013-ban került a szülei gyámsága alá, miután sorozatos mentális összeomlást szenvedett. Az egykori tinisztár még az év elején írt arról Instagram-oldalán, hogy 10 kilót hízott a depressziója miatt, azonban dolgozik azon, hogy jobban legyen. Amanda Bynes még gyerekként került a szórakoztatóiparba, azonban az elmúlt évtizedben a sorozatos mélypontjaitól volt hangos a média. 2013-ban például megpróbálta felgyújtani a kutyáját, 2014-ben pedig előkerült egy hangfelvétel, amelyben arról beszélt, hogy szeretné megölni az anyját, felgyújtani a házukat és eltörni az édesanyja csontjait. Miután a bíró feloldotta a gyámság alól, az egykori színésznő így nyilatkozott: 

„A bíró döntése után szeretném megköszönni a rajongóimnak azt a szeretetet és jókívánságokat, amiket ez idő alatt kaptam. Szeretném megköszönni az ügyvédemnek és a szüleimnek is a támogatást. Az elmúlt években keményen dolgoztam az egészségem javításán, illetve azért, hogy önállóan élhessek és dolgozhassak.” 

Fotó: Stephen Osman/Los Angeles Times via Getty Images

Macaulay Culkin

Macaulay Culkint – akit csak Kevinként emlegetünk a Reszkessetek, Betörőkből –, minden idők legsikeresebb gyerekszínészeként tartják számon. Édesapja mindenképpen színészt szeretett volna csinálni gyermekeiből, éppen ezért már 4 évesen meghallgatásokra küldte Macaulay-t. A színész őszintén mesélt édesapjával való kapcsolatáról, amely komoly sebeket hagyott benne, szó szerint. 

Rossz ember volt. Fizikailag és mentálisan is bántalmazott, minden sebhelyemet megmutathatom, ha akarom

– mesélte az egyik podcastben. Macaulay még csak 13 éves volt, amikor kimerültnek és fáradtnak érezte magát, azonban édesapja nem engedte, hogy pihenjen. Újabb és újabb filmes szerepekre küldte. 

Fotó: Vinnie Zuffante/Michael Ochs Archives/Getty Images

A színész 2004 szeptemberében azzal került a címlapokra, hogy letartóztatták kábítószer-birtoklás miatt, azonban négyezer dolláros óvadék letétele után kiengedték. Nem sokkal később azonban ismét vádat emeltek ellene kábítószerrel való visszaélés miatt. Az ügyvédjeinek sikerült lefaragniuk a hároméves büntetését egy évre, továbbá részt kellett vennie egy intenzív elvonókúrán is. A színész azon kevesek közé tartozik, akinek sikerült visszakapaszkodnia Hollywoodba. 

Via: 1, 2, 3, 4 

Exit mobile version