Ezek a legegészségesebb kutyafajták

nlc | 2024. Szeptember 10.
Válassz okosan társállatot! Rengeteg aggodalmat és persze pénzt is megspórolhatsz, ha a kutyád már fajtájából adódóan is jó egészségnek örvend.

Amikor kutyát veszünk magunkhoz, természetesen azt szeretnénk, ha minél tovább és lehetőleg minél egészségesebben élhetne velünk. És bár természetesen minden egyed egyéni tulajdonságokkal rendelkezik, illetve a származás és más körülmények is befolyásolják az egészségi állapotát, azonban tény, hogy vannak olyan kutyafajták, melyek jellemzően kiemelkedően jó egészségnek örvendenek. Hogy melyek ezek, azt az alábbi galériából megtudhatod. 

Border collie

A border collie-kat a rendkívül aktív életmódra való tenyésztés nagyon egészséges fajtává tette. A várható élettartamuk 12-15 év. (Fotó: Getty Images)

Rövidszőrű német vizsla

A rövidszőrű német vizslák okosak, barátságosak, könnyen taníthatóak, határtalanul energikusak és egészségesek. (Fotó: Getty Images)

Papillon

A papillon törékenynek tűnik, ám ennek a kutyafajtának az esetében a látszat csal. Energikusak, aktívak, 14-16 éves várható élettartamuk az egyik leghosszabb életű kutyafajtává teszi őket, nem beszélve arról, hogy az egyik legegészségesebbek is. (Fotó: Getty Images)

Uszkár

Az uszkárokat sikkes megjelenésük ellenére eredetileg arra tenyésztették, hogy segítsenek a kacsavadászatban. Aktívak, könnyen taníthatóak és egészségesek. (Fotó: Getty Images)

Jack Russell terrier

A Jack Russell terrierek gyakran 13-15 évig élnek, és általában nagyon egészségesek, ugyanakkor energikus és önfejű természetüknek köszönhetően hajlamosabbak a sérülésekre. (Fotó: Getty Images)

Beagle

A falkában való vadászatra tenyésztett beagle-k általában barátságosak, aktívak és nem utolsó sorban nagyon egészségesek. (Fotó: Getty Images)

Ausztrál pásztorkutya

Az ausztrál pásztorkutya várható élettartama 12-16 év, ami ilyen méretű kutyáknál hosszabb az átlagosnál. A jól tenyésztett ausztrál pásztorkutyák általában még idősebb korukban is rendkívül egészségesek maradnak. (Fotó: Getty Images)

Keverék

A valóban változatos genetikai háttérrel rendelkező keverék kutyák profitálhatnak a „hibrid életerőből”. Számos fajtával kapcsolatos betegség csak akkor jelentkezik, ha a kutya egy problémás gén két példányát örökölte - mindkét szülőtől egyet-egyet. Ez ritkábban fordul elő a keverékeknél, mivel a szülők kevesebb közös génnel rendelkeznek. (Fotó: Getty Images)

via

Exit mobile version