nlc.hu
Szabadidő

10 hosszú életű kutyafajta

Ez a 10 kutyafajta él a leghosszabb ideig

Egyes kutyák könnyedén megérhetik a 20 éves kort is, persze ehhez lelkiismeretes gazdi is kell. Íme 10 hosszú életű kutyafajta.

Amikor kutyát választunk, elsősorban azt érdemes figyelembe venni, hogy az adott fajta minél jobban passzoljon a családhoz és az életmódunkhoz. Vannak például olyan kutyafajták, amelyek imádják a gyerekeket, ha pedig társasházban lakunk, érdemes lehet egy csendesebb fajta mellett dönteni. Bár nem ez az elsődleges szempont, az sem hátrány, ha a kutyus hosszú időn át a család kedvence lehet, mert sokáig él. Íme a 10 kutyafajta, amelynek a leghosszabb az átlagos élettartama!

1. Csivava

Csivava

Csivava (Fotó: Unsplash)

A csivaváknak rossz hírük van, pedig valójában szeretetre méltó kutyusok. Nagyon kevés mozgásra van szükségük, és 14-20 évig élhetnek. Körülbelül 20 centi magasak, súlyuk pedig 2,5 kiló körül alakul. Nem véletlen, hogy az apró kutyákat előszeretettel hurcolásszák a táskájukban a hírességek.

Átlagos élettartam: 14-20 év

2. Tacskó

Tacskó

Tacskó (Fotó: Unsplash)

A tacskók élettartama hasonló, mint a csivaváké, 14-20 év, de jellegzetes testfelépítésük miatt nem szabad hagyni, hogy leugorjanak a kanapéról vagy az ágyról, ha azt szeretnénk, hogy hosszú életük legyen. Súlya a magasságától és a hosszától függően akár a 9 kilogrammot is elérheti.

Átlagos élettartam: 14-20 év

3. Toy uszkár

Toy uszkár kutya

Toy uszkár (Fotó: Unsplash)

Nem ritka, hogy ezek a dús bundájú kutyák megérik a 18 éves kort, de egyesek akár 20 évig is élhetnek. Több mozgást igényelnek, mint a csivavák és a tacskók, és nagyon energikus kutyusok. Magasságuk 25 centiméter, súlyuk 2-4 kilogramm.

Átlagos élettartam: 18 év

4. Si-cu (shih tzu)

Shih tzu kutya

Shih tzu (Fotó: Unsplash)

Amellett, hogy a világ egyik legrégebbi kutyafajtája, ezek a négylábúak akár 18 évig is élhetnek. Jellemző rá a hosszú szőrzet, amely rendszeres ápolást igényel, valamint a lógó fülek. Súlya 4-7 kiló, magassága 20-28 centiméter.

Átlagos élettartam: 18 év

5. Pomerániai törpespicc

Pomerániai törpespicc

Pomerániai törpespicc (Fotó: Unsplash)

A törpespicc apró mérete Viktória királynő tenyésztési programjának köszönhető, de szerencsére a hosszú élettartamukat sikerült megőrizni. Átlagosan 16 évig élnek, de tudni olyan egyedről is, amely megérte a 20 éves kort. Játékos, intelligens, temperamentumos fajta, magassága 20 centi, súlya 2-4 kilogramm.

Átlagos élettartam: 16 év

6. Yorkshire terrier

Yorkshire terrier

Yorkshire terrier (Fotó: Unsplash)

Ha ölebekről van szó, sok embernek a yorki jut eszébe. Pedig ezek a kutyusok igen aktívak és imádnak futkározni, ez segíti őket abban, hogy akár 16 évig is éljenek. Marmagasságuk 20-23 centiméter, és mivel könnyen elhízhatnak, súlyukat ajánlott 3 kiló alatt tartani.

Átlagos élettartam: 16 év

7. Jack Russel terrier

Jack Russel terrier

Jack Russel terrier (Fotó: Unsplash)

Ezek az intelligens ebek imádnak ásni, vadászni és felfedezni, és ezek fiatalon tartják őket. Megfelelő gondozás és foglalkozás mellett 13-16 évig élnek. Izmos és arányos testük tipikusan 25 centiméter magas, súlyuk 5-6 kiló.

Átlagos élettartam: 16 év

8. Cockapoo

Cockapoo kutya

Cockapoo kutya (Fotó: Unsplash)

Ezek a cocker spániel és uszkár keresztezéséből született, mackószerű kutyák akár 15 évig is élhetnek. Élettartamukat valószínűleg az uszkároktól örökölték, mert a cocker spánielek általában rövidebb életűek. Egy átlagos termetű cockapoo 38 centiméter magas és 11 kilogramm.

Átlagos élettartam: 15 év

9. Máltai selyemkutya

Máltai selyemkutya

Máltai selyemkutya (Fotó: Unsplash)

A vattapamacsra emlékeztető, szobakutya kinézete ellenére a máltai selyemkutya sok mozgást igényel. Általában 15 évig élnek, de a legidősebb máltai 20 éves volt. Magasságuk 20-25 centiméter, súlyuk 3-4 kilogramm.

Átlagos élettartam: 15 év

10. Shiba Inu

Shiba Inu kutya

Shiba Inu kutya (Fotó: Unsplash)

A legidősebb és legkisebb japán kutyafajtának tartott Shiba Inu legidősebb egyede 26 éves korában pusztult el. Várható élettartamuk 12-15 év, de csak akkor, ha lelkiismeretesen gondozzák, sétáltatják és etetik őket. Méretük 33-41 centiméter és 7-11 kilogramm között mozog.

Átlagos élettartam: 15 év

(The Sun)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top