Győzött a lómenhely a bíróságon, nem szerezheti meg a területet a diszkós

Vad Rózsa | 2024. Szeptember 11.
A siófok-töreki lómenhely győzött a Somogy megyei kormányhivatal ellen a bíróságon.

A Pécsi Törvényszék szerdán megsemmisítette a Somogy Vármegyei Kormányhivatal határozatát, ami egy diszkós vállalkozó elővásárlási kérelmét fogadta el az állatmenhely 32 hektáros legelőjére. Ez a menhely végét jelentette volna – írja a 24.hu. A Balaton melletti, festői szépségű helyen található lómenhely legelőjét egy elővásárlási szerződéssel vásárolta meg a fenntartó alapítványból korábban kilépő tagtól Berecz Gabriella, a Dharma lómenhely egyik vezetője. 

Barna György, a Siófok Plázs nevű szórakozóhely

vezetője azt állította, hogy helyben lakó őstermelő. Ily módon megindokolt elővásárlási jogát előbb a megyei agrárkamara, aztán a kormányhivatal is erősebbnek tartotta, mint az állatokat mentő Dharma lómenhely üzemeltető Berecz Gabrielláét, ezért Barna kérelmét hagyták jóvá. A törvényszék most eljárásjogi hibákra hivatkozva semmisítette meg a kormányhivatal Barna Györgynek kedvező határozatát.

Barna ugyanis egy siófoki lakcímkártya csatolásával igazolta, hogy helyi lakosnak számít, azonban, mint a törvényszék rámutatott, a Kúria 5/2022-es jogegységi határozata értelmében ez önmagában nem elegendő az elővásárlási jognyilatkozat igazolására, ahhoz további, például jegyzői igazolás szükséges. Barna ezeket a további nyilatkozatokat csak később, hatósági felhívásra csatolta, ám a Kúria korábban kifejtette, hogy az elővásárlási jog bejelentésével egyidejűleg kell ezeket benyújtani. Így a bíróság nem is vizsgálta, hogy

Barna György valóban Siófokon lakik-e életvitelszerűen

vagy Budapesten, amire a korábban becsatolt dokumentumokban szereplő tartózkodási címe utal.

A földügylet miatt egyébként büntetőeljárás is indult, melynek keretében Barna Györgyöt hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítják.

A bíróság a határozat megsemmisítése mellett új eljárásra utasította a Somogy Vármegyei Kormányhivatalt, ebben pedig, megtagadás helyett, jóvá kell hagynia Berecz Gabriella földvásárlását, mivel Barna György elővásárlási jognyilatkozatát (eljárási hibák miatt) olyannak kell tekinteni, mintha nem gyakorolta volna – mondta a 24-hu-nak Litresits András, a lómenhely ügyvédje.

Exit mobile version