Végbélen keresztüli légzésért, döglött halak úszásáért és 351 ezerszer feldobott érméért járt idén Ignobel-díj

S. Z. | 2024. Szeptember 13.
Összesen 10 bizarr tudományos kutatás kapott elismerést a 34. Ignobel-díjkiosztóján, lássuk a díjazottakat!

Ignobel-díjat kaptak azok a kutatók, akik felfedezték, hogy egyes emlősök a végbélnyílásukon keresztül is képesek lélegezni. A japán tudósok egereken, patkányokon és sertéseken végzett kísérletek alapján megállapították, hogy az állatok felszívják a végbélen keresztül bejuttatott oxigént, ez pedig megalapozhatja annak a további kutatását, hogy az eljárás alkalmas-lehet-e légzési elégtelenség kezelésére.

A fiziológia kategória győztesén kívül további kilenc kutatást ismertek el idén Ignobel-díjjal, amelyet olyan értelmetlen, használhatatlan vagy mulatságos tudományos eredményekért ítélnek oda, amelyek „először megnevettetik, majd elgondolkoztatják az embereket”. A legfrissebb Ignobel-díjasok a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MTI) tartott ünnepségen vehették át az elismeréseket – írja a Guardian.

A nyertesek bevonulása az Ignobel-díjkiosztón (Forrás: YouTube/Improbable Research)

Az eseményen valódi Nobel-díjasok is részt vettek, a díjazottak pedig 24/7 előadásokban ismertették a munkájukat: először 24 másodpercben, majd 7 szóban magyarázták el a kutatásukat, a jelenlévők pedig a hagyomány szerint papírrepülőket dobáltak a színpadra.

Lássuk a díjazottakat kategóriák szerint!

Demográfia

Dr. Saul Newman az Oxfordi Egyetemről nyerte el, mert kimutatta, hogy a különlegesen hosszú életet élő emberekről szóló állítások nagy része olyan helyekről származnak, ahol pocsék a születési és halálozási nyilvántartás, gyakoriak az elírások és a nyugdíjcsalások. Emiatt az egyedi esetektől kezdve egészen az átfogó népességig gyakorlatilag nincs értelme az öregkori adatoknak.

Anatómia

Roman Khonsari professzor, a párizsi Necker-Enfants Malades egyetemi kórház koponya- és arcsebésze kapta, mert megállapította, hogy a legtöbb ember hajában található forgók az óramutató járásával megegyező irányban forognak, a déli féltekén azonban az óramutató járásával ellentétes irány a gyakoribb.

Béke

A béke Ignobel-díjat a néhai amerikai pszichológus, B. F. Skinner kapta, amiért a második világháború alatt azt vizsgálta, hogy lehet képzett galambokat helyezni a rakéták belsejébe, hogy a madarak irányítsák azokat. 1944-ben a Pigeon Projectet leállították, annak ellenére, hogy egy New Jersey-i célponton sikeresnek tűnő tesztet hajtottak végre.

Növénytan

Az amerikai Jacob White és a német Felipe Yamashita kapta, mert bizonyítékot közöltek arról, hogy a Boquila trifoliolata nevű dél-amerikai növény képes utánozni a mellé helyezett műanyag növények leveleit. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a „növényi látás” egy hihető hipotézis.

Gyógyszerészet

Egy svájci, német és belga csoport nyert annak bizonyításáért, hogy a fájdalmas mellékhatásokat okozó hamis gyógyszerek hatékonyabbak lehetnek a betegeknél, mint a fájdalmas mellékhatásokat nem okozó hamis gyógyszerek.

Fizika

A Floridai Egyetemen dolgozó James Liao kapta egy döglött pisztráng úszási képességeinek átfogó, több kiadványban is publikált vizsgálatáért.

Valószínűség

A díjat megosztva egy 50 fős, többségében holland kutatókból álló csoportnak ítélték, akik 350 757 érmét dobtak fel, hogy teszteljék Persi Diaconis, egykori bűvész és a Stanford Egyetem statisztikaprofesszora által felállított hipotézist. Munkájuk alátámasztotta Diaconis jóslatát, miszerint a feldobott érmék kicsit nagyobb valószínűséggel landolnak ugyanazzal az oldalukkal felfelé, mint ahogyan feldobták őket.

Kémia

Egy amszterdami csapat kromatográfiával választotta szét a részeg és a józan férgeket, mindezt a tudomány nevében.

Biológia

Szintén posztumusz kapta meg a díjat Fordyce Ely és William Petersen a tehenek tejhozamát befolyásoló tényezőkkel kapcsolatos, 1940-ben végzett kutatásaikért. A tudósok először egy macskát ültettek a tehén hátára, majd 10 másodpercenként papírzacskókat durrantottak ki, hogy lássák, hogyan változik a tej mennyisége. Kiderült, hogy a megrémült tehenek kevesebb tejet adnak.

Exit mobile version