nlc.hu
Szabadidő

Prawo Jazdy, az ír gyorshajtó

Az ország legkeresettebb bűnözője volt, aztán kiderült róla, hogy nem is létezik

Egy kínos adminisztrációs hiba miatt miatt született meg a lengyel országúti fantom, akit éveken át hiába próbáltak lekapcsolni az ország rendőrei.

A kétezres évek elején-közepén egy notóriusan szabálytalankodó sofőr garázdálkodott Írország útjain. Az illetőről nem sokat lehetett tudni azon kívül, hogy Prawo Jazdynak hívják, tehát alighanem lengyel, esetleg lengyel származású, illetve, hogy több mint ötven bírságot gyűjtött be az évek alatt a sziget legkülönbözőbb pontjain, egyebek mellett gyorshajtásért és tilosban parkolásért – ám a büntetéseket soha nem fizette be, és még csak eljárás sem indult vele szemben emiatt.

A Garda Síochána, vagyis az ír rendőrség egyenesen az ország legnagyobb közlekedési szabálysértőjeként tartotta számon a lengyel országúti fantomot, akinek a neve több rendőrségi adatbázisban is kiemelt helyen szerepelt, ráadásul minden egyes esetnél más lakcím volt megadva, ami arra utalt, hogy különösen ravasz és gátlástalan bűnözőről van szó. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ebben az időben Prawo Jazdy volt az ír közlekedésrendészet Hasfelmetsző Jackje; már-már nem is ember, hanem inkább afféle földöntúli rémalak, akivel szemben teljesen tehetetlenek a hatóságok. Pedig, ugye, csak egy arrogáns kelet-európai vendégmunkás, aki összevissza száguldozik ezen a szép zöld szigeten, és mindig ott parkol, ahol éppen a kedve tartja.

2007-ben aztán a Garda Síochána végre elhatározta, hogy pontot tesz a kellemetlen ügy végére, és nyakon csípi az flúgos futamot játszó polákot. Ami egyébként sokkal gyorsabban és egyszerűbben ment, mint azt korábban gondolták volna. A megoldáshoz még az Interpol segítségét sem kellett igénybe venni, hanem elég volt csupán felcsapni a lengyel-angol nagyszótárat a p betűnél, ahonnan világosan kiderült, hogy a Prawo Jazdy egész egyszerűen azt jelenti, hogy

VEZETŐI ENGEDÉLY.

Egy lengyel jogosítvány (fotó: Wikipedia)

Egy lengyel jogosítvány (fotó: Wikipedia)

Ez a szöveg szerepel minden lengyel jogosítványon a jobb felső sarokban, csupa nagy betűvel (ami kétségkívül megtévesztő lehet a lengyelül nem tudók számára). Miután fény derült a rejtélyre, a Garda egyik tisztviselője még egy eredetileg belső használatra szánt, ám pár évvel később kiszivárgott közleményt is kiadott, amelyben felhívta a figyelmet a kínos hibára, valamint azt javasolta, hogy a Prawo Jazdy kifejezés mellé tegyenek valamiféle figyelmeztető jelzést a rendőrségi adatbázisokban, nehogy még egyszer előforduljon valami hasonló.

Az esetnek ezen kívül még két, többé-kevésbé komoly következménye volt. Egyrészt fantasztikus teljesítményének köszönhetően a Garda Síochána 2009-ben elnyerte a viccnobelt, vagyis a teljesen értelmetlen és nevetséges tudományos, illetve szellemi erőfeszítéseket jutalmazó Ignobel-díjat (az irodalom kategóriában!). Mivel az ír rendőrség természetesen egyáltalán nem képviseltette magát a díjátadó ceremónián, az Ignobelt egy Amerikában tanuló lengyel – és lengyel jogosítvánnyal rendelkező – egyetemista, Karolina Lewestam vette át, aki rövid beszédében jó kívánságait küldte az ír közlekedésrendészetnek. Másrészt pedig a Prawo Jazdy-ügy rávilágított arra, hogy az ír rendőrség kisebbségekhez, bevándorlókhoz és vendégmunkásokhoz való hozzáállása mutat bizonyos hiányosságokat, így a testületen belül is elindult valamiféle építő párbeszéd (ma úgy mondanánk: érzékenyítési folyamat) a témában.

Kapcsolódó cikkeink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top