Aktuális

“Egy állás miatt jöttem Írországba, ahol a legnagyobb álmomat váltottam valóra”

Gerber Zoltán és párja, Nóra tavaly augusztusban nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy megszerettetik a magyar lángost az írekkel. Közel egy év elteltével már kimondhatjuk, sikerrel jártak.

Mielőtt Írországba költözött volna, Gerber Zoltán 20 évig Németországban élt és dolgozott. Akkoriban sajátította el a vendéglátás csínját-bínját is, szüleivel ugyanis 17 éven át egy magyar vendéglőt üzemeltettek az országban. “2007-ben úgy döntöttem, eljött az idő, hogy továbbálljak, ezért elfogadtam egy amerikai cég állásajánlatát és Írországba költöztem” – mondja Zoltán, majd titokzatosan hozzáteszi, abban az évben nem csak az ő élete változott meg örökre.

Gyorsan kiderül, hogy Nóra, Zoltán életének szerelme is 2007-ben hagyta hátra magyarországi otthonát. Miután megszerezte dietetikus diplomáját, a fiatal nő először Angliába, majd egy évvel később Írországba költözött, ahol kisebb kávézókban dolgozott, míg meg nem szerezte ápolónői képesítését. “Nóra mindig is arra vágyott, hogy külföldön éljen” – árulja el Zoltán, majd gyorsan hozzáteszi, mikor négy éve egymásba botlottak a szigeten, azonnal egymásba szerettek. “Azóta el sem engedjük egymás kezét.”

Kávézót terveztek, lángosozó lett belőle

“Mindketten sokat dolgoztunk a vendéglátásban, ezért talán érthető, hogy a legnagyobb vágyunk az volt, hogy saját üzletbe kezdjünk. Csakhogy Írországban ez nem megy olyan egyszerűen: ahhoz, hogy valaki saját kávézót vagy gyorséttermet nyisson, elképesztően sok pénzre van szüksége. De még ha ez meg is van, akkor is ütközhetsz olyan akadályokba, amelyek már-már legyőzhetetlenek” – mondja Zoltán, majd hozzáteszi, a saját vállalkozás gondolata ennek ellenére egyiküket sem hagyta nyugodni.

Képek forrása: Nora's Langos / Facebook
Képek forrása: Nora’s Langos / Facebook

“Augusztusban aztán Nórának szegeztem a kérdést: mit szólna, ha lángosozó büfét nyitnánk.” Zoltán elárulja, párja egy percig se gondolkodott, mielőtt igent mondott a dologra, így már aznap elkezdték böngészni az apróhirdetéseket is, hogy nekikezdhessenek a közös álom megvalósításának. “Egy óra sem telt el, és már meg is volt az első büfékocsink, aminek Tigris lett a beceneve.”

Megnyitóból utcabál

Az induláshoz azonban szükség volt még néhány létfontosságú eszközre, amiket a páros végül Magyarországon szerzett be. “Augusztus közepén három hétre hazautaztunk, így adta magát, hogy ezeket a gépeket ott szerezzük be. Közben elindítottuk az engedélyeztetési procedúrát is, és miközben a papírokra vártunk, a legfrissebb szerzeményünket csinosítgattuk.”

Szeptember 14-én, mindössze egy hónappal az ötlet megszületése után, a Nora’s Langos megnyitotta kapuit. “Két nappal korábban az egész szomszédságot tájékoztattuk arról, mire készülünk, de még így is nagyon meglepődtünk, milyen sokan eljöttek az első napunkra. A vendégek csak úgy özönlöttek, előkerültek az elmaradhatatlan whiskyk is, nem csoda, hogy délutánra a kis megnyitónk már komplett utcabállá nőtte ki magát.”

A sajtos-tejfölös-szalonnás-lila hagymást az írek is imádják

Bár az írek köztudottan makacs és az újdonságokra csak kevéssé nyitott nép, Zoltán azt mondja, a lángosozó megnyitása óta rengeteg pozitív csalódás érte őket. “Amúgy meglehetősen nehéz vendégek, és ahhoz, hogy jobban megértsük őket, kell egy kis idő” – mondja Zoltán, majd hozzáteszi, a tapasztalataik alapján az írek három csoportra oszthatók. Az első, az “egyszerű nép” teljességgel megingathatatlan, és képtelen továbblépni a fish & chipsen.

A középkorúak valamivel bátrabbak, közülük sok a visszatérő vendég. Ám a legnagyobb meglepetést mégsem ők, hanem az idősebb korosztály okozza. Ők ugyanis Zoltán szerint, sokkal bevállalósabbak, mint azt bárki gondolta volna. “Miután elmagyarázzuk nekik, hogy mit is csinálunk, és egyáltalán, hogy mi az a lángos, szinte kivétel nélkül mindannyian ki is próbálják. Kifejezetten nekik csináltunk egy magyaros verziót – sajtos-tejfölös lángos, sült szalonnával és lila hagymával – ami azóta a legkeresettebb a piacunkon.”

“A család azért hiányzik”

Bár Zoltán azt mondja, Nórával és kislányukkal, Amirával mindenhol otthon érzik magukat, ahol együtt lehetnek, bevallja azt is, hiányoznak nekik a Magyarországon hagyott családtagjaik. “Nóra és én is régóta külföldön élünk már, így azt hiszem, ez igazán érthető.”

Hozzáteszi, még ennek ellenére sem terveznek hazaköltözni, sőt! Zoltán elárulja, a távolabbi terveik között az szerepel, hogy további Nora’s Langosokat nyitnak majd Írország több pontján, a jelenlegi két helyszínen működő üzlet mellé. 

Olvass még többet a témában az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top