Gasztro

A tökéletes lángos: hol kapható, és mi a titka?

Rejtély, hogy miért pont a 40 fokban kívánjuk ezt a forró ételt a legjobban, de kívánjuk, mégpedig nagyon. Ha viszont megkérdezel 10 embert, hogy hol kapható a legjobb lángos, akkor 10-ből 9 biztos azt válaszolja, hogy a nagymamájánál. Ezzel nem sokra jutunk, ezért nekiálltunk becsülettel, hogy kiderítsük, hol kapható igazán jó lángos Budapesten. Íme a legjobb öt hely.

Miért mondják az emberek az egyik lángosra azt, hogy “azt a mindenit, de finom”, míg a másikat félig megrágva tolják félre? Külsőre sok különbség nincs ugyan, de a belső annál inkább lehet százféle. Nyomozásba kezdtünk.

Top lángosok Budapesten

Mivel elég elvetemült barátaim vannak, rá is találtam egy önkéntes bagázsra, akik saját örömükre járták körbe Budapest lángosozóit, csak azért, hogy kiderítsék, hol vehetnek igazán finom lángosokat. Az első 5 helyezettet megosztom veletek, hogy ha rátok törne a fővárosban a nagy lángosozhatnék, ne ténferegjetek tanácstalanul a piacok környékén, hanem egyből tudjatok célirányosan menni a legjobb felé. Ha pedig tudtok még remek helyeket – az ország bármely pontján -, azt áruljátok el kommentben! Bár mint tudjuk, lángost az országhatáron túl is találunk, például Cambridge-ben.

1. A Flórián téri aluljáró lángosozója

Büfé, ahol szinte mindig kígyózó sor áll, nem véletlenül. A barátságos, immár 10 éve üzemelő lángosozóban olyan vastag, puha tésztájú lángost kapunk, hogy a fülünk kettéáll már akkor is, ha csak natúr kérjük. A tulaj maga süti a tésztát, a választék pedig igen bőséges, kedvencnek a lilahagymás-császárszalonnás verziót választották a tesztelőink. A lángost készítők szerint az alapanyagokban rejlik a minőség: esküsznek a tésztába gyúrt krumplira és nem a legolcsóbb lisztet használják.

Megnézem
Összes kép (1)

2. Lehel téri piac, földszint, középtájt

Van a bejáratnál is egy lángosozó, de azt nyugodtan ugorjuk át és menjünk tovább, hogy egy újabb puhatésztás finomságba botoljunk. Igaz, kicsit megbújik a húsosok és gyümölcsösök között, és leginkább lepukkant talponállónak néz ki, de ezt a hely varázsának is nevezhetjük. Nem akkora nagy tányérnyi adag, mint a Flórián téri, de állagában megközelíti az első helyezettet. Lágy, könnyed tészta, amire bőséggel pakolják a feltéteket, sajtot például annyit szórnak rá, hogy még néha sok is. Túl sok egzotikus ízesítést ugyan nem találunk, de egy sajtos-tejfölös lángos is tökéletesen kielégítő ezen a helyen. Ami még ennek a helynek a javára írható, hogy gyönyörű, hatalmas házi fánkokat is kaphatunk, sok lekvárral megpakolva.

Megnézem
Összes kép (1)

3. Arany János utca, metrómegálló

Ha az Arany János utca felé visz a metró, el ne felejts leszállni egy lángosra, ugyanis itt olyan különlegességeket találsz, amiket kár lenne kihagyni. A tulajok készítik itt is a lángost, a bácsi kifejezetten szívesen mesél arról, milyen kalandjai vannak sütés közben. Mikor a többi lángosozóról kérdeztük, csak annyit mondott, hogy hallott már az első két helyezettről, de azért az ő lángosának van olyan összetevője, ami a többiben még csak hírből sincsen. Az elkötelezettség és szenvedély süt belőle és a feleségéből is, amitől a hely családias és kedves atmoszférát kap, sokszor be sem lehet férni az aprócska helyiségbe a sortól. A töltött lángosaik a tesztelőink szerint verhetetlenek egész Budapesten. Leginkább a szalonnával töltöttet kedvelték, ám mivel férfi tesztelő csapatról van szó, szerintem mindenhol a szalonnásra adják le a szavazataikat.

Megnézem
Összes kép (1)

4. Fény utcai piacos

Tesztelőink szerint a Fény utcai piacról az is hallott, aki sosem járt még Budapesten. Ahogy a Lehel piacon, itt is két lángosozó van, a földszinten és az emeleten. Igazából a negyedik hely épp ezért megosztott hely, mert egyiket sem éri meg kihagyni. Az alsó szint egyben halsütöde is, úgyhogy itt aztán minden van, mi szem-szájnak ingere, lángosból minimum 15 féle közül válogathatunk, mindet jól megpakolják feltéttel. A felső szinten ugyan csak 10 fajta lángos van, ám annál ütősebbek és nagyobbak. Ezen az emeleti helyen a leginkább a sajtos-sonkás lángost dicsérték tesztelőnk, amivel derekasan megbirkóztak ugyan, de akkora adag volt, hogy utána már nem nagyon tudtak tovább enni a nap folyamán.

5. Corvin Áruház, Blaha Lujza tér

Szerintünk a Blahánál a lángosozó már azelőtt ott állt, mielőtt a Corvin felépült volna, de erről nincsenek egzakt információink. Az tény, hogy már a ‘80-as években is oda jártunk enni, ha épp arra vitt az utunk. Kifejezetten öröm azon a környéken elsétálni úgy, hogy a lángos jó zsíros, fokhagymás illata csapja meg az orrunkat. Lehet, hogy az emlékek is megszépítik az ottani lángosokat, de tény, hogy itt olyan puha tésztát kapunk, amit csak az első két helyezettre volt jellemző. Hátránya, hogy a feltéteket nem túlozzák el, illetve a kiszolgáló sem volt épp a legkedvesebb, mikor a tesztelőink ott jártak. Ettől függetlenül mindenképp megérdemli a tészta miatt, hogy kipróbáld, ha már ott visz el az utad előtte.

Tökéletes recept márpedig nincs is

Tényleg nem létezik a tökéletes lángos recept, ezt több mint negyven recept elolvasása után biztosan állíthatom. Mert az egyik szerint tegyünk bele áttört főtt krumplit, a másik szerint a kefírtől lesz lágy a tészta, a harmadik szigorúan aludttejjel csinálja, a negyedik szerint pedig mindezek közül egyik sem kell bele, mert csak elrontják az élményt. Abban azonban mindenki kiegyezik, hogy át kell szitálni a lisztet, hogy minél simább tésztát kapjunk, hogy kétszer kell keleszteni, és nem szabad egymásra téve hűlni hagyni.

Ami pedig a tényleg tökéletes lángos illeti, ez csakis az én nagymamám receptje alapján készülhet, mert ugye mindenkinek a saját felmenője sütötte a legfinomabbat mindig. Azóta már használatban van itthon is ez a recept, annyi változtatással, hogy én hidegen kelesztem, mert lusta háziasszony vagyok, kefírt is teszek bele, és így megy egy éjjelre a hűtőbe, hogy másnap legyen frissen reggelire. Ahogy az nálunk volt minden mamánál töltött nyáron.

A tökéletes lángos: hol kapható, és mi a titka?

Mama lángosa

Hozzávalók:

  • 40 dkg fehér liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 főtt burgonya
  • 1 ek olaj
  • 1/2 ek só
  • langyos tej (amennyit felvesz)
  • zsír a sütéshez

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben, majd az összes hozzávalóval elkezdjük összegyúrni. Langyos, sós tejet adagolunk lassan a gyúrás közben, míg jó lágy tésztát nem kapunk. Alaposan “elverjük” a tésztánkat, hogy levegős legyen. Ruhával letakarva, meleg helyen kelesztjük 1 órát. A tésztát olajos kézzel gombócokra szakítjuk, majd a gombócokat is hagyjuk kelni 20 percet legalább. A gombócokat ezután tenyérnyi darabokra húzkodjuk szét és a felforrósított zsírba tesszük őket. Először fedő alatt, aztán a másik oldalukat fedő nélkül sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top