Gasztro

Barcelonától Tajvanig eszik a kürtőskalácsot

Nemcsak a matyó hímzés terjed külföldön, a kürtős kalács is egyre újabb területeket hódít meg magának. Az első találkozás nem mindig egyszerű, van, aki az egészet egyben akarja bekapni.

Miközben mi a Balaton partján vagy egy nyári fesztiválon majszoljuk a kívül ropogós, belül puha finomságot, talán nem is sejtjük, hogy a külföldre költözött magyarok a világ egyre több városát helyezik fel a kürtőskalácsozó helyek térképére. Egy barcelonai, egy New York-i és egy torontói kürtőskalácsos számolt be nekünk arról, hogyan fogadják más országok lakói ezt az idegenek számára formabontó édességet.

Barcelonai nyár Klikk a képre a galériáért!
Barcelonai nyár. Klikk a képre a galériáért!


Barcelonában tajvaniak ismerték fel ujjongva

Spanyolország második legnagyobb városa még nincs annyira messze tőlünk, hogy a Sziget fesztiválra  járó spanyol fiatalok ne ismerhetnének rá kürtőskalácsra. Itt mindössze egy hónapja nyitotta meg a Ximenetas nevű üzletet a város egyik legforgalmasabb utcájában egy fiatal pár, Nógrádi Noá és Nagy Illés. Vállalkozó kedvüket Noá édesapja tüzelte fel, aki a kezdetektől mondogatta, hogy valami boltot kellene nyitni. A kürtőskalács ötlete először csak viccként merült fel. Aztán rájöttek, hogy lehetne is rá kereslet egy olyan országban, ahol a frissen facsart narancslé mellé is odakészítenek három csomag cukrot.

„Nemrég például egy csapat tajvani fiatal jött be tapsikolva az üzletbe, hogy jaj de jó, hogy itt is van ilyen, mert Tajvanon is, és imádják – tudtuk meg Noától, hogy még Ázsiában is sütik a kürtőskalácsot. – Voltak amerikaiak, akik a nyaralás minden napján visszajöttek, és úgy búcsúztak el, hogy köszönik szépen, még sosem ettek ilyet előtte, de ez az új kedvenc ételük. Olyanok is akadnak, akiknek a barcelonai nyaralásáról szóló Facebook-albumában a Gaudí-épületekről és a híres Boquería piacról készült képek között a mi kis kürtőskalácsozónk is helyet kap. Azért ezt jó érzés látni.” 

Egyértelmű, hogy az ott élő magyarok is felfedezték maguknak a helyet, és sok izraeli is betér. Kiderült, hogy a kürtőskalács náluk is nagy kedvenc. A barcelonaiak még ismerkednek vele, de egy katalán lány, aki korábban megfordult Magyarországon, már a lángost is előre megrendelte. Az első törzsvendégek között idős helyi nénik is akadnak, akik meglepően lelkesen fogadták az újdonságot.

Barcelonától Tajvanig eszik a kürtőskalácsot

Összenyomják, körberágják

„Az első napokban előfordult, hogy húsz-harminc ember is odatömörült az ablakhoz nézni, ahogyan készítjük. Kész attrakció volt – mesélte Noá. – Általában először csodálkoznak, húzogatják a szemöldöküket, hogy ez meg mi, valami furcsa pizza? Az is muris, hogy akárhogy mutogatjuk, hogy ez egy spirál, letépsz egy kis csíkot, aztán megeszed, az emberek csak nem tudják, hogyan kezdjenek neki. Van, aki az egészet be akarja fölülről kapni. Van, aki összenyomja egy lappá, és mint egy szendvicset, úgy eszi, mások elkezdik körbe-körberágcsálni. Aranyos, amikor egy talpig menedzserbe öltözött úriember azon lamentál, hogy akkor most ez voltaképpen hogyan is működik.”

Hogy a spanyoloknak megkönnyítsék a rászokást, elkezdtek egy kisebb méretet is árulni, mivel ott a kis adagokhoz, tapasokhoz szoktak az emberek. Ezért elsőre nem tudják elképzelni, hogyan tudnák az egészet megenni. Emellett még egy újítást vezettek be, amire nagyon büszkék: „Rengetegen kérték, hogy legyenek sós ízek is, ezért nekiálltunk, és kikísérleteztünk egy tényleg egyedi receptet – magyarázta Noá. – Van paradicsomos, pesztós, olajbogyós, szezámmagos, sajtos, szotyis és tökmagos kalácsunk is. Az állaga ugyanolyan különleges és könnyed, mint az édeseknek, az íze pedig kicsit a pizzáéra hasonlít. A tengerpartról jövők imádják, sörrel együtt nagyon jó kombó.”

New Yorkban is látványosság

„A kürtőskalácssütés gondolata már régóta foglalkoztatott, mivel itt sehol senki nem készíti. Minden nemzetiség ételét, süteményét meg lehet találni, sokan ismerik a magyar süteményeket, de a kürtőskalácsról nagyon kevesen tudnak – mondta nekünk Kozma Hajnal, aki Erdélyből, Csíkkarcfalváról származik és a családjának köszönhetően nagyon finom, házi készítésű ételeken nőtt fel. – Gyermekkorom óta kenyeret és kürtőskalácsot sütöttünk ünnepekre és lakodalmakra, nagymamám, dédnagyi és édesanyám nagyszerűen sütnek-főznek.”

A háttérben New York
A háttérben New York

A Chimney Cake nevű üzletet tavaly szeptemberben nyitották meg a párjával a családjaik segítséggel. A cél az, hogy a kürtőskalácsot megismertessék a New York-iakkal, és a jelek szerint jól haladnak, de a magyar vásárlók bizalmáért is nagyon hálásak.

„A vendégek nagy érdeklődéssel nézik, ahogyan készítjük. Sokan visszajárnak, a mindennapos vendégeink többsége amerikai – mesélte Hajnal. – Szeretik, hogy helyben, frissen sütjük.” Nagyon sok megható élményük volt, mióta megnyitottak, volt, akit a nagymami sütijére emlékeztették az ízek, és előfordult olyan vendég, aki már tíz-húsz éve nem evett kürtőskalácsot. Egyszer bement hozzájuk egy nagyon idős bácsi, aki gyerekkorában ideiglenesen egy erdélyi származású családnál élt, és a házinéni készítette néha. Azóta nem látott ilyet egészen addig, mikor egy nap felismerte a New York Times nevű napilapban a Hajniék boltjáról szóló cikkben, így jutott el hozzájuk.

Torontóban is rászoktak

Kanada legnagyobb városában is kapható kürtőskalács a Szabó család üzletében, a Krepeszben. Itt a főszerep a kávénak és a palacsintának jutott, ezt egészítették ki az arrafelé különlegesnek számító péksüteménnyel. „Szerettünk volna valami egyszerűt és mást adni a kávé mellé azoknak, akik éppen nem kívánnak palacsintát enni. A receptet módosítottuk, ahogyan mi szeretjük” – magyarázta nekünk Szabó Christian, aki tizenkét éve költözött ki az édesapjához Kanadába az édesanyjával és a három testvérével.

Mindannyian az üzletben dolgoznak, de a konyha lelke az anyuka. Ő készíti családi recept szerint a helyben ismert francia palacsintához képest sokkal lágyabb, magyaros verziót. A legnépszerűbb a hortobágyi palacsintához hasonló palacsinta, amit ott Chicken-Stew Crepes néven kell kérni, de különlegesnek számít a torontóiak számára a túrós, a meggyes és a diós palacsinta is.

Torontóban is ugyanúgy csinálják
Torontóban is ugyanúgy csinálják

„A kürtőskalács a magyarok körében természetesen nagyon népszerű, szinte mindegyikük vesz belőle, amikor nálunk jár – mesélte. – Torontóban egyébként mindenki bevándorló, és akik még nem láttak ilyet, azok első ránézésre nem értik. Napi kérdéssé vált például, hogy mit teszünk a közepébe. Nem mindenki tudja hová tenni azt sem, hogy mi kerül három dollárba egy cukros tésztán, de vannak visszatérő vendégeink, akik ráéreztek a kürtőkalács egyszerűségére.” A töltelékkel egyelőre még nem kísérleteztek, de azt már kitapasztalták, hogy mogyorókrémmel, frissen vágott gyümölccsel és jégkrémmel is nagyon finom.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top