Csodás hatással lesz rád, ha zokniban alszol

Vad Rózsa | 2024. Szeptember 15.
Tények és elméletek a zokni és az alvás örök témájáról.

Zokniban szeretsz aludni, vagy csupasz lábbal? Erre a kérdésre a legtöbb embernek kialakult válasza van, amihez – mondhatni – csökönyösen ragaszkodik is. A Huffpost kikérdezte Mar De Carlo alvástanácsadót, aki szerint érdemes zokniban aludni. A “lábtyű” segíthet gyorsabban és hosszabb ideig aludni, például a disztális értágulat jelensége miatt.

A bőr hőmérsékletének változása ugyanis befolyásolja az alvás megkezdésének és fenntartásának képességét. De Carlo szerint az ágyban való zokniviselés fokozza a vérkeringést és a láb vérellátását,

csökkentve a testhőt, azt jelezve az agynak, hogy ideje lefeküdni.

“Az alacsonyabb testhőmérséklet általában megelőzi az álmosságot, és a bizonyítékok arra utalnak, hogy a zokni vagy más lábmelegítő módszerek használata csökkentheti a test hőmérsékletét, és segíthet gyorsabban elaludni” – mondja.

Egy kiscsoportos vizsgálat szerint zoknit viselő fiatal férfiak 7,5 perccel gyorsabban aludtak el, 32 perccel tovább aludtak, és 7,5-szer ritkábban ébredtek fel, mint a csupasz talppal szendergők. A zokniban alvás csökkenti a jellemzően

hideg, szorongás vagy stressz miatt fellépő Raynaud-kór

esélyét is. Az általában lábujjakat és ujjakat érintő roham során a bőr vérkeringése összeomlik, a testtájék megduzzad és fájni kezd. Az éjszakai zokniviselés segíthet enyhíteni a jelenséget, a vérkeringés és a végtagok melegen tartásával. A zokniban alvás a sarok kirepedezett bőrére is jó hatással van, ha enyhén benedvesített lábunkra körülbelül egy hétig pamutzoknit húzunk az alváshoz. Ennél sokkal kevésbé hangzik unalmasan De Carlo azon állítása, miszerint a zokniban alvás az orgazmus esélyét is jócskán megnöveli.

A Groningeni Egyetem 13 pár vizsgálatával készített tanulmánya szerint az ágyban hordott zokni harmadával

növelte az orgazmus elérésének valószínűségét.

Tekintettel arra, hogy

az orgazmus a nemi szervek megnövekedett véráramlásának eredménye, és hogy az ágyban zokni viselése hozzájárul az egészségesebb vérkeringéshez,

a felfedezés nem érhet meglepetésként minket.

Persze a zokni nem csodaszer. Bár viselése segíthet jobban aludni, azt is fontos megérteni, mi miatt fázik a láb. A hideg lábnak pedig számos oka lehet: vérszegénység, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, amiket mind fontos kezelni. Ha az alvászavar kiváltó oka mélyebben gyökerező, ismeretlen probléma – például szorongás vagy túlérzékenység – arra a zokni nem lesz megoldás.

Az ágyban viselt, tiszta zokni anyaga legyen természetes: kasmír, gyapjú, bambusz vagy pamut. Ezek az anyagok jól tartják a hőt, szellőznek, higiénikusak. A kompressziós zokni viszont kerülendő az alvás során, hacsak nem az orvos írja fel.

Exit mobile version