Árvíz: üzent a katasztrófaturistáknak Karácsony Gergely

F.C. | 2024. Szeptember 18.
Vasárnap tetőzhet a Duna Budapesten.

Egész Budapesten csaknem egymillió homokzsákot használtak fel az árvízi védekezéshez. A Margitsziget szélén végig homozsákfal épül, és körbekerítik a szökőkutat is.

A szakemberek szerint a Római-part a legkritikusabb, ott 6 ezer köbméternyi agyaggal támasztják meg a gátat. A Rómain a part menti házak egy része már vízben áll. Mint az RTL Híradó riportjából kiderül, az ott élők már napok óta készülnek az árvízre: elvitték az autóikat, kipakolták a garázsokat, tárolókat. Akik már a 2013-as árvíz idején is ott laktak, nyugodtabban kezelik a helyzetet.

Nem szombat délután, hanem vasárnap tetőzik a Duna Budapesten – 849 centimétert (plusz / mínusz 20 centiméter) mond az előrejelzés -, azonban már péntektől nagyon magas lesz a vízállás. A szakemberek elhúzódó apadásra készülnek (sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség). A Dunán általában 5-8 nap alatt vonul le az árhullám, most ennél hosszabb idővel kell számolni, így várhatóan a jövő hét elején még 800 centiméter felett marad a Duna vízállása.

A becslések szerint a maximális vízszint 40 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint a 2013-as nagy árvíz idején Budapestnél, illetve a város feletti folyószakaszokon.

Karácsony Gergely főpolgármester arra figyelmeztetett, hogy senki se menjen nézelődni a Dunához, mert veszélyes lesz a következő napokban: “Lesznek a városnak olyan pontjai, amiket el fog önteni a víz. Ilyen a pesti és a budai alsórakpart. Tehát arra kell felkészülnünk, hogy nagyon sokáig nem fogják tudni használni a közlekedők. És mivel nagy lesz a sodrás, ezért lebeszélnék mindenkit attól, hogy nagyon élvezze az árvízi katasztrófaturizmust. Elég veszélyes lesz ez a helyzet.”

A közlekedésben is több változás lesz. Egyelőre a rakpartokon közlekedő villamos és a szentendrei HÉV jár rövidebb vonalon, de a következő napokban újabb korlátozások és lezárások lehetnek.

Szerda reggel a BKV megkezdte a homokzsákok felhalmozását a Batthyány téri metróállomásnál, így is lehet olyan helyzet, amikor a metrónak ezt az állomást ki kell majd hagynia. Szerdától lezárták a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a HÉV a Batthyány tér helyett csak a Margit híd budai hídfőjéig, a felszínen kialakított ideiglenes végállomásig jár.

A Budapest Közút Zrt. felkészült a Clark Ádám téri gyalogos és kerékpáros aluljáró lezárására, és csütörtöktől le kell zárni a Margitsziget Árpád híd felöli bejáróját is.

A lezárások miatt a jövő hét közepéig dugókra kell készülni Budapesten.

Kiemelt fotó: MTI/Balogh Zoltán

Exit mobile version