Magányosan szoktál ebédelni? Nem is gondolnád, milyen előnyökkel jár

S. Z. | 2024. Szeptember 29.
Nem kell kellemetlenül érezned magad, ha úgy jön ki a lépés, hogy egyedül eszel, és akkor sem, ha kimondottan szeretsz szólóban falatozni.

Időként biztosan előfordul veled is, hogy kénytelen vagy egyedül elfogyasztani az ebédedet vagy a vacsorádat. Egy elhúzódó megbeszélés miatt nem tudtál csatlakozni a kollégáidhoz, és emiatt magányosan kanalazod a levest a menzán? Esetleg egyedül utaztál el üzleti ügyben vagy akár nyaralni, ezért szólóban ülsz be egy étterembe? Számos oka lehet annak, ha magunkban étkezünk egy nyilvános helyen. Sokak számára ez elképzelhetetlen, pedig a kutatások szerint egyre több emberre jellemző.

Az online étteremfoglalással foglalkozó OpenTable nevű vállalat adatai azt mutatják, hogy az elmúlt egy évben 60 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik egyedül ültek be egy étterembe. A fiatalabbakra, a Z generációra és a milleniálokra még inkább igaz ez, náluk 68 százalékos volt a növekedés. Ez jó üzlet az éttermeknek is, mert az adatok szerint a szólóban étkezők 48 százalékkal többet költenek az egy főre eső átlaghoz képest.

Az elmúlt évtizedekben sokan úgy gondolták, hogy aki egyedül eszik, az biztosan magányos, nincsenek barátai, elkerülik őt a többiek, esetleg túlságosan elfoglalt. Ám mostanra ez nagyot változott: a világjárvány idején sokan kényszerből ettek magányosan, másrészt az emberek egyre inkább előtérbe helyezik a saját szükségleteiket és mentális egészségüket. Így ma már egyre gyakoribb és elfogadottabb, hogy valaki egyedül érkezik egy étterembe. De milyen előnyei és hátrányai vannak ennek? Erről kérdezett szakembereket – pszichológust, dietetikust, séfet – a HuffPost.

Segít, hogy tudatosabban étkezz

Az egyedül étkezés egyik legnagyobb előnye, hogy jobban odafigyelhetsz az ételekre. Külső zavaró tényezők nélkül koncentrálhatsz az ízekre, illatokra, textúrákra, és élménnyé válhat az étkezés. Jobb kapcsolatot alakíthatsz ki a testeddel is, jobban észreveszed az éhség és a teltség jeleit, ami sokkal egészségesebb hozzáállást eredményez. 

De nemcsak az ételek kerülnek előtérbe, hanem te magad is. Van időd arra, hogy gondolkodj, meditálj, figyelj az érzéseidre. Szólóban étkezni kiváló lehetőség arra is, hogy felfedezd, megértsd és remekül érezd magad egyedül.

Fotó: Unsplash

Másrészt vannak olyan vendéglátóhelyek – például a szusiéttermek –, amelyek kiválóak az egyedül érkezők számára, ha mégis társaságra vágynak. Amikor a pultnál ülve előtted készítik a különböző fogásokat, az lehetőséget teremt arra, hogy a séffel vagy a többi vendéggel beszélgetésbe elegyedj.

Támogatja a függetlenséget

Ha egyedül mész enni, akkor csak saját magadhoz kell alkalmazkodnod, kizárólag rajtad múlik, hogy hol és mit eszel, nem kell mások ízlését figyelembe venni. Ez különösen azoknak lehet felszabadító érzés, akik egészségügyi okokból vagy egyéni meggyőződésből speciális étrendet követnek, vegán, vegetáriánus vagy gluténmentes módon táplálkoznak. Sokan félnek az ítélkezéstől, ezért társaságban nem mindig azt rendelnek, amit szeretnének. Másrészt van egy olyan tendencia, hogy akik másodiként vagy később kérik ki az ételt, mást választanak, mint az előttük lévők. Ha egyedül eszel, a döntésedet nem befolyásolják mások.

Növeli az önbizalmadat

Az önmagadról alkotott képre is hatással lehet a szóló étkezés. Akinek nem okoz gondot egyedül enni, abban általában megvan a belső meggyőződés a saját értékéről, hogy bármilyen helyzetbe kerülhet, nem befolyásolja, mit gondolnak róla az emberek. Ez nagyot lendíthet az önbizalmon.

Az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban 2021-ben megjelent egy tanulmány, amely dél-koreai egyetemi hallgatók étkezési szokásait vizsgálta. Kiderült, hogy azok a diákok, akik az egyedül étkezést választották, nem tapasztalták magányos evés negatív következményeit, hanem úgy találták, hogy „a magányt konstruktívan lehet használni a kognitív és érzelmi készségek fejlesztésére”. Nagyobb valószínűséggel élvezték az időt, pozitívan tekintettek az egész élményre, és kevésbé érezték magányosnak vagy unalmasnak magukat.

Azok is élvezhetik az előnyöket, akik a környezetük véleményétől tartva esetleg nehezen veszik rá magukat, hogy egyedül étkezzenek. Ha ugyanis beülnek egy étterembe magányosan, az arról tanúskodik, hogy elég erősek, és képesek új, kihívást jelentő dolgokat véghez vinni – és talán még élvezni is fogják az egyedül töltött időt.

Az egyedül étkezés hátrányai

Korábban számos tanulmány óva intett a magányos étkezéstől, amit elhízással és depresszióval hoztak összefüggésbe. Bár vannak arra utaló jelek, hogy az egyedül evésnek negatív fizikai és mentális hatása lehet, de nem lehet általánosítani. Cortney Warren klinikai szakpszichológus szerint sok ember küzd az evéssel, a testképével és az egészségével. Valaki hajlamos a túlevésre, más pedig szélsőséges mértékben koplal. Ha valakinek étkezési problémái vannak, az szóló- és társas környezetben is előfordulhat – magarázza a pszichológus. Ráadásul nagy különbség van aközött, hogy valaki tudatosan dönt úgy, hogy egyedül eszik – mert mondjuk utazik vagy kényeztetni akarja magát –, vagy tényleg magányos és elszigetelt.

Így próbáld ki a szóló vacsorát

És mi van azokkal, akik megtapasztalnák, milyen egyedül enni? A pszichológus azt ajánlja, készítsd elő nagyon tudatosan az élményt, és válassz egy érdekes éttermet vagy ételt, amit ki szeretnél próbálni. Könnyen lehet, hogy eleinte kényelmetlenül vagy furcsán fogod érezni magad, de egyszerűen kapcsold át a hozzáállásodat, és mondd azt magadnak, hogy nem igazán számít, mit gondolnak az emberek. És amellett, hogy egy remek élménnyel leszel gazdagabb, ez remek módja az önbizalom építésének is. Persze mindez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a társasági étkezéseket ezentúl hanyagolnod kellene, csupán annyit, hogy semmi baj nincs azzal, ha valaki egyedül eszik. 

Exit mobile version