A táplálkozási szakértő elárulta: így segíthet két pohár víz a fogyásban

S. Z. | 2024. Október 16.
Ha visszafognád a kalóriabevitelt, akkor az evés előtti vízivás olcsó, mellékhatásoktól mentes és egyszerűen kivitelezhető módszer.

Ha szeretnél megszabadulni pár kilótól, nem érdemes egyetlen csodaszertől vagy szuperélelmiszertől várni a sikert, az életmód komplex megváltoztatása kecsegtet a legjobb eredményekkel. Ugyanakkor vannak apró trükkök és praktikák, amelyek segíthetnek a testsúly csökkentésében.

Vízzel a kalóriák ellen

Az egyik ilyen pofonegyszerű módszer az étkezés előtti vízivás, ami növeli a telítettség érzését, és elősegítheti a fogyást. Erről a világhírű táplálkozási szakértő, Alan Aragon beszélt a The Model Health Show című podcastben. De vajon tényleg működik? Milyen előnyei és hátrányai lehetnek?

A gyakorlatban a „vizes trükk” annyit jelent, hogy mielőtt nekiállsz enni, igyál meg két pohár vizet, mert ez segít csökkenteni a kalóriabevitelt. „Minden étkezés előtt igyál meg némi vizet, és ezután lényegesen kevesebbet fogsz enni – magyarázza Aragon. – Ez akkor különösen előnyös, ha elmész vacsorázni. Két nagy pohár víz, miután leültél az asztalhoz, de még azelőtt, hogy kihozzák a friss kenyeret és vajat, és jelentősen kevesebb kalóriát fogsz elfogyasztani.”

Hogyan hat az emésztésre?

Ez jól hangzik, de milyen hatással van az emésztésre? Egy gyakori vélekedés szerint az étkezés előtti vízivás túlságosan felhígítja az emésztőenzimeket, és emiatt nem lesz optimális az emésztés. Erre viszont nincs bizonyíték. A szakértő azokra a népekre hivatkozott, amelyek sok levest fogyasztanak – mint például a magyarok –, mégis gond nélkül megemésztik az ételt. Ezért szerinte nem kell aggódnunk az evés előtti folyadékbevitel miatt.

Fotó: Getty Images

„Több tanulmány is arra jutott, hogy az étkezés előtti vízivás valóban segíthet a testsúlykontrollban – ezt már dr. Rakesh Gupta, az újdelhi Indraprastha Apollo Kórházak belgyógyász főorvosa mondta a Hindustian Timesnak. – A kalóriamentes víz növeli a gyomor térfogatát, ami teltségérzetet okozhat. Ez ahhoz vezethet, hogy kevesebbet eszünk az étkezés során, különösen akkor, ha hajlamosak vagyunk a túlevésre vagy a nassolásra.” Az Obesity című folyóiratban megjelent egyik kutatás szerint

akik minden étkezés előtt megittak körülbelül 5 deciliter vizet, 12 hét alatt többet fogytak, mint azok, akik nem ittak evés előtt vizet.

Éhes vagy szomjas vagy? 

A belgyógyász hozzátette, hogy a vízivás segíti az emésztést, és segít fenntartani a szervezet egészséges működését. Ráadásul előfordulhat, hogy amikor úgy érezzük, éhesek vagyunk, valójában csak a szomjasak vagyunk. Az étkezés előtti vízivás abban is segíthet, hogy megkülönböztessük a valódi éhséget a dehidratációtól, és így elkerülhetjük a felesleges kalóriabevitelt.

Ez is érdekelhet Megnézem
Exit mobile version