nlc.hu
Életmód

Fahéjas víz a sikeres fogyókúra kulcsa?

Fahéjas víz a sikeres fogyókúra kulcsa?

Valóban segít vagy csak mendemonda, hogy a fahéjas víz felveszi a harcot a kilók ellen!? Szakember segíti eloszlatni a kételyeket!

Kétségtelen, hogy a fahéjnak rengeteg pozitív tulajdonsága van, többek között csökkenti a vércukorszintet: egy amerikai kutatás szerint a fahéjban található aldehid segít a vércukorszint optimalizálásában. A kutatók megfigyelték, hogy a fahéj hatására csökken az éhgyomri vércukorszint, javult a szervezet inzulinválasza olyannyira, hogy rendszeres fogyasztása a diabéteszben szenvedők számára is segítség lehet.

Emellett az összkoleszterin és az LDL – más néven rossz – koleszterin szintjére gyakorolt hatása is rendkívül kedvező. Napi 1,5-2 gramm fahéj a koleszterinnel összefüggésbe hozható betegségek ellen mérhető eredménnyel használható.

Az antioxidánsok a fahéjban igencsak nagy számban előfordulnak elő – többek között remek mangánforrás – amiért a fahéj képes harcolni a szabad gyökök ellen.

Fahéjas víz és a fogyókúra

Fotó: Getty Images

Tudtad? Remek tonizáló hatása van, ennek köszönhetően ápolja, szépíti a bőrt. Ezen bőrfiatalító hatása miatt keverik bele krémekbe is. Egyiptomban már ezer évvel ezelőtt is használták hasonló célokra, de napjainkban is használják egyes szépségipari készítményekben, masszázsolajokban.

A fahéj elősegíti az élelmiszerek egészséges emésztését is.  A fahéjban lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően a gyomor-bél traktus működését is serkenti.

De vajon tényleg segíti a fogyást a fahéjas víz?

A Womens Health megkérdezett egy szakembert, Elisabetta Politi dietetikust, aki szerint nincs bizonyíték arra, hogy a fahéj a telítettség érzését elősegítve hozzájáruljon vagy segítsen a fogyókúrában. A szakember azt is hozzáteszi, hogy önmagában a cukrozott üdítőitalok fahéjas vízre cserélése jó ötlet lehet, amennyiben valaki szeretné csökkenteni a napi kalóriabevitelét. Arra tehát biztosan jó a fahéjas víz, ha szeretnénk valami ízesített, de alacsony kalóriatartalmú italt inni, de a kilókat nem a fahéjas víz fogja leolvasztani rólunk.

Ellenben aki ízületi gyulladástól szenved, annak kiváló lehet a fahéjas víz: naponta egy pohár meleg vízben keverjenek el 2 kanál mézet és 1 kiskanál fahéjat. Ha rendszeresen fogyasztják ezt az italt, akár a krónikus arthritistől is megszabadulhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top