nlc.hu
Egészség

Fahéjfogyasztás előnyei

Ez teszi a testeddel, ha rendszeresen fogyasztasz fahéjat

Egyszerre 10 okot is mondunk, miért érdemes a fahéjat beilleszteni az étrendbe!

A fahéj legfontosabb előnyeit már különböző vizsgálatokkal is alátámasztották. Hogy mennyire sokoldalú? Mondjuk is!

Csökkenti a vércukorszintet

Egy amerikai kutatás szerint a fahéjban található aldehid segít a vércukorszint optimalizálásában. A kutatók megfigyelték, hogy a fahéj hatására csökken az éhgyomri vércukorszint, javult a szervezet inzulinválasza olyannyira, hogy rendszeres fogyasztása a diabéteszben szenvedők számára is segítség lehet.

Segíti az emésztést

A fahéj elősegíti az élelmiszerek egészséges emésztését.  A fahéjban lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően pedig a gyomor-bél traktus működését is serkenti. Kevesen tudják, hogy a fahéjból tea is főzhető, ami erős emésztésserkentő hatással bír. Ráadásul Indiában rendszeresen használják puffadás ellen, mivel megakadályozza a gázok kialakulását az emésztés során.

Erős antioxidáns

Antioxidánsok a fahéjban igencsak nagy számban előfordulnak elő – többek között remek mangánforrás – amiért a fahéj képes harcolni a szabadgyökök ellen. A fahéj immunerősítő hatása régóta nem vita kérdése, egyes kutatások szerint a világon fellelhető 10 legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike.

Szépíti a bőrt

Kiváló tonizáló hatása van, ennek köszönhetően ápolja, szépíti a bőrt. Ezen bőrfiatalító hatása miatt keverik bele krémekbe is. Egyiptomban már ezer évvel ezelőtt is használták hasonló célokra, de napjainkban is használják egyes szépségipari készítményekben, masszázsolajokban.

Elősegíti a fogyást

Mivel serkenti az emésztőnedvek termelését, gyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segítségedre van a diétád során. Érdemes tudni, hogy fokozza a vérkeringést, ezáltal az anyagcserét is, amiért enyhe zsírégető hatással bír. Ráadásul csípős-édeskés íze elnyomja a cukor utáni sóvárgást.

Fahéj hatása

Fotó: Getty Images

Csökkenti a koleszterinszintet

Szintén ez a kutatás bizonyította be, hogy az összkoleszterin és az LDL – más néven rossz – koleszterin szintjére gyakorolt hatása is rendkívül kedvező. Napi 1,5-2 gramm fahéj a koleszterinnel összefüggésbe hozható betegségek ellen mérhető eredménnyel használható.

Ízületi gyulladások ellen is hatásos

Akik ízületi gyulladástól szenvednek, naponta egy pohár meleg vízben keverjenek el 2 kanál mézet és 1 kiskanál fahéjat. Ha rendszeresen fogyasztják ezt az italt, akár a krónikus arthritistől is megszabadulhatnak. A copenhaveni egyetemen végzett kísérletekben részt vett 200 betegből 73-nál teljesen megszűntek a fájdalmak.

Jótékony hatással lehet a neurodegeneratív betegségekre

Állatkísérletek során kimutatták, hogy a fahéj különféle javulást eredményez az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében. (Erre vonatkozóan emberi kutatások egyelőre még nem történtek.)

Védhet a rák ellen

A fahéjat széles körben tanulmányozták a rák megelőzésében és kezelésében való lehetséges felhasználása miatt. A vizsgálatok alapján úgy hat, hogy csökkenti a rákos sejtek növekedését és az erek képződését a daganatokban, és úgy tűnik, hogy a mérgező rákos sejtekben sejthalált okoz.

Segít a bakteriális és gombás fertőzések leküzdésében

A fahéjaldehid, a fahéj egyik fő hatóanyaga, segíthet a különféle fertőzések leküzdésében. A fahéjolajról kimutatták, hogy hatékonyan kezeli a gombák által okozott légúti fertőzéseket.

(Források: 1, 2)

(Nyitókép: annabogush/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top