Egészség

A fahéj csodája: mikor fogyasszuk, és mikor tegyük félre?

A fahéj kellemes illata és íze vitathatatlan. Mostanra már felfedeztük magunknak egész évre, nem csak a karácsonyi időszak kiváltsága. Ráadásul a sütemények fűszerezése mellett nagyon hasznát vesszük a közel-keleti ételek elkészítésekor is húsok vagy köretek ízesítésére.

A fahéj nagyon sok kedvező élettani hatással bír, ha mértékkel fogyasztjuk: segít a fogyásban, felveszi a harcot a hányingerrel, a megfázás tüneteivel, és szuper afrodiziákum is. Az élet sok területén bevethetjük tehát ez az illatos csodaszert, de nem árt tudni, hogy kumarintartalma miatt mértékkel szabad csak fogyasztani.

Ezért kell nekünk a fahéj

Öregedésgátló: mivel jelentős az antioxidánstartalma, a fahéj elősegíti a lassú öregedést, illetve hogy tovább maradjunk fiatalosak. Felveszi a harcot a szabad gyökökkel, megőrizve bőrünk fiatalos szépségét. 

Gyulladáscsökkentő hatású, így bevethetjük torokfájás vagy sima megfázás esetén is. Ennek köszönhetően kitűnő izomlazító is, menstruációs görcsök esetén pedig egyenesen csodákra képes.

Antibakteriális és vírusölő hatású. Nemcsak teába szórva, influenza esetén segít nekünk, de a friss gyümölcsöket is tudjuk fertőtleníteni vele egészen illatos módon.

Segíti a fogyást és elűzi a narancsbőrt: a fogyásban az emésztésre gyakorolt kedvező hatásait tudjuk kihasználni, míg a bőrünk problémás (narancsbőrös) részeit fahéjas krémmel bekenve látványos eredményeket érhetünk el. A fahéj ugyanis a bőrünk vérkeringését felpörgeti, ezzel felgyorsítja a narancsbőrt okozó részek felszámolását.

Hangulatjavító és afrodiziákum: együnk meg egy szelet fahéjas-almás sütit vagy kortyolgassunk el egy pohár illatos fahéjas forralt bort. Ugye, hogy sokkal szebb a világ?

Vigyázzunk vele! Túl sok fahéj fogyasztása viszont kellemetlen gyomorpanaszokat, májproblémákat okozhat. Emiatt ne vigyük túlzásba a fahéj használatát sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top