A tavaszi és nyári időszakban bőven kerül asztalunkra zöldség és gyümölcs, ahogyan azonban hűl az idő, úgy változik meg étkezésünk is. A fűszeresebb, nehezebb ételek mellett egyre kisebb hangsúlyt kap az egészséges táplálkozás, pedig rostokra, vitaminokra és tápanyagokra ilyenkor is szüksége van szervezetünknek! Sőt a következő hetekben még a szokásosnál is fontosabb kellő segítséget nyújtanunk számára, hogy erősítsük immunrendszerünket és ellenállóképességünket. Szerencsére a téli idényzöldségek számtalan finom fogásban elkészíthetők, ráadásul kedvező áruk mellett nagyon egészségesek!
A cékla számtalan szuper tulajdonsága közül egyik fő erőssége a benne található nitrát, amely nitrogén-oxiddá alakulva javítja a vérkeringést és segít csökkenteni a vérnyomást. Antioxidáns-tartalma védelmet nyújt a sejtek számára, ráadásul több ráktípus ellen is hatásosnak bizonyult.
A kelbimbó nagyszerű K-vitamin- és C-vitamin-forrás, támogatja a csontok egészségét és az immunrendszer erősítését. Antioxidánsai pedig segítenek a sejtek védelmében az oxidatív stressz ellen.
A póréhagyma A- és C-vitaminban gazdag, óvja a látást, erősíti az immunrendszert. Kvercetint is tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, és elősegíti a szervezet regenerálódását.
A fekete retek szintén gazdag C-vitaminban, így hozzájárul a szervezet védekezőképességének fenntartásához. Különleges hatása, hogy serkenti az epetermelést, támogatja a máj méregtelenítő folyamatait és az emésztést.
A zeller gazdag szerves nátriumban, emellett többek között kalciumot, foszfort, vasat, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti a veseműködést, erősíti az immunrendszert és támogatja az emésztést is.
A paszternák kiváló rostforrás, segíti az emésztést és hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához. Magas C-és E-vitamin-tartalma segít immunrendszer erősítésében, gyulladáscsökkentő, antidepresszáns és gombaölő hatással is rendelkezik.
A káposzta igazi vitaminbomba: tele van C-vitaminnal, amely erősíti az immunrendszert és védi a sejteket az oxidatív stressz ellen. Emellett magas rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztést, segítve a bélrendszer egészségét. Több ráktípus megelőzésében is hatásosnak találták a kutatások.
Forrás: Házipatika, Fotók: GettyImages