Így mosd meg a szőlőt, hogy teljesen tiszta legyen!

Vad Rózsa | 2025. Január 09.
Tisztára mosni nem könnyű a szőlő fürtjeit, ezzel a módszerrel mégis pofonegyszerű a dolog.

A legtöbb gyümölcsöt általában elég folyó víz alatt megmosni. A szőlő viszont „keményebb dió”, legalább is, ha szeretnénk, hogy az összes szem tiszta legyen. Valójában egy alapos öblítés remekül megtisztítja szőlőt – mondta el Melanie Marcus regisztrált dietetikus a Simplyrecipe-nak.

„A szőlőmosás legjobb módja, ha hideg folyóvíz alatt öblítjük le a fürtöket, miközben finoman dörzsöljük, hogy eltávolítsuk a szemekről a növényvédő szert és a piszkot”

– mondja. A tisztításhoz valójában nem kell sem szappan, sem mosószer, leginkább amiatt, mert a gyümölcsök – így a szőlő is – pórusaikon keresztül felszívhatják a vegyi anyagokat, elfogyasztásukkal rosszullétet okozva. A szőlőt tökéletes megtisztításához szódabikarbóna oldatba kell áztatni; egy teáskanál szódabikarbónát adagolva két deciliter vízhez – javasolja Xiaonan Lu, a McGill Egyetem professzora, élelmiszer-mikrobiológus. Áztassuk őket körülbelül negyed órát,

majd alaposan öblítsük le hideg, folyó víz alatt.

„A szódabikarbóna különösen hatékony a permetezőszer maradványok eltávolításában” – mondja Lu, aki szerint a szőlő ecettel is mosható. „A szőlőt 10-15 percre beáztathatjuk egy rész ecet és három rész víz oldatába is. A módszer egyes baktériumok mellett a növényvédő szerek ellen is hatásos. A szőlőt nem vásárlás után, hanem fogyasztás előtt érdemes megmosni, addig maradjon a hűtőszekrény gyümölcstartó fiókjában. „A legjobb, ha a szőlő mosásával addig vársz míg nem akarod megenni” – mondta Marcus.

“A túl korai mosás gyorsabb romláshoz vezet.”

Ha mégis lemosva tennéd a hűtőbe, tárolás előtt töröld szárazra a szőlőt egy papírtörlővel, mivel a nedvesség serkenti a penész és a baktériumok szaporodását. A helyesen tárolt szőlő, elég sokáig eláll: „Akár két hétig is eláll a hűtőszekrényben, ha eredeti csomagolásában, a gyümölcsös fiókban, mosatlanul tárolják” – mondja Marcus.

A hipermarketekben általában perforált zacskóba

teszik a szőlőt, ami lehetővé teszi a levegő keringését. Ha máshová tennénk ebből a szőlőt, ügyeljünk arra, hogy ne légmentesen fedjük le. A szőlőnek jó levegőáramlásra van szüksége, hogy ne képződjön páralecsapódás, abból pedig a fentebb írtak szerint: penész. A szőlőt minél alacsonyabb páratartalom mellett, egyenletes hőmérsékleten érdemes tárolni.

Exit mobile version