Aprócska testek, pulzáló életek – pillanatképek a koraszülött osztályról

Czvitkovits Judit | 2017. Március 28.
A WHO adatai alapján évente 15 millió koraszülött csecsemő látja meg a napvilágot, vagyis tíz kisbabából egy "korababa". Túlélési esélyük változó: míg a magas jövedelmű országokban szinte minden koraszülött baba életben marad, addig a szegényebb régiókban a korszerűtlen kórházi ellátás, a higiénia és az anyatej hiánya miatt a piciknek esélyük sincs a túlélésre. Most olyan korababákat mutatunk, akik szeretetben és biztonságban cseperedhetnek.
Aprócska testek, pulzáló életek - pillanatképek a koraszülött osztályról

Mindössze 800 grammal született meg az a kisfiú, aki nagyon korán, a 25. terhességi héten jött a világra. Szülei mindennap látogatják. 

Egy újszülött afrikai kisfiú egy kongói kórház koraszülöttosztályán várja édesanyját. Mivel a kórházban nincsen inkubátor, az úgynevezett kengurumódszert alkalmazzák, ahol a csecsemőt az édesanyja mellkasára fektetik úgy, hogy bőrük összeérjen. Édesanyát és csecsemőt nem, vagy csak minimális időre választják el egymástól. 

Egy kolumbiai édesanya szoptatás után koraszülött babáját ringatja óvatosan. Ők szerencsések, Argentínában ugyanis nemrég alakult meg a régió első anyatejgyűjtő állomása, amivel a koraszülött babák magas halálozási rátáját tudják visszaszorítani. 

A koraszülöttosztályon elektroenkefalográf (EEG) segítségével vizsgálják annak a kisbabának az agyi fejlődését, aki 25 hét után jött a világra. Az EEG-vizsgálat teljesen ártalmatlan, fájdalommentes eljárás.

A koraszülött babák esetében nagyon fontos a fejlődésneurológiai utánkövetés, esetükben nagyobb eséllyel következhet be idegrendszeri fejlődési zavar.

Egy koraszülött kisbaba lábfejébe helyezik a kanült. 

“Az én nevem Lilou” – olvasható annak az inkubátornak az oldalán, ahol egy 1,2 kg-os kislány növekszik, aki 31. hetesen jött a világra. 

Légzést segítő maszkra azért van szükség, hogy a légutakat folyamatosan pozitív nyomás alatt tartsák: a korababák tüdeje gyakran olyan fejletlen, hogy minden lélegzetvételért meg kell küzdeniük. 

Azoknál a babáknál, akik fejletlen tüdővel születtek, gyakran alakulhat ki krónikus tüdőbe­tegség. Esetükben röntgenfelvételekkel vizsgálják az esetleges elváltozásokat. 

Egyhetes az a kislány, aki a 31. héten, 1 kilóval jött a világra. 

A korababák mellől nem hiányozhat a hűséges plüsstárs, akiknek jelenléte egy kicsit elviselhetőbbé teszi a kórházi környezetet. 

Elölfekvő méhlepény miatt 600 grammal, a 23. héten született ez a kisbaba. 

Vanessa Pappas 2 éves kislányának, Loreliának mutatja azt az inkubátort, ahol hosszú hónapokon keresztül feküdnie kellett. 

A képen látható valamennyi gyermek egykor a Barbara Bush Gyerekkórház koraszülöttosztályán cseperedett. Most valamennyien visszalátogattak a kórházba, hogy azokkal az orvosokkal, nővérekkel találkozzanak, akikkel hosszú hónapokon keresztül napi szinten érintkeztek.  

Exit mobile version