Ez történik a magyar szurkolókkal, ha kiesik a válogatott – megszólalt a pszichológus

F.C. | 2024. Június 23.
Összeroppanunk? Nyilatkozott a szakember.

Nincs egy másik olyan sport, ami ilyen intenzíven meg tud mozgatni ennyi embert” fogalmazott a Reggeliben F. Takács István pszichológus, aki szerint a szurkolás ősi motivációkat hoz elő az emberekben. Érezzük a csoporthoz tartozás erejét, együtt örülünk, és ugyanolyan mélyen érzünk vereség esetén is. 

Ha nyerek, az az én győzelmem, ha veszít a csapat, az az én szomorúságom. Pont ez az egyik lényege a sportnak általában, de a focinak végképp. Itt, én szurkolóként egy csoportnak, egy közösségnek a tagja vagyok. Annak a közösségnek a tagja vagyok, aki szurkol az adott csapatnak. Egy Eb-n vagy egy Vb-en ez azért különösen erős, mert itt a saját nemzetem egységében szurkolok egy csapatnak. És ilyenkor ez a csoporthatás meghatározza a viselkedésemet, nyilván attól függően, hogy mennyire tudok azonosulni ennek a csoportnak a normáival, szabályrendszereivel” – mutatott rá a szakember, hozzátéve: “Ha nyer a csapat, akkor azt a pszichológia úgy hívja: ‘sütkérezünk a csoport dicsőségében’, vagyis az az érzés, amit a csoport átél, azt át fogom élni én is, a saját dicsőségem lesz, a saját boldogságom. Nyilván ha kevésbé lesz sikeres, akkor a a saját szomorúságom is lesz.”

Mint mondja, rengeteg érzés felszabadul egy-egy meccs után, ezzel magyarázható a futballhuliganizmus. “A csoportban eltűnik az énnek a felelőssége, és azt fogom mondani, hogy én csak azt csináltam, amit a többiek. Ilyenkor gyakran megcsinál az ember olyat, amit egyedül nem tenne meg, de ezt elfedi a csoport felelőssége” – fűzte hozzá.

Vajon hogyan fogja érinteni a magyarokat, ha a vasárnapi, skótok elleni meccs után a válogatott elbúcsúzik a foci-Eb-től? F. Takács István a következőket válaszolta erre a kérdésre: “Az összeroppanás az túlzás. Nyilván itt lesz egy csoportgyász-folyamat, amit majd a csoporttagok szépen kikommunikálnak egymással. Nyilván érvek, ellenérvek, nagyon intenzív érzések össze fognak ütközni egymással. Ahogy eddig is, valószínűleg most is nagyon sok ember futballszakértő lesz és el fogja mondani a siker vagy éppen a sikertelenség okát. De ez feldolgozódik, és egy-egy focicsapat mögött mindig van egy kitartó, masszív szurkológárda, aki gyorsan túl tud majd lépni a sikertelenségen és már a következő olyan lehetőséget fogja keresi, ahol újra szurkolhat. (…) Tehát a következő pozitív célt fogja keresni ez a közösség magának”.

A csaknem 55 ezer néző befogadására alkalmas stuttgarti MHP Arénában az argentin Facundo Tello sípjelére vasárnap 21 órakor kezdődik a magyar-skót összecsapás, melyet az M4 Sport, a Kossuth Rádió és a Nemzeti Sportrádió élőben közvetít.

A magyar labdarúgó-válogatott várható kezdőcsapata: Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai – Fiola, Styles, Nagy Á., Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga

Kiemelt fotó: MTI/Illyés Tibor

Exit mobile version