Menekült család és felszívódó apa – hihetetlen történetek állnak a leghíresebb futballista testvérpárok mögött

Szászi Csenge | 2024. Július 06.
A kutatások azt mutatják, hogy a testvérek közötti kötelék még erősebbé válik, ha ugyanabban a csapatban játszanak, amelyet nemcsak az életben, hanem a pályán is tudnak kamatoztatni. Elhoztunk néhány profi futballistát, akik testvérükkel együtt rúgják a labdát.

A nagyobb testvér kimondatlan “feladatai” közé tartozik, hogy mindig irányt mutasson, tanácsot adjon, nem utolsó sorban pedig példát mutasson kisebb testvérének. A kisebbek azonban nemcsak a játszótéren, vagy a mindennapokban próbálják leutánozni testvérüket, ugyanis az esetek többségében megfigyelhető, hogy ugyanazt a sportot is választják. Nem kérdés, hogy a sport által gyakran  egész életre szóló barátságok köttetnek, azonban ez a testvérek esetében hatványozottan igaz. A kutatások azt mutatják, hogy a testvérek közötti kötelék erősebbé válik akkor, ha ugyanabban a sportágban helyezkednek el, de még annál is erősebb lesz, ha ugyanabban a csapatban játszanak. A testvérpár szoros kapcsolata azonban nemcsak a saját, hanem a csapat hasznára is válhat. A testvérrel való játék nemcsak a pszichológiai készségeket fejlesztheti rohamosan, hanem a fizikai képességeket is. Ez a folyamat egyébként az otthoni játék során is észrevehető, hiszen míg az idősebb testvérek abban bíznak, hogy nagyobbak és erősebbek ahhoz, hogy nyerni tudjanak, addig a fiatalabb testvéreknek egészen más készségeket kell használniuk.

Ahhoz, hogy “utolérjék” idősebb testvérüket, nagyobb mértékben kell alkalmazniuk a kreativitást, a döntéshozatali készségeket és taktikai intelligenciájukat.

Mindez akkor válik a legnagyobb előnyükre, amikor a pályán már nincsenek fizikai hátrányban. Az elmúlt évtizedek során már számos olyan testvérpárt láthattunk, akik hatalmas csodákat értek el együtt. (Olykor még az is megesett, hogy egy csapatban.) Éppen ezért összeszedtük azokat a futballistákat, akik testvérükkel élték meg a legnagyobb kudarcokat és sikereket. 

A Williams fivérek: „Minden, amit teszünk, a szüleinkért teszünk”

Kétségtelen, hogy Nico Williams az idei Európa-bajnokság egyik legjobb játékosa, hiszen ő az egyetlen a kontinenstorna történetében – 1980 óta –, aki kezdőjátékosként gólt szerzett, gólpasszt adott, az összes passzát pedig 100 százalékosan sikerült teljesítenie. 8 évvel idősebb bátyja, Inaki Williams ghánai válogatott labdarúgó. A testvérpár jelenleg a spanyolországi Athletic Bilbaóban játszik, azonban közel sem volt könnyű életük. Nico és Inaki Spanyolországban nőtt fel, azonban Ghánából származnak. Szüleik egy jobb élet reményében döntöttek úgy, hogy másik országban próbálnak szerencsét, azonban ez az út embercsempészettel, fájdalommal, reménnyel és szeretettel volt telítve. 

Nico és Inaki Williams (Fotó: Getty Images)

Inaki gyermekként soha nem értette, hogy édesapjának, Felixnek miért vannak problémái a lábával, egészen addig, amíg be nem töltötte a 18. életévét.

A sportoló már bőven az Athleticben játszott, amikor édesanyja, Maria elmondta, hogy hét hónapos terhesen, a Szahara égő homokján keltek át, hogy jobb életet tudjanak biztosítani gyermekeiknek.

Az út nagy részét végül kénytelenek voltak gyalog megtenni, mivel kirabolták őket, és minden megtakarításuk odalett. Ezt követően az Afrika északi részén található Melillában letartóztatták őket. Ahhoz, hogy politikai menedékjogot kaphassanak, az ügyvéd azt tanácsolta, hogy inkább azt mondják, miszerint a háború sújtotta Libériából származnak. Később az ügyvéd hozta őket össze egy katolikus pappal, aki segített a családnak állami lakást találni, majd elvitte a házaspárt a kórházba, ahol Inaki született. A játékost a fiatal papról nevezték el, aki azt is vállalta, hogy a keresztapja lesz. Az első ajándék, amit keresztfiának adott egy piros-fehér csíkos Athletic-mez volt. 

Nico később azt mondta: „Hála Istennek, most mindannyian együtt vagyunk és igazán jó életet élünk. A szüleim láthatják, ahogy a fiaik boldogulnak, ezért is jöttek ide. Mindent, amit teszünk, a szüleinkért teszünk.”

A Hernandez fivérek 

Théo és Lucas Hernandez tipikusan azokhoz a testvérpárokhoz tartoznak, akik mindig is elválaszthatatlanok voltak egymástól. Úgy tudni, hogy édesapjuk húsz évvel ezelőtt szó nélkül elhagyta a családot, így a két fiút édesanyjuk egyedül nevelte. Mindketten egy Madrid külvárosában található kis fociklubban léptek először pályára. Édesanyjuk, Laurence Py szerette volna, ha két fiú, még a 19 hónapos korkülönbség ellenére is tudnának együtt játszani, így megkérdezte az edzőt, hogy van-e rá lehetőség. Laurence szerette volna beíratni a fiait az akadémiára, azonban egyedüli keresőként igen szűkösen éltek anyagilag. A klub ösztöndíjat ajánlott fel a párosnak, hogy legyen lehetőségük játszani, és nem is kérdés, hogy tehetségük igen hamar megmutatkozott. 

Theo egy úttörő volt, olyan robbanékonysággal, amilyet kevesektől láttam

– idézte a New York Times Manu Gonzalezt, a játékosok korábbi edzőjét. Hozzátette: „Lucas egy természeti csoda volt az erő, az erő és a gyorsaság tekintetében. Kitűnt a többiek közül. Nyolc-kilenc évesen nagyon nehéz volt megjósolni, hogy eléri-e az elitet, de mindketten rendelkeztek a tulajdonságokkal.”

A Hernandez fivérek (Fotó: Getty Images)

Az Atlético de Madrid a fiatalabbik testvérre, Théora figyelt fel, így nem sokkal később egy próbajátékot is felajánlottak neki. Mivel édesanyjuk ez idő alatt nem tudta kire bízni másik gyermekét, Lucas-t, őt is magával vitte. A klub edzői felfigyeltek rá, hogy Lucas egy barátjával rúgja a labdát. Ez volt az oka annak, hogy testvérével együtt behívták a mérkőzésre. Ezt követően a páros megállíthatatlan lett. Piaci értékük jelenleg 105 millió euró. 

Két testvér, akik egymás ellen játszanak 

Tavaly ősszel az Európa-ligát már-már családi összejövetelként emlegették, ugyanis Alexis és Kevin Mac Allister argentin labdarúgók. Mindkét labdarúgó szülőhazájában, Buenos Airesben kezdte karrierjét, azonban később a futball terén elváltak az útjaik.

„Remek emlékeink vannak a gyerekkori focizásról, és arról, hogy milyen különleges volt együtt játszani. Szerintem ez a fejlődésünk szempontjából is fontos volt” – mondta a Liverpoolnak Alexis. 

Alexis és Kevin két különböző csapatban lépett pályára (Fotó: Getty Images)

Alexis jelenleg a Liverpoolban, míg Kevin a Union Saint-Gillioise csapatához igazolt. Tavaly azonban a sors – inkább a sorsolás – úgy hozta, hogy a két testvér egymás ellen játszott az Európa-liga E csapatában. Annak ellenére, hogy a testvérek rendszeresen ugratják egymást – és azzal viccelődnek, hogy vajon ki fog nagyobb szenvedést okozni a másiknak – Alexis azt mondja, nagyon különleges élmény volt a bátyja ellen játszani. 

Kylian Mbappé és Ethan Mbappé

A francia válogatott sztárjának öccse mindössze még csak 17 éves, azonban máris testvére nyomdokaiba lépett. Ethan ugyan még tinédzser, azonban nagyjából ugyanannyi időt töltött abban a klubban, ahonnan Kylian Mbappé a Real Madridhoz igazolt. Ethan 2017-ben követte testvérét és a Paris-Saint German csapatába igazolt. Ethan tavaly decemberben debütált a PSG színeiben és csatlakozott testvéréhez a pályán, ahol Kylian két gólt is szerzett. 

Kylian és Ethan Mbappé (Fotó: Getty Images)

„Azt hiszem, ez egy szép születésnapi ajándék volt a bátyámnak” – mondta ekkor Ethan. 

A páros összértéke 180 millió euró, azaz körülbelül 71 milliárd forint. 

Jude and Jobe Bellingham

Ahogyan az lenni szokott, a profi sportolók már egészen fiatalon bekerülnek a sportkarrierrel járó “daráló” hétköznapokba, ami Jobe Bellinghammel sem történt másképp. Jude testvére még csak 18 éves, azonban máris hatalmas nyomás nehezedik a sportolóra. Jude Bellingham Európa-bajnoki ezüstérmes angol válogatott labdarúgó, a Real Madrid játékosa. Öccse is kiemelkedő tagja az utánpótlás válogatottnak, azonban kétségtelen, hogy bátyja eszméletlen fejlődése Jobe-ra is nagy nyomást helyez. Ez azt jelenti, hogy az országban nagyok az elvárások az ifjabb Bellinghammel szemben annak ellenére, hogy még nincsen profi karrierje. 

Jobe és Jude Bellingham (Fotó: Getty Images)

Hihetetlenül tehetséges lesz, ez tagadhatatlan, viszont egy-két évvel tovább fog tartani, mint a bátyjának. Ő is abban a bizonyos árnyékban van, nem igaz? Csodálatos gyerek, csodálatos család” – mondta tavaly Troy Deeney, a Birmingham csapatkapitánya. A testvérpár összesített piaci értéke 189 millió euró.

Exit mobile version