Íme, egy focicsapat 12. játékosa: bemutatjuk a világ legszenvedélyesebb focidrukkereit

Esvé | 2024. Július 12.
Ahhoz, hogy egy csapat szurkolótábora felférjen erre a toplistára, a sálaknál, a rigmusoknál és a közös éneklésnél sokkal többet kell tennie a csapatért. Minden alkalommal.

Semmi sem bizonyította jobban a szurkolás, egész pontosan a szurkolók kézzel fogható erejét, mint a Covid-járvány, amikor hosszú hónapokra be kellett zárni a stadionoknak; a különböző csapatsportágak pedig lelkes hívek, rajongók, szurkolók – vagyis támogatók nélkül maradtak. Méghozzá beláthatatlanul hosszú időre. Nem csoda, hogy az Egyesült Királyságban végül utcára is mentek a hat legnagyobb csapat rajongói, hogy a tüntetéssel harcolhassák ki, hogy visszaengedjék őket a stadionokba, és a jelenlétükkel is tehessenek végre a csapatukért.

Szerencsére a stadionokat azóta már legfeljebb csak egy szigorúbb büntetés akadályozza meg abban, hogy kinyissák a kapukat a drukkerek előtt, akikből minden csapatnak – legyen az klubcsapat, vagy épp nemzeti válogatott – bőséggel akad. És, hogy melyik csapat szurkolótábora a legnagyobb a világon? Nos, ez a válasz mindig attól függ, kit kérdezünk éppen: ahány focicsapat csak létezik, természetesen mind azt mondja, övé a legnagyobb szurkolótábor.

Spanyol fölény a közösségi médiában

Ha számszerűsíteni szeretnénk, hányan is vannak azok, akik egy-egy klubcsapatért rajonganak, a közösségi média hasznos segítség lehet. A Facebook-, Instagram- és Tiktok-követők száma alapján pedig elmondhatjuk, még a bronzérmes csapatot is több száz millióan követik a különböző csatornákon, ami nem kis teljesítmény.

3. Manchester United

Ha van olyan focicsapat, aki bátran vitatkozni merne azzal, hogy az Egyesült Királyságban a Liverpoolnak van a legnépszerűbb csapata, akkor az egész biztosan a legendás Manchester United lenne. A „vörös ördögök”, akiket még Sir Alex Ferguson edző irányítása alatt ismert meg az egész világ, története során 20-szor győzedelmeskedett az angol ligában, a 20-ból 13-szor a skót edző irányítása alatt. És, hogy mennyire kiterjedt a Manchester United több mint 207 millió főt számláló rajongói tábora? Ezt jól bizonyítja, hogy vannak lelkes szurkolóik Ghánából, Nigériából, Japánból, sőt, Dél-Koreából is.

2. Barcelona

Csak a mihez tartás végett: a maga 318,8 milliós online rajongótáborával a katalán klubcsapatnak több lelkes szurkolója van, mint a Liverpoolnak és a Manchester Unitednek együttvéve. A csapatnak ráadásul nem csak a közösségi csatornákon, de a való életben is észvesztő a népszerűsége: hűséges szurkolóik hétről-hétre csordultig töltik a csapat legendás, 99 ezer férőhelyes stadionját, a Camp Nou-t, ahol mostanáig olyan nevek mutatták meg magukat a Barcelona színeiben, mint Lionel Messi, Xavi, Andres Inieste, Luis Suarez és Thierry Henry.

1. Real Madrid

A világon a legtöbb online szurkolója túlzás nélkül a Real Madrid spanyol csapatának van. Őket a Facebookon több mint 121 millióan, az Instagramon 151 millióan, a Tiktokon pedig 38,7 millióan követik rendszeresen. A spanyol óriást nem csak online, de világszerte is rengetegen követik (nagyjából 400 millió lelkes szurkolóval büszkélkedhet a csapat), amit részben a hosszú történetének, részben a folyamatos európai sikereinek, részben pedig az olyan neveknek köszönhetnek, mint Cristiano Ronaldo, David Beckham, Mesut Özil, Roberto Carlos, Zinedine Zidane vagy éppen Raul.

Ha a legszenvedélyesebb drukkereket keressük, más a sorrend…

Az, hogy egy stadionban milyen a hangulat, mennyire vannak feltüzelve az otthon, vagy idegenben játszó játékosok, nagyban függ a szurkolóktól is. A Football Whispers újságírója szerint abban az esetben, ha a szenvedély alapján kell rangsorolni a klubcsapatok szurkolóit, teljesen más lesz a sorrend, mint az imént a szurkolótábor méretekor. Ahhoz ugyanis, hogy úgy igazán mozgásba hozzák a stadiont nem kell több százmillió drukker: elég egy maroknyi, igazán elszánt, nagy tüdővel, és végtelen szeretettel a csapata iránt.

1. Borussia Dortmund

A Football Whispers listája szerint a németek legendás „sárga faluknak”, vagyis a Die gelbe Wandnak köszönhetik, hogy felkerültek a legszenvedélyesebbek listájára. A fenti jelenség azon túl, hogy világszerte ismert, gyakorlatilag semmihez se fogható: a szurkolók a skandálással, és a kifeszített sálakkal, molinókkal, zászlókkal, feliratokkal, ütemes ugrálással egyszerre bombázzák a csapatok szemét és fülét is.

2. Boca Juniors

Egyáltalán nem véletlen, hogy a Boca Juniors otthonát, a La Bombonera stadiont a világ egyik legfélelmetesebbjeként tartja számon a futballvilág. Az ok pedig nem más, mint a csapat mindenre elszánt drukkerei, akik, ha rákezdik a kántálás-éneklést (vagyis a csapat biztatását), a stadion a szó legszorosabb értelmében dübörögni, rázkódni és remegni kezd. Nem számít ritkaságnak az sem, hogy a drukkerek szenvedélye egy ponton erőszakba csap át.

3. Liverpool

Amikor a Liverpool vezérdrukkere elkezdi énekelni a „You’ll Never Walk Alone” című dalt, a szurkolók pedig kifeszítik a sálakat és a zászlókat és beszállnak az éneklésbe, nos akkor a csapat minden további nélkül érezheti magát legyőzhetetlennek, mert abban a pillanatban egész biztosan az is.

4. Feyenoord

Miközben az Ajax és a PSV is sikeresebb klubcsapatok Hollandiában, mint a Feyenoord csapata, kétségtelen, hogy az utóbbinak vannak szenvedélyesebb drukkerei, akik minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy az ellenfél csapata, vagyis a vendégek még csak véletlenül se érezzék otthon magukat a De Kuip, vagyis „kád” névre hallgató stadionjukban. A drukkerek egyébként mindig kemény munkát és odaadást várnak a csapatuktól és nem restek tudatni, ha szerintük ez az elvárás nem teljesült.

5. Atletico Madrid

A Wanda Metropolitano Stadionba 68456 drukker fér, és ha a hazaiak épp a Barcelona, vagy a Real Madrid csapatai ellen játszanak, az Atletico Madrid drukkereit dél-amerikai focidrukkerekhez lehet (és szokták is) hasonlítani: leginkább azért, mert folyamatosan kántálnak, énekelnek és szünet nélkül zenével biztatják az övéiket.

Exit mobile version