Aktív, teljes élet – asztmával is

Ördög Virág | 2002. Július 24.
Hazánkban jelenleg százharmincezer asztmás beteg él. Szinte nincs olyan ember, akinek családjában, baráti körében ne szenvedne valaki e betegségben. A korai felismerés és a megfelelõ kezelés elõsegíti, hogy az asztmás ember is teljes, aktív életet élhessen. Folyamatos kezeléssel tünetmentes állapot érhetõ el. A pollenszezonban a tünetekre különösen érdemes odafigyelni.





Tévhit: Sokan úgy gondolják, hogy az asztma csak “fejekben létező”, képzelt betegség.


Valóság: Az asztma nem a fejekben létezik, hanem a tüdő krónikus betegsége, amely a légutakban alakul ki. A betegség folyamatosan jelen van a beteg szervezetében, és vannak időszakok, amikor a tünetek fokozottan jelentkeznek.


Tévhit: Sokan úgy vélik, hogy az asztma érzelmi betegség, és az érzelmekkel teli személyiség könnyebben lesz asztmabeteg.


Valóság: Az érzelmek nem okozhatnak asztmát, de ha már valaki asztmás, akkor a sírás, az idegeskedés vagy az erős nevetés előidézhetik a tünetek rosszabbodását.


Tévhit: A legtöbben úgy gondolják, hogy az asztmás gyerekek kinövik a betegséget.


Valóság: Amikor a gyerekek felnőnek, előfordul, hogy asztmás tüneteik enyhülnek, ritkábbak lesznek. Több esetben azonban nemhogy nem javul, hanem még súlyosabbá is válhat a betegség. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy az asztmás tünetek megszűnése még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs jelen a kór.


Tévhit: Sok ember úgy hiszi, hogy ha asztmás, soha nem sportolhat.


Valóság: Tévedés! Ezt igazolja, hogy több asztmás atlétánk, olimpikonunk is van. A titok nyitja mindössze az, hogy megfelelően kezelje betegségét, betartsa orvosa utasításait.


Jó tanácsok közérzetjavításra 





Az asztmás betegek közérzete és fizikai állapota napról napra változhat. Ez jelenhet fáradtságot, gyakori betegséget vagy súlygyarapodást. Ha megfogadja a következő tanácsokat, jobban érezheti magát!


Fáradtság


A legjobb út a fáradtság megelőzésére a megfelelő mennyiségű pihenés. Ha fáradékonynak érzi magát, az figyelmeztető jel, hogy az asztmája súlyosbodik.


Alvási zavarok


Alvási zavarokat mind az asztma, mind a gyógyszerek okozhatnak. Meg kell beszélnie kezelőorvosával a problémát, mert az ő tanácsa és beleegyezése nélkül nem szabad változtatnia a gyógyszerek fajtáján, adagján! Az éjszakai köhögések és az alvási zavarok annak következményi is lehetnek, hogy van valami a szobájában, ami kiváltja az asztmáját.


* Vonja be matracát és párnáját speciális portaszító huzattal!


* Cserélje le régi párnáit, legalább ötévente egyszer!


* Hetente mossa ki az ágyon lévő lepedőket és takarókat! A víznek legalább kilencven fokosnak kell lennie, mert ez öli meg a poratkákat.


* Napközben takarja le az ágyat takaróval, hogy megvédje a portól!


* Este vegye le a takarót, és vigye át egy másik szobába! Ha mindezeket a tanácsokat megfogadta, és még mindig problémái vannak, keresse fel kezelőorvosát!


Betegségek


Az asztmások is elkaphatnak különféle, tüdővel kapcsolatos betegségeket, megfázást vagy influenzát. Négy fő mód van ezek kivédésére:


*




kiegyensúlyozott diéta szerinti étkezés,

* sok pihenés,


* gyakori kézmosás,


* évenként influenza elleni védőoltás.


Súlyváltozás


Maga az asztma természetesen nem okoz súlygyarapodást. A korábbi gyógyszerek, tabletták mellékhatása ugyan lehetett ez, a napjainkban használt korszerű inhalációs eszközöknek nincs ilyen mellékhatása. Ha mégis fellépnek ilyen tünetek, annak kiváltó oka a mozgás hiánya, az életmódbeli változások és a depressziós érzések, amelyek valóban okozhatnak elhízást.






* Ha úgy véli, hogy valamelyik gyógyszere okozza a hízást, beszélje meg kezelőorvosával! Semmiképp se hagyja azonban abba gyógyszerszedést szakorvos beleegyezése nélkül!

* Mozogjon! Na hagyja, hogy az asztma eltérítse a mozgástól! Kérjen mozgástervet szakorvosától!


* Az asztma nem jelenti okvetlenül azt, hogy teljesen meg kell változtatnia addigi életmódját. Ha valamilyen problémája akad szokásos tevékenységei végzése közben, azt beszélje meg orvosával!

Exit mobile version