Száműzzük a kövéreket!?

Különvélemény | 2010. Július 01.
A napokban megjelent hír szerint a hollywoodi producerek kitiltanák a vászonról a túlsúlyos színésznőket, hogy ne mutassanak rossz példát a felnövekvő nemzedéknek. Für Anikó kommentárja következik...

A hír: Tiltsák ki a kövéreket!

Meglepő ötlettel borzolja néhány hollywoodi producer a kedélyeket: azért tiltanák ki a vászonról a kövér színésznőket, hogy ne mutathassanak rossz példát az ifjúságnak.
A producereket az sarkallta erre a lépésre, hogy szerintük a filmek erősen formálják a fiatal lányok ízlését, így ha valaki kövér, esetleg elhízott színészért rajong, elveheti a kedvét az egészséges életmódtól. Hollywoodi producerek ezért elszánták magukat arra a lépésre, hogy kitiltsák a túlsúlyos színésznőket a vászonról. Komoly vitát váltott ki a hír, hogy a kezdeményezéshez néhány filmstúdió is csatlakozott. A közvélemény diszkriminációval vádolja a cégeket, ám a többség ennek ellenére egyetért a döntéssel. Ha a kampány kiötlői keresztülviszik elképzelésüket, úgy az azt jelentené, hogy hamarosan minden szerepet csak és kizárólag sovány színésznőkkel játszatnak majd el. Az ellenzők kikérték az idén Oscar-díjra jelölt Gabourey Sidibe véleményét is, aki elmondta, hogy tisztában van túlsúlyával, és azzal, hogy filmvásznon szerepel, nem azt szeretné elérni, hogy bárki hasonlítson is rá.
A színésznő elismerte, hogy vonzóbbak a vékony lányok, de szerinte butaság lenne súly alapján kategorizálni. Hozzátette azt is, nem fél attól, hogy a testalkata miatt a későbbiekben kevesebb szerepet kap majd.

 

Különvélemény Für Anikótól

Ez valóban nagyszerű elgondolás! De kedves hollywoodi producerek, ne álljunk meg félúton, hiszen az ifjúság oly befolyásolható és sebezhető!
Mivel esetleg már a kissé teltebb formák is borzolnák a kedélyeket, meg kellene határozni centiméterben a film szereplőinek mell-, derék- és csípőbőségét.
Hovatovább, micsoda megrázkódtatást jelentene egy átlagosnál hórihorgasabb, esetleg alacsonyabb termetű színész látványa a vásznon – isten ments! –, törpéké vagy olyanoké, akiknek nem makulátlan a bőrük! Félre a szemüvegesekkel is, a kis testi hibásokról nem is beszélve, hiszen az ő látványuk sem volna méltó az amerikai ifjúsághoz!
És milyen rombolást végezne a zsenge lelkekben egy kopaszodó férfi vagy egy ősz hajú – de mit is beszélek, már egy őszbe hajló – hölgy látványa, hiszen arra emlékeztetné a fiatalokat, hogy egyszer ők is megöregszenek és meghalnak. Uramisten, milyen rettenetes!

Tehát nemcsak a túlsúlyos, hanem a negyven év feletti színészeket is feltétlenül száműzni kellene a filmekből, mert ugyebár nem csupán Kathy Bates és Queen Latifah iszonyú gusztustalan, hanem Olympia Dukakis, Maggie Smith és Judi Dench is! Pfuj! Borzalmasak!

Queen Latifah
Olympia Dukakis

Továbbá követelniük kellene a – mondjuk – csak szőke, kék szemű színészek szerepeltetését, akiknek természetesen hibátlan a fogsoruk. És ha, ne adj’ isten, a fenti feltételek közül valamelyik hibádzik a főszerep várományosánál, aki ugyan rettentően tehetséges, esetleg már érett művész, csupán néhány apró műtéti beavatkozás – paróka, kontaktlencse –, és már pikk-pakk, kész is az ideális, az ifjúságnak is követendő példát mutató színész prototípusa – melyet nyugodtan követhet a sorozatgyártás!

De ne elégedjünk meg a szereplők külsejének optimalizálásával! A cselekmény színhelyéül
is célszerű volna egy fitnesztermet, esetleg egy reformvendéglőt választani, külső helyszínként pedig egy sportpálya volna a legcélszerűbb! Tulajdonképpen az előrelátó producereknek az volna a legkifizetődőbb, ha élsportolóknak indítanának színészkurzusokat. Aj-aj, csak az a probléma, hogy – mondjuk – a többszörös aranyérmes kalapácsvetőnő csöppet sem hasonlít Barbie-ra, de még a katartikus alakításairól híres Pamela Andersonra sem!

Arra is kínosan kellene ügyelni, hogy a forgatókönyvben ne forduljanak elő csúnya szavak, de még csak ne is vitatkozzon senki senkivel, egyáltalán, mindenfajta feszültséget ki kell irtani a cselekményből! A szereplők kizárólag mosolyoghatnak, a napnak mindig sütnie kell, és akinek esetleg könnycseppek jelennek meg a szemében, azt örökre száműzni kellene az álomgyárból!
Nos, Hollywood, csak így tovább, hiszen hibátlan a következtetés, hogy az ország lakosságának nagy százaléka kizárólag a teltebb idomú színésznők szerepeltetése miatt fullad bele a zsírjába! De – mondjuk – mit is várhatnánk attól az országtól, amely akkor hördült föl erkölcseiben zsigerileg megsértve, mikor Sharon Stone bugyi nélkül vetette keresztbe a lábát egy felnőtteknek szóló thrillerben, és nem akkor, mikor több mint egy évtizeden át mészároltatta le saját fiait a világ túlsó végén!
Hát hajrá, Amerika, éljen a Szép Új Világ!
Csak aztán arra kell már vigyázni, hogy az ifjúság az ezután készülő filmek megtekintése után a moziból nehogy kilépjen az utcára! 

Exit mobile version