Fél karral lett világbajnok sportoló Péter

nlc | 2011. Május 29.
Boronkay Péter az élő példa arra, hogy fogyatékossággal is lehet valaki boldog és elégedett. Sőt, az életben nincsen lehetetlen...
Erőss Zsolt nyolcezres csúcsra tört – Winkler Nóra különvéleménye 

Boronkay Péter egy karral született, de ennek ellenére vezet, fut, biciklizik, sziklát mászik, sőt Európa- és világbajnok triatlonban. 

– A családom gyerekkorom óta egészségesként kezelt. Hozzászoktam, hogy másfél karral is bármit megoldjak. Az elején kicsit nehezebb, mint másoknak, de addig próbálom, amíg sikerül – mondja Péter. Így tanult biciklizni, úszni, és a jogosítványt is megszerezte.

Boronkay Péter

– Megállítottak a rendőrök, nem akarták elhinni, hogy autót vezetek. Kis híján bekísértek. Mennem kellett egy kört, hogy megmutassam: tényleg én vagyok a sofőr – emlékszik a vasember.

Péter hajnalban kel, három kilométert úszik, a munkahelyén pedig súlyos, halmozottan értelmi fogyatékos gyerekeknek tart sportfoglalkozást. Délután tizenöt kilométert fut vagy hatvanat kerékpározik.

– Múlt héten Mallorcán vettem részt egy fél vasember versenyen: 1,9 kilométert kellett úszni, 90 kilométert kerékpározni és 21 kilométert futni. Kétezer indulóból egyedüli sérültként a középmezőny elején végeztem.

Péter a nyáron sem unatkozik: júniusban Spanyolországban para-Európa-bajnoki, szeptember 10-én Kínában világbajnoki címvédésre készül, és a triatlon mellett új hobbit is űz: sziklát mászik.

– Amikor a túravezető meglátta, hogy csak egy karom van, a fejét vakargatta. Mondtam neki, ne aggódjon, bírni fogom. A végén nekem kellett bevárni a többieket – meséli nevetve.

Exit mobile version