Tamással sülve-főve

Bereznay Tamás | 2012. Január 11.
Bereznay Tamás, a Pesti Disznó Bisztró konyhafőnöke külföldi útjairól, otthon főzött ételekről és a rovat kulisszatitkairól is ír blogjában, amelyet a www.bereznaytamas.blogspot.com oldalon találtok.
Tamással sülve-főve

Céklasaláta füstölt makrélával


Hozzávalók:

Az öntethez:

A céklát alaposan megmossuk, két végét levágjuk, és egyesével alufóliába csomagoljuk. Forró sütőbe tesszük, és 2-2,5 óra alatt puhára sütjük. 20 percre benne hagyjuk a fóliában, utána már könnyen lehúzhatjuk a héját. Ez az előkészítés mindhárom recepthez használatos.

A céklát, az almát és a zellert apró kockára vágjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük és belekeverjük a zöldségeket. Pár órára hűtőbe tesszük. Tálalásnál a majonézes céklára helyezzük a felszeletelt makrélát.

Cékla kecsketúróval és pirított dióval

Hozzávalók:

A diót egy kevés sóval, 1 ek. olívaolajon megpirítjuk.
A megsütött céklát felszeleteljük, és egy tányéron elrendezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel. A kecsketúróból kis gombócokat formázunk, és elosztjuk a céklán. Mindegyik tetejére egy fél diógerezdet ültetünk.

Tipp: Metélőhagymával megszórva színesíthetjük a tálat


Céklapüré sertésszűzzel

Hozzávalók:

A céklapüréhez:

A szüzet lehártyázzuk, vastag szeletekre vágjuk. Beízesítjük fokhagymával, kakukkfűvel, frissen őrölt fekete borssal, összekeverjük az olajjal. Betesszük egy uzsonnászacskóba, száját elkötjük, és 2-3 napra hűtőbe tesszük. Csak fogyasztás előtt, az utolsó pillanatban süssük meg a következőképpen. Vegyük ki a hűtőből sütés előtt két órával. A sütőt melegítsük fel 160 fokra. Forrósítsunk fel egy serpenyőt, és tegyük bele a hússzeleteket. Mindkét felét süssük 1-1 percig, majd tegyük be a sütőbe 8 percre.

A püréhez a céklát kockára vágjuk és olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a mézet, felöntjük a borral és balzsamecettel. Ízesítjük sóval, borssal és a tormával. Pár percig főzzük, majd az egészet összeturmixoljuk. Melegítésnél a pürét összekeverjük a vajjal, és úgy készítjük el.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Exit mobile version