Céklasaláta füstölt makrélával
Hozzávalók:
- 30 dkg cékla
- 2 zöld alma
- 10 dkg dió
- 2 szál angol zeller
- 20 dkg füstölt makréla
Az öntethez:
- 10 dkg majonéz
- csipet só
- fél citrom leve
- 1 kk. porcukor
- 1 kk. mustár
- 1 csipet fehér bors
A céklát alaposan megmossuk, két végét levágjuk, és egyesével alufóliába csomagoljuk. Forró sütőbe tesszük, és 2-2,5 óra alatt puhára sütjük. 20 percre benne hagyjuk a fóliában, utána már könnyen lehúzhatjuk a héját. Ez az előkészítés mindhárom recepthez használatos.
A céklát, az almát és a zellert apró kockára vágjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük és belekeverjük a zöldségeket. Pár órára hűtőbe tesszük. Tálalásnál a majonézes céklára helyezzük a felszeletelt makrélát.
Hozzávalók:
- 40 dkg sült cékla
- 10 dkg kecsketúró
- 10 dkg dió
- 3 ek. olívaolaj
- 1 ek. balzsamecet
A diót egy kevés sóval, 1 ek. olívaolajon megpirítjuk.
A megsütött céklát felszeleteljük, és egy tányéron elrendezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel. A kecsketúróból kis gombócokat formázunk, és elosztjuk a céklán. Mindegyik tetejére egy fél diógerezdet ültetünk.
Tipp: Metélőhagymával megszórva színesíthetjük a tálat
Céklapüré sertésszűzzel
Hozzávalók:
- 60 dkg sertésszűz
- só
- 3 gerezd fokhagyma
- 4-5 szál kakukkfű
- fekete bors
A céklapüréhez:
- 50 dkg sült cékla
- 3 ek. balzsamecet
- 1 dl száraz vörösbor
- 2 ek. méz
- 2 ek. olívaolaj
- só, bors
- 1 ek. reszelt torma
- 5 dkg vaj
A szüzet lehártyázzuk, vastag szeletekre vágjuk. Beízesítjük fokhagymával, kakukkfűvel, frissen őrölt fekete borssal, összekeverjük az olajjal. Betesszük egy uzsonnászacskóba, száját elkötjük, és 2-3 napra hűtőbe tesszük. Csak fogyasztás előtt, az utolsó pillanatban süssük meg a következőképpen. Vegyük ki a hűtőből sütés előtt két órával. A sütőt melegítsük fel 160 fokra. Forrósítsunk fel egy serpenyőt, és tegyük bele a hússzeleteket. Mindkét felét süssük 1-1 percig, majd tegyük be a sütőbe 8 percre.
A püréhez a céklát kockára vágjuk és olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a mézet, felöntjük a borral és balzsamecettel. Ízesítjük sóval, borssal és a tormával. Pár percig főzzük, majd az egészet összeturmixoljuk. Melegítésnél a pürét összekeverjük a vajjal, és úgy készítjük el.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Sok Buddha dolgozik bennem…
- Az örök fiatalság titka
- Aktív nagyik, huszonhárom unoka és mennyi szeretet…!
- Egy rejtély, amelyre talán soha nem derül fény
- Tanuljon tovább a gyerek, de mit is?
- Tamással sülve-főve
- Dr. Vekerdy Tamás rovata
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!